Nieuws: Juridisch
Gender X in je paspoort
'Ik hoor eigenlijk altijd van mijn cliënten dat de procedure om de X in het paspoort te krijgen ze heel erg is meegevallen.' Hoe werkt het precies? Advocaat Kim Smienk legt het uit.
Lees verderOuderlijk gezag en voogdij
Wat als het noodlot toeslaat en beide moeders van een kind plotseling komen te overlijden? Er zijn verschillende scenario's, advocaat Kim Smienk legt uit wat de mogelijkheden zijn.
Lees verderErkennen of adopteren?
Allebei juridisch moeder worden van je kind gaat niet vanzelf. Er zijn drie opties: de Ouderschapsverklaring, erkennen of adopteren. Advocaat Kim Smienk bespreekt de verschillen.
Lees verderPolyamorie
Kun je met z'n drieën trouwen en kinderen opvoeden? Wat als alle partners samen een huis willen kopen, met een hypotheek? Kim legt uit hoe het zit.
Lees verderRecht op omgang
'Kan een donor contact met ons kind afdwingen bij een rechter?' Het is één van de meest gestelde vragen aan mediator Kim Smienk. Ze legt het uit.
Lees verderGescheiden & Moederdag
Hoe moet het met Moederdag als jullie uit elkaar zijn? Als familiemediator vind ik het essentieel om hier tijdens het 'regelen' van de scheiding aandacht aan te besteden.
Lees verderCorona en co-ouderschap
Wat doe je tijdens de coronacrisis als co-ouder van je kinderen? Co-ouders staan voor vraagstukken waar nog nooit eerder aan is gedacht.
Lees verderAchternaam voor ons kind
Bij achternamen zijn de juridische regelingen net wat anders bij kinderen met twee moeders dan bij kinderen met één vader en één moeder. Wat zegt de wet? Kim legt het uit.
Lees verderLHBTI Mediation
Je hoeft Kim niet uit te leggen wat meerouderschap inhoudt en dat je als vrouwenstel 'gewoon' een spuitje voor zelfinseminatie gaat kopen bij de drogist.
Lees verderBekende donor
De juridische kant van moeder(s) worden met behulp van een bekende donor: over het donorcontract, erkenning en ouderlijk gezag.
Lees verderOnbekende donor
Ik krijg vaak vragen van getrouwde vrouwen over de juridische positie van de 'meemoeder' wanneer zij een kind krijgen met behulp van een onbekende spermadonor.
Lees verderLesbisch en scheiden
'Als familiemediator heb ik wekelijks te maken met vrouwen die gaan scheiden. Hoe verloopt zo'n echtscheidingstraject nou eigenlijk?'
Lees verderScheiden na schenking
Over het risico van het kopen van een huis met een schenking van een schoonouder. 'Dankzij mijn gulle schoonmoeder kan ik geen nieuw huis kopen…'.
Lees verderLevenstestament
Regelen wie er voor jou en je vermogen zorgt als je dat zelf niet meer kunt: 'Wie zal er straks voor haar zorgen? Veel lesbiennes op leeftijd gaan weer de kast in.'
Lees verderErkenning kind
Zij en Recht: Moeder worden van een dochter van bijna 25 jaar: over het erkennen van een volwassen kind. 'Tja, zo ging dat vijfentwintig jaar geleden.'
Lees verder