Verbeelding van mannelijkheid in films
Omschrijving:
Hoe zien we ‘mannelijkheid’ terug in films? En, welke invloed heeft die verbeelding van mannelijkheid op de maatschappij? Aan de hand van een aantal iconische en historische filmfragmenten krijgen we een nieuw perspectief op mannelijkheid in films.
Stille Films
De middag begint met een inleiding op de tentoonstelling Point of View, verzorgd door conservator Maria Holtrop (Rijksmuseum). Vervolgens worden er stille films uit circa 1910 vertoond, ingeleid door senior curator Mark Paul Meyer (Eye Filmmuseum). De vraag "Wie draagt de broek?" en de diverse vormen van travestie komen hierbij aan bod.
Lezing
Maaike Meijer onderzoekt in een lezing, ondersteund door filmfragmenten, op kritische en empathische wijze hoe mannengeschiedenissen worden verteld in films en series. Ze biedt verfrissende inzichten in ‘het mannenvraagstuk’. Meijer is emeritus hoogleraar genderstudies aan de Universiteit van Maastricht en auteur van onder andere het boek Radeloze Helden.
Panelgesprek
Daarna gaan Maaike Meijer, Maria Holtrop en Mark Paul Meyer met elkaar in gesprek over de beeldvorming van mannen in films, beeldende kunst en geschiedenis, en genderexpressie toen en nu.
Korte films
Na het gesprek kijken we naar drie fragmenten uit Nederlandse films uit de jaren 80 en 90. Welke ontwikkelingen zijn zichtbaar?
Prijs
€5,- (excl. toegangsticket tot het museum)
In samenwerking met Eye Filmmuseum.
Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.
Recent nieuws:
Partner dreigt met breuk
'Mijn huidige partner bekende gisteren dat ze overweegt om de relatie met mij te beëindigen. Het voelde als een donderslag bij heldere hemel. Wat zou jij doen?'
Lees verder
Torch Song
Een excentrieke zangeres bezoekt haar halfbroer en zet zijn leven op zijn kop als ze een onverwachte muze vindt in zijn vriendin. 'Het queerdrama laat zien hoe het vreemde en onbekende ons leven kan opschudden.'
Lees verder
Wat als
Claudia de Breij maakte een voorstelling over aardig zijn en aardig gevonden worden. Over overprikkeld zijn of gewoon eindelijk eens jezelf durven zijn. Over periodieke onthouding, zielige dictators en, wat als...
Lees verder
Meer nieuws & achtergronden