Israelische moeder probeert crematie transdochter te voorkomen

Onlangs pleegde de 31-jarige May Peleg zelfmoord. De Israelische vrouw verbrak vier jaar geleden het contact met haar familie toen ze besloot verder door het leven te gaan als vrouw. Nu ze is overleden, wil haar familie haar crematie tegenhouden en haar laten begraven. Als man.



Volgens de familie is crematie in strijd met hun Ultra-Orthodoxe denkbeelden. Peleg streed de afgelopen jaren voor LHBT-rechten in Israel en had speciaal in haar testament laten opnemen te willen worden gecremeerd. Eran Globus van het Jerusalem Open House LGBT Community Centre: “Ze heeft bij ons hulp gevraagd voordat ze stierf. Ze wist dat haar familie, met wie ze al jaren geen contact had, het niet eens zou zijn met haar keuze.” Peleg nam een advocaat in de arm en vroeg hem om haar stem te zijn in de rechtzaal. Ook betaalde ze haar crematie vooraf bij het crematorium. De moeder van Peleg sprak tijdens de rechtzaak nog steeds over haar ‘zoon’ en ze gaf aan dat haar zoon vanwege zijn slechte mentale conditie, niet in staat zou zijn geweest om een testament op te stellen dat serieus zou moeten worden genomen. In een brief die ze kort voor haar zelfmoord schreef, verklaarde Peleg het grootste gedeelte van haar leven te hebben geleden. Uiteindelijk trok de familie aan het kortste eind en werd Peleg gecremeerd, zoals ze zelf wenste.

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Vers leesvoer

Van intersectioneel feminisme, raciale rechtvaardigheid en seksuele bevrijding tot de geschiedenis van LHBTIQA+ in Nederland voor iedereen (10+), Confettiregen hertaald én een zinnelijk, poëtisch debuut.

Lees verder

Kerstwensen

Lichtjes, mooi gedekte tafels, cadeautjes onder de boom? Kerst betekent voor iedereen iets anders. Van gezelligheid, warmte en verbinding tot juist eenzaamheid. Wij vroegen onze lezers: Wat is jouw kerstwens?

Lees verder

Een zwaluw in de kamer

'Straal uit dat iedereen er mag zijn. Heb aandacht voor diversiteit, reik zo een helpende hand. De ondertitel van mijn boek is niet voor niets Queer-verhalen die je omarmen.' We spreken Eveline van de Putte.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden