Parijs: Roze liefde nabij de Moulin Rouge

Verbijsterend is het wel. Je vraagt een paar lesbische Parisiennes naar de roze scene in hun stad en dan valt het even stil. Daar moeten ze serieus over nadenken. De oude wijk Marais staat bekend als het walhalla voor tout gay, maar dan moet je vooral een penis hebben. Voor LBTQIA-vrouwen onderling is er minder te beleven. Toch kan Parijs ook voor dames La Ville de l’Amour (De Stad van de Liefde) zijn. Zij aan Zij sprokkelt de leukste doetips voor de Franse hoofdstad bijeen.

Natuurlijk, de pussy’s lonken rond de Place Pigalle, in neonreclames boven seksshops en levend in peepshows. Clichés, net als in rosse buurten elders. Alleen de cancanmeisjes van de nabije Moulin Rouge maken dat Parijs zich onderscheidt. Met hoog opzwaaiende rokken en kousenbenen bewegen ze zich in rijen op de planken. Het is de setting die Henri de Toulouse-Lautrec inspireerde tot zijn schilderwerk van ‘het gewone leven’. En Nicole Kidman bracht het tot een carrière als danseres in een film over de Parijse Belle Epoque. Zolang je betaalt, kun je hier zat mooie vrouwen gluren. Maar dat is niet wat we per se zoeken in Parijs. Wij willen echte liefde! Dé reden om de butte (heuvel) van Montmartre te beklimmen. Daar, op Le mur de je t’aime, een enorme tegelwand in een tuintje op de Place des Abesses, staat in 250 talen de ultieme liefdesverklaring genoteerd. Toegegeven, het is wel even zoeken naar het Nederlandse ‘ik hou van je’. Maar dan maak je, net als iedereen, je amoureuze selfie. Alleen of samen met je lief. Een grappig, pikant detail is de stripachtige vrouwenfiguur boven de muur. Ze meldt dat liefde chaos is en dat we die moeten omarmen. De figuur naast haar is nog maar vaag zichtbaar. Zo te zien was het een vrouw. Weggepoetst? Is damesliefde teveel chaos?

Mengen is overleven
Chaotisch is Parijs zeker als het om roze adresjes en evenementen gaat. Een centrale agenda voor gay mannen is er wel, maar niet voor dames, zo weet de dame van de voorlichting op het Centre LGBT (het Franse COC, centrelgbtparis.org) aan de Rue Beaubourg: “Tja, er valt nog wel iets te doen, geloof ik.” De LBTQIA-Parisiennes vormen een bont gezelschap. Oude politiek geëngageerde feministes en jonge queer meiden, die zich deels in andere circuits of op internet begeven, plus de lesbiennes die al decennia thuis zitten en niet meer weten wat er gaande is. Cafés die in eerste instantie alleen of vooral voor vrouwen bedoeld waren, trokken de laatste jaren snel een gemengd publiek, van gay en queer tot hetero. Of werden simpelweg homovriendelijk. Een kwestie van overleven, zeker als ze buiten de Marais, dé uitgaanswijk voor de homogemeenschap in Parijs, zitten. Althans, dat is de mening van Penelope, een Britse lesbienne, die al vele jaren in Parijs woont: “Je zag dat bijvoorbeeld gebeuren bij La Vénus Noire in Saint-Michel en Rosa Bonheur (beide op Facebook), in een oud theehuis in het Parc des Buttes-Chaumont.” Haar gouden tip voor Zij aan Zij-lezeressen? Als je het beste van lesbisch Parijs wilt meekrijgen, plan dan je bezoek. Trek je agenda. Kijk wanneer er echt iets gaande is. Zo wilde ik onlangs, tijdens het lesbische en feministische filmfestival, met gasten uitgaan. Dat liep uit op een teleurstelling. Er was niks speciaals aan de hand voor vrouwen. Werkelijk, té gênant in een kosmopolitische stad als Parijs! Ad hoc iets leuks gaan doen, werkt dus niet.”

Waar gaan we heen?
Goed, er zijn altijd een paar vaste vrouwenkroegen zoals bar Bar’ouf (lebaroufparis.com) nabij Centre Pompidou, net in de Marais. Daar kun je als roze vrouw in Parijs bijna niet omheen. “90% van de klanten ís vrouw”, vertellen eigenaressen Anne en Marie trots, “en als het echt druk wordt, bonjouren we de mannen er vriendelijk, maar zonder pardon uit.” De Bar’ouf is sowieso een bar met extra’s, muziekoptredens zorgen zogezegd voor ‘een jazzy ambiance’. In het weekend maak je er de beste kans op reuring. Op Bar’oufs deel van Rue Saint-Martin kan het dan volstaan met vrouwen, ook vanwege de roze buren, in bar La Mutinerie (voorheen Unity, lamutinerie.eu). La Mutinerie heeft weliswaar een gemengde clientèle, meer queer & jonge vrouwen ook, maar toch geldt daar net zo hard: vrouwen hebben voorrang. Instructies van de gay uitsmijter, zo fluistert hij ons toe! Op een doordeweekse avond staan er wat dertigers rond het biljart. La Mutinerie biedt gelukkig flink meer dan alleen een pooltafel. Dj-avonden bijvoorbeeld en concerten in de rock, indie en electrosfeer, al dan niet gekoppeld aan een thema. “Er zijn nog wel meer hangouts voor vrouwen hoor”, aldus Sandra, een Parisienne van midden twintig. “Minder populair dan voorheen maar nog altijd in beeld is café 3W (Women With Women, op Facebook). Ze vullen er doordeweeks speciale avonden met karaoke en film, in het weekend is het burlesque cabaret of gewoon, lekkere feesten. Bij Le So What (op Facebook) kun je op vrijdag en zaterdag tot vier uur ’s ochtends los op muziek van dj’s en live bands: RnB, house en mainstream. Vind ik zelf een fijne tent. Lekker gemêleerd gezelschap van 30-plussers.” “Een reguliere en lekkere extra is de lesbische avond Thé au Gazon, die elke derde zondag van de maand bij Le Tango (La Boîte à Frissons, boite-a-frissons.fr/index.htm) losbarst”, vult Penelope nog aan. “Zo’n dansavond begint al om 18 uur met stijldansen, dus paarsgewijs, met walsen en zo, tot om 23 uur een reguliere dj de muziek overneemt. Geen techno of house trouwens, maar lekkere oldies!” “Ja, is zeker leuk”, beaamt Sandra, “stijldansen gebeurt er trouwens vaker. Dan komt iedereen er, ook hetero’s. Bij drag queen en gastvrouw Mme Hervé alias Taulière voelt iedereen zich thuis. Hilarisch!” Maar de topper voor Sandra zijn toch de Wet For Me-feesten (soirées) die het lesbisch collectief Barbi(e)turix (barbieturix.com/category/soirees-2/) elke twee maanden organiseert. “Ze bieden een hip en goed programma en zijn zo ‘olala!’ dat ze al jaren 1500-2000 vrouwen op een avond trekken. Uit Parijs en ver daarbuiten. Met het wegvallen van meerdere vaste vrouwenstekken de laatste jaren vervullen ze duidelijk een leemte. De soirée is ook in een mooie en hippe ruimte.” Waar dan, vragen we nieuwsgierig. “Niet in de Marais. In La Machine du Moulin Rouge (lamachinedumoulinrouge.com).” Wat? Nabij de Moulin Rouge? “Ja, haha!” Sandra knipoogt. We gaan weer naar de Place Pigalle. Waar anders? De pussy’s lonken.

 

Low budget met een roze randje
Parijs is een dure stad als je niet weet hoe je hem goedkoop kan veroveren. Wil je wel Pablo Picasso’s hoekige minnaressen (zoals Dora Maar) en de Mona Lisa in het Louvre zien, maar heb je geen zin in dure entreekaartjes? Plan je trip naar Parijs dan slim. Elke eerste zondag van de maand zijn de musea in Parijs gratis toegankelijk. Zou je liever ook de drukte vermijden? Ga dan naar de exposities van LBTQIA-kunstenaressen in roze en feministische galeries, boekhandels en cafés. Of bezoek de galerie met ronde vrouwen in het Musée Cognacq-Jay (museecognacqjay.paris.fr), in de Marais. Dat is altijd gratis.

