Gedrag aanpassen om onveilige situaties te voorkomen?

hands

LHBTI-ers mijden bepaalde situaties en plekken en passen hun gedrag aan om zich veiliger te voelen. LHBTI-ers die in het verleden al eens een onveilige situatie hebben meegemaakt passen in nog grotere mate hun gedrag aan om zich veilig te voelen. Dat blijkt uit het jaarlijkse buurtveiligheidsonderzoek dat wordt uitgevoerd door het AmsterdamPinkPanel (APP), een samenwerking tussen de Universiteit van Amsterdam en COC Amsterdam.

Gedragsaanpassingen: onveilige plekken mijden en niet opvallen

Uit het buurtveiligheidsonderzoek 2016 van het APP komt naar voren dat LHBTI-ers verschillende dingen doen om zich veiliger te voelen, zoals:

  • Omlopen bij een onveilige situatie;
  • Bepaalde onveilige plekken vermijden;
  • Proberen in een veilige buurt te gaan wonen;
  • Geen affectie voor vrienden of de partner tonen in het openbaar;
  • Proberen niet op te vallen en zich minder herkenbaar als LHBTI te gedragen

"Ondanks dat het algemene veiligheidsgevoel constant is gebleven blijkt dat LHBTI personen aan 'zelfcensuur' doen om niet in ongewenste situaties terecht te komen. Het is pijnlijk en zorgelijk om te constateren dat zichtbaar 'anders' zijn kennelijk wordt gezien als aanleiding voor negatieve reacties", aldus Peter de Ruijter voorzitter COC Amsterdam.

Meemaken onveilige situaties

Vijfentwintigprocent van de respondenten heeft in 2016 een onveilige situatie meegemaakt. Zij zijn bijvoorbeeld uitgescholden of het slachtoffer geworden van fysiek geweld. Homo’s, transgenders en biseksuelen maken vaker een onveilige situatie mee dan lesbiennes. 92% van de respondenten die aangaven dat er onbekenden aanwezig waren, gaven aan dat zij de situatie negeerderen. Net als in 2015 doet nog geen 10% van de LHBTI-ers die een onveilige situatie meemaakt hier aangifte van.

Amsterdammers voelen zich minder veilig

Binnen Amsterdam is gekeken naar de verschillende stadsdelen en veiligheidsbeleving. Daarbij kwam naar voren dat de bewoners van Amsterdam-Zuid zich het veiligst in hun eigen stadsdeel voelden. LHBTI-ers die in Nieuw-West wonen voelen zich het minst veilig. Ook zijn er verschillen zichtbaar tussen Amsterdammers en mensen die woonachtig zijn in een andere stad of dorp. Amsterdammers blijken zich in hun stad minder veilig te voelen dan bewoners van andere steden of dorpen.

Het jaarlijkse buurtveiligheidsonderzoek

Jaarlijks doen de Universiteit van Amsterdam en het COC Amsterdam onderzoek naar het veiligheidsgevoel onder LHBTI-ers en naar de incidenten die zij meegemaakt hebben in het afgelopen jaar (het buurtveiligheidsonderzoek). Aan dit onderzoek hebben 528 leden van het AmsterdamPinkPanel (APP) deelgenomen.

Meer informatie: http://www.amsterdampinkpanel.nl/

cocamsterdam

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Vers leesvoer

Van intersectioneel feminisme, raciale rechtvaardigheid en seksuele bevrijding tot de geschiedenis van LHBTIQA+ in Nederland voor iedereen (10+), Confettiregen hertaald én een zinnelijk, poëtisch debuut.

Lees verder

Kerstwensen

Lichtjes, mooi gedekte tafels, cadeautjes onder de boom? Kerst betekent voor iedereen iets anders. Van gezelligheid, warmte en verbinding tot juist eenzaamheid. Wij vroegen onze lezers: Wat is jouw kerstwens?

Lees verder

Een zwaluw in de kamer

'Straal uit dat iedereen er mag zijn. Heb aandacht voor diversiteit, reik zo een helpende hand. De ondertitel van mijn boek is niet voor niets Queer-verhalen die je omarmen.' We spreken Eveline van de Putte.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden