Getting over the rainbow: 50 + years of LGBTQ+ liberation
Omschrijving:
Op 31 oktober verwelkomen we de Britse wetenschapper Richard Dyer, wiens werk over sterrendom, entertainment en de representatie van gender, seksualiteit en ras een grote impact heeft gehad in film- en cultuurstudies.
The Richard Dyer Reader (2023), mede samengesteld door Glyn Davis en Jaap Kooijman, omvat meer dan vijf decennia aan Dyer’s publicaties en bevat zowel zeldzame archiefessays als enkele nieuwe stukken.
In zijn essay ‘Getting over the rainbow’ uit 1981, in het Nederlands vertaald als ‘Een opfrissertje voor het morgenrood: Identiteit en plezier in een culturele flikkerpolitiek’, betoogt Dyer dat de beweging voor lhbtiq+-rechten niet los moet worden gezien van andere op rechten gebaseerde bewegingen, zoals feminisme en antiracisme.
Kom op 31 oktober naar de OBA, waar een reeks gastsprekers zal reflecteren op de complexe verstrengeling van lhbtiq+-politiek en de strijd voor raciale gelijkheid en emancipatie, en op de manieren waarop plezier en politiek met elkaar verbonden zijn. Bevestigde sprekers voor het evenement zijn Sudeep Dasgupta, Bibi Fadlalla en Wigbertson Julian Isenia; er zal ook een gesprek plaatsvinden tussen Richard Dyer en Eliza Steinbock.
Exemplaren van het boek zullen te koop zijn tijdens het evenement.
De bijeenkomst is Engelstalig.
Gratis toegang, meld je aan: aanmelden@ihlia.nl
Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.
Recent nieuws:
Een zwaluw in de kamer
'Straal uit dat iedereen er mag zijn. Heb aandacht voor diversiteit, reik zo een helpende hand. De ondertitel van mijn boek is niet voor niets Queer-verhalen die je omarmen.' We spreken Eveline van de Putte.
Lees verder
Terug in de kast in Marokko?
'De familie ginder weet niet van mijn lesbische identiteit. Volgens mijn vader is Marokko nog niet ver genoeg met de acceptatie. Ik kan er maar beter over zwijgen, aldus hem. Hier heb ik dus geen zin in.' Wat zou jij doen?
Lees verder
Hate crime-wet
Tweede Kamer stemt voor hate crime-wet! De wet maakt het mogelijk om daders van discriminerende criminaliteit zwaarder te bestraffen en gaat nu voor instemming naar de Eerste Kamer.
Lees verder
Meer nieuws & achtergronden