Het Tegenbericht - Genderhype?

Het Tegenbericht biedt tegenwicht aan het feit dat zaken soms wat te eenzijdig, negatief belicht worden. We laten een ander, positiever deel van de realiteit zien en schetsen een vollediger beeld van de wereld om ons heen. Een wereld waarin we lang niet altijd tegenover elkaar staan, maar gelukkig ook vaak Zij aan Zij.

Laatst las ik, op een mooie zonnige maandagochtend, het oktobernummer van HP/De Tijd. Niet omdat ik daar nou zoveel zin in had, maar omdat dit blad zich ook graag nog even wilde bemoeien met wat het zelf De Genderhype noemt. Met een artikel of drie dook men bovenop dit thema, als een grote pot mosterd na de maaltijd, in een leeg zwembad. Een hype is hip, zullen ze gedacht hebben, daar moeten we iets mee, dus sleurden ze de SIRE-poster er nog maar eens bij (dat het zo belangrijk is dat jongetjes échte jongetjes kunnen zijn), terwijl ze tegelijkertijd op de cover riepen dat het hier dus om een hýpe ging, daarmee de hoeveelheid aandacht die het thema kreeg waarschijnlijk overdreven vindend, maar zich realiserend dat dit – gelukkig – tijdelijk was.

Ik begon met het artikel van Emma Brunt, een woordenbrij die zij zelf heel passend 'Genderbende' had genoemd. Binnen slaapverwekkende alinea's schreef zij soms ineens bloedirritante dingen, zoals dat (en ik citeer): '... transseksuelen, transgenders, en al die andere genderfluïde buitenbeentjes genderneutrale openbare toiletten eisen en op een genderneutrale manier aangesproken wensen te worden.' Ze vergelijkt de huidige genderdiscussie met de emancipatiegolf van de jaren '70, die ze zelf meemaakte (en die natuurlijk wél heel belangrijk en geweldig was). In tegenstelling tot toen zou het nu gaan om (en sorry, ik citeer weer): 'kleinzerigheid van mensen die er kennelijk genoegen in scheppen om ook de allerminiemste individuele differentiatie tot Algemeen Probleem te verheffen.'

Wat een onsympathieke, onnozele en stereotyperende uitspraken! Ik zag het al voor me hoe alle transmensen en genderfluïden, in alle steden en dorpen, verenigd en stampvoetend, genderneutrale toiletten liepen te eisen en en passant nog wat bombrieven naar de NS stuurden. Niet iedereen heeft behoefte aan genderneutrale of juist genderspecifieke zaken, natuurlijk: ook 'genderfluide buitenbeentjes' zijn allemaal individuen, die vooral gewoon zichzelf willen kunnen zijn, prettig benaderd willen worden, zo nodig los van dwingende genderhokjes. Maar ja, dat hoef ik jullie niet te vertellen.

Ik wond me dus enorm op, die ochtend, en ondertussen was het al lang niet meer zonnig, maar miezerig regenachtig geworden. Totdat ik me realiseerde dat ik die HP/De Tijd las om er iets over te kunnen schrijven voor Het Tegenbericht, dat juist bestemd is voor Pósitief Nieuws. Maar gelukkig! Er bleken ook artikelen in te staan van journalisten die hun eigen tekst, en de genderdiscussie, wel leken te begrijpen, zoals Renate van der Zee, die oppert dat het fijn zou zijn als we het afwijken van de gendernorm gewoon zouden kunnen accepteren, in plaats van zoveel nadruk leggen op het medische traject, en daardoor kunnen voldoen aan die norm.

En, wat nog veel beter nieuws is, is dat ik als HBO-docent merk dat de meeste jongeren een stuk makkelijker over gender en genderdysforie praten dan een aantal jaar geleden, er meer van weten en het doorgaans oké vinden als iemand zich niet stereotiepe mannelijk of vrouwelijk gedraagt of kleedt in de klas. Weet je wat? Daar ga ik mijn volgende Tegenbericht over schrijven! Over hoe deze jongeren elkaar en dit gespreksonderwerp gelukkig wél vaak open en positief tegemoet treden, en vaker uit durven komen voor hun twijfels op dit gebied.

Ik vergeef het je, Emma, dat je niet ziet hoe prachtig deze nieuwe emancipatiegolf is. Het zal de leeftijd zijn, no worries, neem je tijd.

Wil je reageren? Of heb jij een mooi Tegenbericht? Mail! Mireille@zijaanzij.nl

 

*

Zij aan Zij publiceert dagelijks relevante, interessante, spannende, grappige of aangrijpende content. Gemaakt speciaal voor Zij aan Zij, geschreven door onze eigen redactie of gevonden op het web. Zo heb je altijd iets te lezen en ben je altijd op de hoogte. Daarnaast houden we een eventkalender voor je bij, kun je de oude magazines tot vijf jaar terug lezen in het online archief, hebben we datingmogelijkhedencontactadvertenties en een forum. Ook hebben we een infopoint, voor o.a. hulp en ondersteuning voor LBT-vrouwen en we bouwen continu aan een encyclopedie, waarin je alle bekende en belangrijke rolmodellenboeken en binnenkort ook films kunt terugvinden.

Dit alles kan alleen met jouw steun. Word nu member, voor 2,95 per maand.

Je krijgt dan toegang tot alle functies op de site. Nu nog inclusief dating, binnenkort sluit je daar een apart membership voor af.

Zij aan Zij is er, al 25 jaar, voor jou! 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Hate crime-wet

Tweede Kamer stemt voor hate crime-wet! De wet maakt het mogelijk om daders van discriminerende criminaliteit zwaarder te bestraffen en gaat nu voor instemming naar de Eerste Kamer.

Lees verder

EU: Verbied conversie therapie

'Dit is een kans voor onze gemeenschap, vrienden, familie en allies om onze stemmen te gebruiken voor de veiligheid en het welzijn van alle LGBTIQA+ burgers in de EU.' Teken ook tegen conversie therapie.

Lees verder

De Meidenmethode

'Hoe je verdomme eindelijk van jezelf gaat houden.' In haar debuut deelt Lotte van Eijk dingen waarvan ze zou willen dat iemand ze aan haar had verteld, op deze manier.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden