De queer bar verdwijnt, lang leve de queer bar!
Omschrijving:
Wereldwijd zijn de afgelopen twee decennia bars die lhbtiq+-klandizie bedienden in rap tempo en in groten getale gesloten. Tegelijkertijd is er een brede beweging die zich inzet om deze bars tot erfgoed te maken en ze hiermee te beschermen. Maar wat maakt een plek nou precies tot erfgoed? En hoe verhoudt dit sentiment zich met de beleving van deze bars door mensen in het verleden? Tijdens dit programma onderzoeken we het belang van de geschiedenis van de queernacht voor de lhbtiq+-gemeenschap.
In Amsterdam bestonden er in de jaren 80 nog ruim zestig bars, in 2021 waren dat er nog maar twintig. Tegelijkertijd zijn er allerlei initiatieven om deze bars te behouden als een vorm van erfgoed. Zo zijn er erfgoedwebsites waarop de geschiedenissen van verschillende bars zijn vastgelegd en websites waar mensen op een digitale kaart herinneringen of foto’s van memorabilia kunnen koppelen aan de locaties van specifieke bars. Ook zijn er grotere initiatieven, zoals de crowdfunding ‘Save de Saarein’, of de vereeuwiging van café ’t Mandje in de canon van Amsterdam.
Overal komt het idee dat deze bars erfgoed (behoren te) zijn terug. Wat drijft mensen om deze ‘vererfgoeding’ van de bars te bewerkstelligen? Tijmen Voorthuizen reflecteert op deze vraag vanuit zijn promotieonderzoek en gaat in gesprek met beleidsmakers en café-eigenaren.
Sprekers
Tijmen van Voorthuizen is historicus en is momenteel bezig met een promotieonderzoek aan de Universiteit Utrecht naar de geschiedenis en erfgoed van queer bars in Nederland en Belgie, van 1920 tot het heden. In dit onderzoek probeert hij na te gaan hoe deze bars in het verleden door mensen werden beleefd en hoe die historische beleving zich verhoudt tot allerlei vormen van ‘vererfgoedisering’ van queer bars vandaag de dag. Eerder deed hij onderzoek naar de ervaringen van mannelijke homoseksualiteit in Amsterdam tussen 1890 en 1940.
Lian Heinhuis is fractievoorzitter van de Partij van de Arbeid in Amsterdam. Daarnaast is zij directeur Klimaat & Biodiversiteit bij de Turing Foundation. In de Amsterdamse gemeenteraad voert zij het woord op diverse thema’s, waaronder volkshuisvesting, opkomstbevordering, energiearmoede en de zogenaamde ‘Aanpak Binnenstad’. In het kader van laatstgenoemde onderwerp vroeg zij zich af: we hebben het in de politiek vaak over wat we niet willen, maar wat willen we juist wel in Amsterdam? Waar zijn we trots op? Uit deze gedachte vloeide in februari 2023 haar voorstel ‘Behoud de Amsterdamse bruine kroeg’ voort (dat inmiddels is aangenomen in de gemeenteraad), gericht op het beter beschermen van bruine cafés in de stad én de publicatie van het boek Kroeglopen, langs de huiskamers van de stad in oktober 2024, als ode aan de Amsterdamse bruine cafés.
Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.
Recent nieuws:
Tropikali 2025
Grensverleggend queer-festival onthult de line-up voor muzikale ontdekkingsreis rond de wereld: op 28 en 29 juni komen in Amsterdam muziek, diversiteit en inclusiviteit samen.
Lees verder
Lesbisch met een man
We waren al zo'n tien jaar bij elkaar toen ze over gendertransitie begon. Ik wist dat die wens er was en had er geen moeite mee. Dacht ik toen. Nu de transitie zo goed als rond is, weet ik het niet meer. Wat zou jij doen?
Lees verder
Babygays
Hockey en plezier met queers onder elkaar: we spreken Leonoor en in haar stem schijnt continue de zon. Het is duidelijk dat het plezier van de Babygays ook het hare is.
Lees verder
Meer nieuws & achtergronden