Ook een aanrader: de exacte replica’s van klassieke vrouwelijke naakten in het fraaie metrostation Louvre-Tivoli. Of de kleurige dame in de fontein voor het Centre Pompidou die water spuit uit haar volumineuze borsten, niet ver van een groot regenbooghart. Al even coole dames vind je naast een fontein met grandioos uitzicht op de Eiffeltoren aan de Seine, onder aan de trappen van het Musée d’Art Moderne de la Ville de Paris (mam.paris.fr). Van de permanente collectie van het museum kun je dagelijks gratis genieten. Zorg dat je tegen zonsondergang weer buiten staat, voor de lichtjes over Parijs – en op de toren – aanknippen en maak een grandioze wandeling langs de Seine. Ben je in de buurt van de Opéra, neem dan de gratis rondleiding in het Musée du Parfum (musee-du-parfum.fr). Je eindigt in de winkel van de parfumeur Fragonard, maar daar hoef je niets mee. Tenzij je heel romantisch een luchtje wilt kopen. Met klinkende namen als Belle de Nuit (Nachtelijke Schoonheid) en Ile d’Amour (Liefdeseiland) of, wat luchtiger, Frivole.

Heb je nog geen sexy outfit voor je avondje stappen onder stijlvolle françaises? Ook dat kun je in Parijs voordelig regelen! Ga naar de trendy Kilo-Shop (kilo-shop.fr) waar je vintagekleding simpelweg per kilo afrekent. Twee grote winkels zitten op de Rue de la Verrerie in de Marais en als je daar niet slaagt, kun je nog bij twee vestigingen van Free’p’Star (freepstar.com) gluren. Pal ernaast!
Op de beroemde en vrij toegankelijke begraafplaats Père Lachaise kun je wellicht gay icoon Oscar Wilde nog gedag gaan zeggen. Of een van de vele beroemde vrouwen die er begraven liggen, zoals Édith Piaf. De kleine, dappere Édith hield van mannen, maar onderhield decennialang een platonische liefdesrelatie met Ginou Richer, de latere schrijfster van Piafs biografie. Piafs chanson La vie en rose over de liefde vond ook weerklank in het roze circuit. Het werd zelfs (bijna) de titel van een transgenderfilm: Ma vie en rose, over Ludovic, een transgendermeisje dat uit de kast komt.
Père Lachaise koestert ook het graf van de ‘echte’ lesbienne Rosa Bonheur (vrij vertaald: Roze Geluk, what’s in a name?). Ze was een bekende 19e eeuwse schilderes, beeldhouwster en feministe avant la lettre. O ja, rozen zijn te koop bij de bloemenstalletjes in de nabijheid van de begraafplaats.
Uiteindelijk zoveel geld bespaard dat je wel even uit de band kunt springen? Ga dan naar het chique vroeg 20ste-eeuwse theehuis Angelina (angelina-paris.fr) op de Rue de Rivoli. Coco Chanel kwam er ook al een taartje prikken, wie weet tijdens een van haar lesbische escapades…

PARIJS PRAKTISCH
Vervoer
Ben je er vroeg bij dan kun je goedkoop treinen met de Thalys (thalys.com) of low cost vliegen (skyscanner.nl). Heb je plots zin in Parijs dan zijn de bus (flixbus.nl) of carpoolen (blablacar.nl) stukken voordeliger. Vanaf ca. 25 euro kun je in de Franse hoofdstad zitten. Eenmaal in Parijs zijn de metro- en busverbindingen uitstekend. Een ‘boekje’ (carnet) van 10 kaartjes is het voordeligste als je niet meer dan 5 ritten met bus en metro per dag maakt. In zo’n carnet is een kaartje 1,45 euro, los kost hij 1,90 euro per stuk. Voor het beste overzicht van de metro- en buslijnen vraag je bij een metroloket om het gratis ‘plan’ (kaart) nummer 2.
Accommodatie
Goedkope accommodatie in Parijs vind je via hostelz.com. Airbnb (airbnb.nl) is er doorgaans niet echt voordelig. Een aanrader is de Nederlandse site puurparijs.com. Je vindt er zorgvuldig geselecteerde, hippe en stijlvolle hotelletjes in alle arrondissementen én prijsklassen. Daarnaast staat het vol leuke doetips.

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

EU: Verbied conversie therapie

'Dit is een kans voor onze gemeenschap, vrienden, familie en allies om onze stemmen te gebruiken voor de veiligheid en het welzijn van alle LGBTIQA+ burgers in de EU.' Teken ook tegen conversie therapie.

Lees verder

De Meidenmethode

'Hoe je verdomme eindelijk van jezelf gaat houden.' In haar debuut deelt Lotte van Eijk dingen waarvan ze zou willen dat iemand ze aan haar had verteld, op deze manier.

Lees verder

Queer kijktips

Of je nu zin hebt in hartverwarmende kerstromances, prikkelende komedies, of meeslepende coming-of-age verhalen, wij hebben een lijstje gemaakt van oude en nieuwe queer films en series om deze winter te streamen.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden