'Een politieke lesbische agenda'

"Als wij als lesbiennes met elkaar invloed willen hebben op de maatschappij, op de politiek, dan moeten we eerst samen een groep vormen."

Van 6 tot en met 8 oktober 2017 werd de European Lesbian*[1] Conference (EL*C) gehouden. Midden in het centrum van Wenen kwamen 450 vrouwen bij elkaar rondom de thema’s Act, Transform, Reflect en Connect. Een van de hoofddoelen van de conferentie was om een politieke lesbische agenda te ontwikkelen. Daarnaast wilde de organisatie dat er een beweging gecreëerd zou worden voor de Europese lesbische gemeenschap waardoor de invloed en zichtbaarheid vergroot zou worden.

De spectaculaire opening vond plaats in het parlementsgebouw. Krachtige speeches van onder meer Ulrike Lunacek, Vice president van het Europese Parlement en Phill Opoku-Gyimah, van UK black Pride. Bij behoefte aan empowerment is het zeker een aanrader om deze vrouwen eens op te zoeken. Ook zijn stukjes van de conferentie terug te kijken via de facebooksite van EuropeanLesbianConference. < klik hier: Op Zij aan Zij deelden we verschillende livestreams.

De doelen van de EL*C werden op vrijdag en zaterdag praktisch gemaakt door vele workshops en plenaire bijeenkomsten. Binnen alle thema’s kon er gekozen worden voor academische, activistische, artistieke en literaire workshops.

Tijdens het thema Act stond zichtbaarheid centraal. In de meeste Europese landen hebben lesbiennes in de frontlinie gestaan van sociale en politieke veranderingen. Maar ondanks inzet, energie, creativiteit, onderzoek en activistische vaardigheden mist er vaak erkenning en zichtbaarheid. Een groot deel van de lesbische geschiedenis blijkt verloren te gaan doordat het niet goed gedocumenteerd is. Hierdoor zijn er vrouwen gestart met en database vol informatie en geschiedenis genaamd de L-world Wiki. Iedereen wordt opgeroepen te helpen met het aanvullen van de pagina’s! Twitterchick Bess Hepworth gaf een praktische les hoe een beweging kan ontstaan binnen 280 tekens. Zij illustreerde hoe belangrijk digitaal activisme was, met name voor mensen in landen die niet gemakkelijk deel konden nemen aan activiteiten. Voor volgers uit landen waar seksuele diversiteit moeilijk is zijn digitale activiteiten een belangrijke bron van herkenning en informatie.
Tijdens de EL*C werd veel aandacht geschonken aan LBTIQ-zaken in de media, de gezondheidszorg en sport in Europa. Veel professionals deelden hun kennis tijdens Transform. Hoe gaan lesbiennes om met fondsaanvragen voor een LBTIQ-project, hoe gaan ze om met stereotypes, met transfobie? Hoe kunnen wij onszelf en elkaar op deze fronten versterken?

Naast alle serieuze activiteiten was er ook plaats voor ontspanning en ontmoeting: Een Foto expo, stijldans cursus, concert, films, yoga, meditatie en literaire lezingen.
Dat lesbische vrouwen lekker kunnen dansen, sjansen en optreden werd goed duidelijk tijdens de culturele avond. Met een feest, bonte avond en lesbian cruising werden de avonden erg laat. Indirect werd er zo vormgegeven aan het thema connect!

Gedurende Reflect was er uitgebreid aandacht voor het lesbische leven in Europa, met name in subgroepen. Centrale vraag hierbij was hoe kunnen we de verbinding zoeken en aangaan? Zelf gaf ik een presentatie over hoe ik het leven als lesbische christen in Nederland ervaar. De invloed van de kerk op je persoonlijk leven blijkt verbazingwekkend overeen te komen onder vrouwen in alle delen van Europa. Zeer goed bezocht waren ook de activiteiten over biseksualiteit. Waar gedeeld werd dat bezoekers het gevoel hadden regelmatig tussen de wal en het schip in te vallen; ze horen niet helemaal bij de hetero’s en ook bij lesbische bijeenkomsten worden ze nog weleens ondergesneeuwd. Datzelfde geluid lieten ook transgenders en interseks personen horen. Een goed punt om bij het organiseren van andere activiteiten rekening mee te houden is inclusiviteit!

