Het Tegenbericht

Het Tegenbericht biedt tegenwicht tegen het feit dat zaken soms wat te eenzijdig, negatief belicht worden. We willen hiermee een ander en positiever deel van de realiteit laten zien en een vollediger beeld schetsen van de wereld om ons heen. Een wereld waarin we lang niet altijd tegenover elkaar staan, maar gelukkig ook vaak Zij aan Zij.

Een paar weken geleden verdedigden de rappers Ali B., Boef en Ronnie Flex in RTL Summer Night het homohuwelijk. Ondanks dat het dus zomer was, bleef deze heldendaad niet onopgemerkt: een potpouri aan leuke en minder leuke reacties volgde, en veel mensen zeiden positief verrast te zijn.

Een rapper die opkomt voor homo's?

Goed nieuws dus, zou je zeggen. Maar waarom waren die mensen nou eigenlijk zo verrast? Deels leek dit te maken te hebben met het beroep van deze jongens: Een rapper die opkomt voor homo's? Dat moet wel een mietje zijn! Of een hetero die gewoon meer muziek aan meer homo's wil verkopen! Het verrassingseffect bleek daarnaast samen te hangen met het feit dat de rappers ook nog eens moslim zijn, althans, dat dénkt men, of dat er dan toch in ieder geval twee moslims bij zitten. Ergens anders wordt zelfs gesproken over "Marokkaanse rappers", maar Ali B. en Ronnie Flex zijn in Nederland geboren, en Boef in Frankrijk. (En nee, ze hebben ook niet allemaal Marokkaanse ouders).

Mensen waren dus met name verrast omdat er een stereotiep beeld bestaat van rappers (stoer, verdedigen homo's alleen als ze zelf homo zijn, maar dat zijn ze natuurlijk niet) en van moslims (zijn tegen homo's). Het leek me goed dat laatste eens te checken: zijn moslims inderdaad (bijna) allemaal tegen homoseksualiteit?

Sinds een aantal jaar doet het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) onderzoek naar de mate waarin homo- en biseksualiteit in Nederland wordt geaccepteerd. Eén van de stellingen die aan mensen wordt voorgelegd, luidt: "Homoseksuele mannen en lesbische vrouwen moeten hun leven kunnen leiden zoals zij dat willen." Uit de laatste gegevens, van 2015, blijkt dat 92% van de Nederlanders het hiermee eens is. Samen met Zweden is Nederland het meest homovriendelijke land van Europa (LHBT-monitor, 2016).

Oké met homoseksualiteit

Ook vergelijkt het SCP verschillende bevolkingsgroepen, door de resultaten uit te splitsen naar bijvoorbeeld leeftijd, politieke voorkeur, religie en afkomst. Wat blijkt? Meer dan de helft van de Marokkaanse (68%) en Turkse (65%) Nederlanders geeft aan te vinden dat homo's en lesbiennes hun leven mogen leiden zoals zij dat zelf willen! De eerlijkheid gebiedt mij toe te voegen dat (nog) niet alle Turkse en Marokkaanse Nederlanders fan zijn van het homohuwelijk: slechts een derde is hier voorstander van. Maar het is wel een paar procent meer dan in 2011 (SCP, 2014).  

Natuurlijk werd ook ik heel blij - en was ook ik misschien wel een beetje verrast - toen ik die drie rappers duidelijk zag maken dat het onzin is om tegen het homohuwelijk te zijn. Maar het blijkt dus écht niet nodig om verbaasd van je stoel te vallen als je een rapper of moslim ziet die oké is met homoseksualiteit. Daar zijn er namelijk best veel van.

De discussie:

En later gaat het er nog wat feller aan toe:

 

Wil je reageren? Of heb jij een mooi Tegenbericht? Mail! Mireille@zijaanzij.nl

 

Kuyper, L. (2016). LHBT-monitor – Sociaal en Cultureel Planbureau. Opvattingen over en ervaringen van lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender personen.

Sociaal en Cultureel Planbureau (2014). De acceptatie van homoseksualiteit door etnische en religieuze groepen in Nederland.

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Torch Song

Een excentrieke zangeres bezoekt haar halfbroer en zet zijn leven op zijn kop als ze een onverwachte muze vindt in zijn vriendin. 'Het queerdrama laat zien hoe het vreemde en onbekende ons leven kan opschudden.'

Lees verder

Wat als

Claudia de Breij maakte een voorstelling over aardig zijn en aardig gevonden worden. Over overprikkeld zijn of gewoon eindelijk eens jezelf durven zijn. Over periodieke onthouding, zielige dictators en, wat als...

Lees verder

Het Archief Jilles

Mosse-lezing: Lisa Weeda vestigt de aandacht op haar grootvader Jilles. Steeds dichter komt ze bij hem en ook bij het heden: 'De geschiedenis heeft een hart nodig om weer in te kloppen.'

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden