Waarom zijn de verkiezingen belangrijk? 'Misschien staat politiek ver van jou af, maar de politiek bemoeit zich wel met jou – ook om wie je bent. Politici moeten oog hebben voor de belangen van lesbische vrouwen, homomannen, biseksuelen en transgender en intersekse personen en daar heb jij invloed op,' lezen we op gayvote.nl
Het COC lanceert op vrijdagavond 3 februari Gayvote.nl, de kieswijzer voor LHBTI-kwesties. COC-voorzitter Tanja Ineke gaf het startschot tijdens COC’s Verkiezingsdebat 2017 in de Amsterdamse Rode Hoed.
Op de website vinden kiezers standpunten van politieke partijen over LHBTI-kwesties. Ook kan men zien hoe partijen de afgelopen tijd over LHBTI-kwesties stemden en zijn er profielen van ‘regenboogkandidaten’.
Eerste transgender kandidaten
Tot de regenboogkandidaten behoren ook twee transgender personen. Voor zover het COC heeft kunnen nagaan is het de eerste keer dat er transpersonen verkiesbaar zijn voor de Tweede Kamer. Bij GroenLinks staat Sophie Schers op nummer 35 van de kieslijst. Zij is actief als beleidsmedewerker bij Transgender Netwerk Nederland (TNN). Corine van Dun staat bij D66 op plaats 45 en is voorzitter van TNN.
Op de website staan de standpunten van partijen over negen LHBTI-thema’s. Zijn partijen voor of tegen inperking van het wettelijke discriminatieverbod in het Wetboek van Strafrecht? Moet hiv-preventiepil PrEP worden vergoed? Moet er een verbod komen op discriminatie van trans- en intersekse personen? De antwoorden van politieke partijen staan op Gayvote.nl.
Ook kunnen gebruikers zien hoe partijen de laatste jaren in de Tweede Kamer stemden over kwesties als de transgenderwet, afschaffing van de weigerambtenaar en over aparte opvang voor LHBTI-asielzoekers in noodsituaties.
Op de website staan standpunten van VVD, PvdA, SP, CDA, D66, GroenLinks, Partij voor de Dieren, 50PLUS en Voor Nederland. PVV, ChristenUnie, SGP, DENK en Artikel 1 zijn ook uitgenodigd voor deelname maar hebben (nog) geen antwoorden ingestuurd.
COC Nederland/Gayvote.nl