Düsseldorf: Japan in Europa met een vleugje roze

Komt Düsseldorf niet direct bij je op als je aan een stedentrip denkt? Jammer, want deze stad is opmerkelijk verrassend. Nabij de Altstadt aan de Rijn ligt de grootste Japan Town van Europa. Dat betekent sushi eten, matcha latte drinken, popperig serviesgoed inslaan en de Japanse tempeltuin bezoeken. Logeren kan ook in geheel Oosterse sfeer. En passant doe je natuurlijk een Biergarten met een roze tintje. Nu geen tijd? Doe dan het carnaval, de Gay Pride of de Japandag in 2018!

TIP 1 Ga op ontdekkingstocht in Japan Town

De maar liefst 8000 Japanners in Düsseldorf en omgeving hebben tegenover het centraal station, in de Immermannstraße, een fascinerend Japan Town doen ontstaan. Wees gerust lekker nieuwsgierig! Duik in de supermarkten Hanaro, Dae-Yang en Shochiku voor Japanse, Chinese en Koreaanse producten. Scoor er Kittysnoepjes, schattige sakeflesjes, de beste groene thee of bijzondere Japanse kruiden. Wil je ook een Japanse theepot en –kommetjes? Of een heuse Bentobox (Japanse lunchtrommel)? Dan heb je volop keuze in cadeauwinkel Kyoto by Japan Art Deco. De boekwinkel Takagi is goed voor kleurige Japanse papierwaren of ansichtkaarten (met de groeten uit Japan). Staar naar de mooie dames op de Japanse glossy’s!

TIP 2 Drink en eet Japans
Moe van het winkelen? Ga dan naar Tenten op de nabije Oststraße. Tenten (‘trefpunt’ in het Japans) doet zijn naam eer aan, want het zit er vol met Japanse jongelui. Niet zomaar, want ze serveren hier de beste matcha latte buiten Japan. Een latte die groen ziet van de theepoeder (matcha), een goedje waarop de boeddhistische monniken goed schijnen te mediteren. Van die latte word je dus helemaal zen. Kun je niet genoeg krijgen van de milde theesmaak? In de wijk vind je ook matchasnoepjes, matchataart en zelfs matchaijs! Echte zoetekauwen wagen nog een bezoek aan de Japanse bakker My Heart, in Marienstraße, een zijstraat van de Oststraße.
Uitgebreid Japans eten kan natuurlijk ook. In de Klosterstraße, een parallelstraat van de Immermannstraße, is restaurant Yabase bekroond om zijn sushi. Ook Kikaku in dezelfde straat is een goed adres voor authentieke Japanse gerechten.
Wil je wat goedkoper smullen? Doe dan restaurant Na Ni Wa Noodles & Soups in de Oststraße. Het smulplein onder het dak van de Aziatische supermarkt Tains nahkauf (mein-asiamarkt.de) is ook aardig, maar niet volledig Japans. Leuk is wel dat je hier al etend een selfie voor het posterbehang van een Oosterse markt kunt nemen. Zo waant iedereen je héél ver weg.

TIP 3 Overnacht in een Oosters hotel
Vergaap je aan het Motel One (motel-one.com) met fan-tas-tische design. Let vooral op de moderne stoelen met vrouwenbeeltenissen in de lounge met zijden Japanse lampionnen. Vanaf het fotobehang lonkt de skyline van Tokyo. Wil je Düsseldorf écht cool doen, overnacht dan hier met je lief! Het alternatief is het Japanse viersterrenhotel Nikko (nikko-hotel.de). Met gastvrouwen in Japanse kimono’s is het al jaren een klassieker. Verbaas je niet over een ontbijt met miso-soep, rijst en gegrilde vis!

TIP 4 Kom tot jezelf in de Japanse tempel
Trek een paar uur uit voor een rustgevend bezoek aan de Japanse tempelcomplex aan de Brüggener Weg, aan de andere kant van de Rijn. Met bus of metro kom je dicht in de buurt. Relax in de kleine Japanse tuin vol waterpartijen, stenen en bruggetjes. Rond de beeltenis van de vereerde kroonprins Shotoku (574-622) hangen vele briefjes, muntjes en hangertjes van bezoekers die er een wens deden. Niets let je om hun voorbeeld te volgen. Wil je liever de tempel en het theehuis van binnen zien? Loop dan naar de ingang van het EKO-Haus der Japanischen Kultur (eko-haus.de) voor entree.

TIP 5 Doe de Gay Pride, de Japandag of het carnaval
Mei is doorgaans de maand dat in Düsseldorf de Gay Pride (Christopher Street Day genoemd, CSD) én de Japandag plaatsvinden. De Gay Pride is oergezellig maar relatief bescheiden; de Japandag (japantag-duesseldorf-nrw.de) op de Rijnoever is echt uniek. Tussen blote sumoworstelaars, woeste samurai-krijgers en mangastriphelden lijken de Japanse dames in hun traditionele gewaden eleganter dan ooit. Natuurlijk is er dans en muziek, veel Japans eten en afsluitend vuurwerk.
Een leuke trekker tijdens het carnaval in februari/maart is Weiberfastnacht (de donderdag voor carnavalsweekend), hét moment waarop vrouwen onder elkaar carnaval vieren. Van heksen tot jonkvrouwen, je komt alles tegen. Heel populair is de Ratinger Straße, sowieso dé feeststraat van Düsseldorf.



TIP 6 Spot roze dames
Toegegeven, in Düsseldorf is het even zoeken naar specifieke uitgaansgelegenheden voor dames. Om de drie maanden is er het speciale damesfeest Frauenschwoof in cultureel centrum ZAKK (zakk.de). Café Beethoven (beethoven-flingern.de), Nähkörbchen (karins-naehkoerbchen.de) en Zum Goldenen Einhorn (einhorn-duesseldorf.de) zijn het hele jaar populair onder lesbiennes en biseksuele vrouwen, al komt er een gemengd publiek. Voor feesten zijn de clubs Stahlwerk (stahlwerk.de) en Mandanzz (mandanzz.de) oké, maar weet dat 90% van de bezoekers uit homomannen bestaat.

TIP 7 Verover de Rheinturm en de MedienHafen
Heb je geen last van hoogtevrees dan is de 168 meter hoge Rijntoren een aanrader. Vanuit het ronddraaiende restaurant zie je de rijnaken langsvaren en lonkt het avantgardistische MedienHafen aan de zuidzijde. Tussen monumentale spoorweginstallaties en oude kademuren trokken internationale sterarchitecten daar moderne glaspaleizen op. Daal op tijd af naar een van de vele hippe terrassen om er te genieten van de fabuleuze zonsondergang.

TIP 8 Ga terug in de tijd in de Altstadt
Laat Düsseldorfs Altstadt (oude binnenstad) met zijn prachtige burgerhuizen, nauwe straatjes met kinderhoofdjes, fraaie kasteel- en kerktorens vooral niet links liggen! Bezoek doordeweeks de verswarenmarkt op de Carlsplatz en proef het befaamde Altbier van een lokale brouwerij. Lang zoeken naar een pul hoef je niet: vanwege zijn 300 eet- en drinkgelegenheden kreeg Düsseldorf de bijnaam ‘de langste bar van de wereld’.

DÜSSELDORF PRAKTISCH
Algemene informatie, inclusief evenementenkalender: duesseldorf-tourismus.de.
Heen- en terugreis: overweeg het vliegtuig (skyscanner.nl), de trein (nsinternational.nl), de langeafstandsbus (flixbus.nl) of carpoolen (blablacar.nl).
Vervoer ter plekke: voor bus of metro koop je eenvoudig losse kaartjes, een dag- of meerdagenkaart van streek- en stadsvervoerder Rheinbahn (rheinbahn.com). Een fiets huren is ook een optie, bijvoorbeeld op het station (radstation-duesseldorf.de).
Accommodatie: goedkope hostels (hostelz.com), bedden of kamers (airbnb.nl) of een van de twee Japanse hotels nabij het treinstation (zie hierboven).

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Wat als

Claudia de Breij maakte een voorstelling over aardig zijn en aardig gevonden worden. Over overprikkeld zijn of gewoon eindelijk eens jezelf durven zijn. Over periodieke onthouding, zielige dictators en, wat als...

Lees verder

Het Archief Jilles

Mosse-lezing: Lisa Weeda vestigt de aandacht op haar grootvader Jilles. Steeds dichter komt ze bij hem en ook bij het heden: 'De geschiedenis heeft een hart nodig om weer in te kloppen.'

Lees verder

Verbinding door begrip

Eline van Gils vertelt over Who's afraid of Oscar Wilde, een voorstelling over de uitdagingen van queer ouderschap, het maatschappelijk debat, zichtbaarheid en haar eigen kinderwens.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden