Protest2Pride Talkshow: Black x queer

Algemene informatie:

Geplaatst door:
Datum: 4 september 2024
Tijd: 19:00-20:00
Type: Debat
Website: https://ihlia.nl/programma/exposities/protest2pride/

Locatie:

Naam: IHLIA LGBTI Heritage
Straat: Oosterdokskade 143
Postcode: 1011 DL
Plaats: Amsterdam
Provincie: Noord-Holland
Land: Nederland

Omschrijving:

Protest2Pride Talkshow: Black x queer in de spotlights met Tieneke Sumter en Naomie Pieter


Het is 30 juni 1984. Roze Zaterdag in Nijmegen. Tieneke Sumter, dan 24 jaar, betreedt namens SUHO Vrouwen het podium en spreekt de - voornamelijk witte - menigte toe met een ongekende speech, waarin zij expliciet de eeuwenlange onderdrukking, de roofzuchtigheid en het superioriteitsgevoel van de witte mens benoemt en daarmee op intersectionele wijze van racisme en seksisme ook een homo-issue maakt. Geen dagblad dat erover schrijft, geen online wereld die er op reageert.


Hoe anders is het in 2017 met de Kick Out Zwarte Piet-demonstratie in Dokkum of, in 2020, bij het Black Lives Matter-protest in Amsterdam. Voor het oog van vele camera’s staat Naomie Pieter voorop de barricaden en wordt een belangrijk gezicht van de anti-racisme- en zwartequeerbeweging, waarbij ook zij keer op keer solidariteit en intersectionaliteit benadrukt.


Op 4 september gaan we met Tieneke en Naomie in gesprek over hoe het is om ruimte te claimen en om in de spotlights te staan. We staan stil bij hun visie op intersectionaliteit, solidariteit en activisme en waar zij kracht en inspiratie uit putten. We spreken over de noodzaak van zelfbeschikking, over pride en protest, en hoe het black x queer landschap door de jaren is veranderd. Last but not least, hoe kijken zij tegen de toekomst aan?


Over Protest2Pride


In de tentoonstelling Protest2Pride onderzoekt IHLIA de Roze Zaterdag-protesten van de jaren ‘80 en ‘90 door de lens van fotograaf Marian Bakker. Marian zoomde in op lesbische subculturen, maar haar foto’s laten ook zien wie er in deze periode nog meer vochten voor lhbtiq+-rechten. Ze schetsen een tijdsbeeld van de jaren ’80 en ’90, hoe deze mensen zich kleedden, hun perspectieven, hun strategieën en hoe ze de weg vrijmaakten voor de Pride-vieringen die we vandaag de dag kennen. De foto’s van Marian fungeren als een genuanceerd historisch verslag, een bijdrage aan ons collectieve geheugen en begrip.


 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

'Wees je eigen held'

Bo Kramer won met haar rolstoelbasketbalteam goud op de Paralympische Spelen. We spreken haar over de wedstrijd, over het verwezenlijken van dromen en over openlijk queer zijn in de sportwereld.

Lees verder

Blooming Archive

Het artistiek tastbaar maken van de veelkleurigheid en compleetheid van queer- en translevens door archiefkunst in verschillende verschijningsvormen: een nieuwe IHLIA-tentoonstelling.

Lees verder

For Your Approval

Ellen DeGeneres maakte een nieuwe en allerlaatste comedy special voor Netflix. Over haar carrière, beroemd zijn en de absurde realiteit van het leven. (En kippen. En parallel parkeren.)

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden