De vreselijke vriendinnen van mijn moeder - Martine van Rooijen

De vreselijke vriendinnen van mijn moeder: portret van een vrouwenhuis – Martine van Rooijen

Martine van Rooijen is een schrijver en onderzoeker en gespecialiseerd in het schrijven van levensverhalen en van geschiedenissen van huizen. Haar nieuwe boek 'de vreselijke vriendinnen van mijn moeder' beschrijft haar ervaringen met een radicaal-feministisch vrouwenhuis uit de jaren '70 in Groningen.

Martine van Rooijen was 15 toen haar ouders scheidden en haar moeder Margot steun zocht in het net opgerichte Vrouwenhuis in Groningen. De jaren '70 waren spannende jaren op het gebied van vrouwenemancipatie, maar Martine kon als puber maar niet wennen aan de nieuwe vriendinnen van haar moeder.

Veertig jaar later zocht ze die 'vreselijke vriendinnen' weer eens op, wat leidde tot het schrijven van een boek waarin ze op een aangrijpende manier het verhaal van het Vrouwenhuis vertelt. In dat verhaal ontdekt de lezer hoe belangrijk de veranderingen in die jaren waren, hoe moeilijk vrouwen het in die tijd nog hadden en hoe het bestaan van lesbische vrouwen in die tijd nauwelijks (h)erkend werd.

Geschiedenis van het Vrouwenhuis

In de jaren '70 ontstonden op veel plaatsen in Nederland zogeheten 'vrouwenhuizen'. De geschiedenis daarvan wordt in dit boek beschreven aan de hand van dat in Groningen. Samen met dat in Amsterdam was dit wel een behoorlijk radicale versie van het vrouwenhuis. Het belang om dit verhaal naar voren te brengen is dat de toenmalige discussiepunten nu beter bespreekbaar zijn dan toen. Hierbij maakt de schrijfster duidelijk waar die radicaliteit vandaan kwam.

Aan de hand van het verhaal van haar moeder heeft Martine 40 jaar later uitgezocht wat de betekenis van het vrouwenhuis was. Ze verdiepte zich in haar moeders leven, interviewde de feministische vriendinnen van toen uitvoerig en las stapels gestencilde blaadjes met notulen en verslagen.

Zo vormde zich een beeld van een bijzondere club vrouwen. Van vrouwen als haar moeder die thuis dreigden te versloffen, niet gewend zonder hun man op stap te gaan. Van studentes die het anders wilden doen dan hun moeders. Van lesbische vrouwen die moesten vechten voor de erkenning van hun bestaan. Een beeld van de jaren zeventig, van eindeloos vergaderen en praatgroepen, van radicale acties en strijdliederen. Van solidariteit en de onvermijdelijke splitsingen. Maar vooral het beeld van vrouwen die de moed hadden zich te bevrijden van hun onderwerping.

En daar bleek Margot er een van te zijn.

Bestel dit boek via Bol.com!