Het maakte voor mij pijnlijk duidelijk dat we elkaar (en soms ook onszelf) vaak in een ander hokje stoppen. Inclusiviteit is zo belangrijk, wij als LBTIQ mensen horen al bij een minderheidsgroep. Laten we deze groep niet nog meer verdelen door alle letters en alle emoties die hierbij komen. Laten we verbinden! Dr Finn Mackay, lector sociologie in Bristol verwoordde dit vrij vertaald als volgt: "er komen steeds meer subgroepen binnen onze subgroepen; fluid, lesbisch, queer, dyke, butch. Dit maakt dat we elkaar soms buitenspel zetten maar ook dat we het nog ingewikkelder maken voor de buitenwereld. Als wij als lesbiennes met elkaar invloed willen hebben op de maatschappij, op de politiek, dan moeten we eerst samen een groep vormen. Als we onze doelen bereikt hebben en er gelijkheid is dan kunnen we onszelf wel weer onderverdelen in al die woorden en subgroepen die ons het gevoel geven uniek te zijn."

Mijn hoop is dat we de eenheid die we vonden op het weekend zullen gebruiken om gelijkheid te krijgen en te behouden in alle delen van de wereld. Een stap die we hierin al tijdens het weekend hebben gezet was door allemaal mee te lopen in de Pride March. 500 vrouwen die door nauwe straten in Wenen borden vasthielden met de tekst; "Lesbians are always and everywhere". Jij mag laten zien dat je er bent!

In Nederland er is nog genoeg werk te doen is als het gaat om gelijkheid, met name binnen de subgroepen die ons land kent. Onze wetten zijn prachtig, maar in het dagelijks leven lopen we nog weleens op tegen discriminatie. Houd dat niet voor je, het is belangrijk dat de politiek weet hoe vaak discriminatie voorkomt. Neem contact op met Tûmba of andere anti-discriminatie organisaties. Zorg voor voorlichting op scholen, op het werk, in de kerk, op de sportvereniging. We hebben in Nederland inspirerende mensen en organisaties die graag komen helpen!

Binnen de laatste bijeenkomst van de EL*C werd duidelijk dat de Europese Lesbiennes verlangden naar nog een weekend zoals dit. Welk land dat gaat organiseren en wie daarbij allemaal betrokken zullen zijn is nog de vraag. Maar als jij ook een keer zoiets bijzonders wilt meemaken, als jij ook met 500 vrouwen vanuit verschillende landen van alle generaties kennis wilt delen en opdoen, als je wilt dansen en netwerken of gewoon samen wilt zijn, hou dan de site van de EL*C in de gaten. Daar kan je overigens ook de rest van het programma vinden en heel veel inspiratie opdoen!


Miriam van Tunen
www.mvtunen.nl

 

Dit jaar werd Nederland vertegenwoordigd door 20 Nederlanders, veelal vanuit organisaties:  mvtunen.nl, Tûmba, FNV Roze, EGLSF, gemeente Amsterdam, European Bisexual Network for Activist, Heavenly Creature Producties, Women at WorkPlace Pride, Ihlia, Roze in Blauw, COC Nederland, Stichting 3Layers, Netsheila

[1] De term Lesbian is zorgvuldig gekozen en toch blijft men het gevoel houden dat lesbisch zijn niet de volledige lading dekt van de doelgroep van de conferentie. De * staat dan ook voor inclusiviteit, voor verder kijken dan labels en categorieën. Door expliciet het woord lesbian te gebruiken hoopt de conferentie op zichtbaarheid, empowerment en vertegenwoordiging. Voor de conferentie zelf betekend het dat iedereen welkom is die zichzelf identificeert als een lesbo, feminist, bi, queer en voor iedereen die zich verbonden voelt met lesbisch activisme.

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Terug in de kast in Marokko?

'De familie ginder weet niet van mijn lesbische identiteit. Volgens mijn vader is Marokko nog niet ver genoeg met de acceptatie. Ik kan er maar beter over zwijgen, aldus hem. Hier heb ik dus geen zin in.' Wat zou jij doen?

Lees verder

Hate crime-wet

Tweede Kamer stemt voor hate crime-wet! De wet maakt het mogelijk om daders van discriminerende criminaliteit zwaarder te bestraffen en gaat nu voor instemming naar de Eerste Kamer.

Lees verder

EU: Verbied conversie therapie

'Dit is een kans voor onze gemeenschap, vrienden, familie en allies om onze stemmen te gebruiken voor de veiligheid en het welzijn van alle LGBTIQA+ burgers in de EU.' Teken ook tegen conversie therapie.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden