IDFA Tips 2017

Je las al eerder een interview met senior programmeur van IDFA 2017, we hebben ook nog twee tips voor je: Ga vooral Silvana en Queercore zien.

Silvana - Op de barricade, backstage en in bed

De documentaire over de Zweedse rapper Silvana (1986) is veel meer dan het stormachtige verloop van haar muziekcarrière. Het is het verhaal van een stoere, onzekere en ambitieuze vrouw die worstel met haar plek in de Zweedse maatschappij, verwachtingen van zichzelf en van de buitenwereld. Op het moment dat ze een relatie krijgt met de popster Beatrice Eli, verwerven de vrouwen tegen wil en dank de iconen-status.

In de eerst scene wordt al direct de toon gezet. Silvana Imam wordt als volgt getypeerd door een journalist: “I imagine a warlord and a Jeanne d’arc on a white horse waving a banner. This music makes you want to hit the battlefield.” En ik ben het met hem eens. Silvana neemt je mee in de wervelwind van haar leven. We komen overal: dronken op feestjes waar ze niet kan stoppen met rappen, op hotelkamers, naakt in het bos en bij haar moeder thuis. We zijn getuige van het moment dat ze haar vriendin Beatrice ontmoet en ze geen woord meer weet uit te brengen.

Waar ze in het begin hard en direct tegen alles en iedereen aan het schoppen was, leren we haar langzaam beter kennen. Ze houdt niets geheim, is oprecht en we maken kennis met de persoon achter haar muzikale en activistische boodschap. Mijn respect heeft ze en ik kan inmiddels niet wachten om haar live te zien in de Melkweg op 21 november.

Titel: Silvana

Directors: Mika Gustafson, Olivia Kastebring, Christina Tsiobanelis (Zweden - 2017)

Lees meer op de IDFA-website.

 

Queercore - Een culturele queer-revolutie

Een fijn en belangrijk lesje in queergeschiedenis. De documentaire Queercore: How to Punk a Revolution gaat –zoals de titel ook al aangeeft- over Queercore, de culturele en sociale beweging die begon als een afsplitsing van punk. Centraal stond de ontevredenheid over de afkeuring van de samenleving van homoseksuele, biseksuele, lesbische en transgender gemeenschappen.

Naast het ontstaan van de homopunk, komt binnen de documentaire ook Riot Grrrl aan bod. ‘Een zaak van leven op dood’. Zo omschrijft een van de lesbische muzikante haar noodzaak om deel te nemen aan deze underground feminist punk movement. Ook hier is – net zoals in de documentaire Silvana – de noodzaak tot zelfexpressie levensgroot. Aan de hand van interviews met leden van bands die geassocieerd werden met Riot Grrrl en archiefopnames, word me duidelijk dat de noodzaak aan herkenning en de behoefte aan een plek binnen een eigen gemeenschap onontbeerlijk was.

Ook al is het format van dit soort documentaires zeer voorspelbaar, toch blijf ik dit soort ‘geschiedenislessen’ inspirerend vinden. Het maakt nog steeds pijnlijk duidelijk hoe kort het geleden is dat de samenleving queers niet tolereerde en er vanuit verschillende hoeken hard gevochten moest worden voor erkenning. En dat de ‘freaks’ die buiten de gebaande paden van de heersende moraal bewogen, daar meer dan hun steentje aan bij hebben gedragen.

Met op 21 november: Na de film een live performance van het electro-duo Hyenaz uit Berlijn, dat de soundtrack verzorgde.

Titel: Queercore: How to Punk a Revolution (2017)

By: Yony Leyser. Lees meer op de IDFA-website.

 

Zij aan Zij heeft een topteam journalisten, redacteuren, schrijvers en fotografen en publiceert dagelijks relevante, interessante, spannende, grappige of aangrijpende content. Zo heb je altijd iets te lezen en ben je altijd op de hoogte. Daarnaast houden we een eventkalender voor je bij, kun je de oude magazines tot vijf jaar terug lezen in het online archief, hebben we datingmogelijkhedencontactadvertenties en een forum. Ook hebben we een infopoint, voor o.a. hulp en ondersteuning voor LBT-vrouwen en we bouwen continu aan een encyclopedie, waarin je alle bekende en belangrijke rolmodellenboeken en binnenkort ook films kunt terugvinden.

Dit alles kan alleen met jouw steun. Word nu member, voor 2,95 per maand.

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Terug in de kast in Marokko?

'De familie ginder weet niet van mijn lesbische identiteit. Volgens mijn vader is Marokko nog niet ver genoeg met de acceptatie. Ik kan er maar beter over zwijgen, aldus hem. Hier heb ik dus geen zin in.' Wat zou jij doen?

Lees verder

Hate crime-wet

Tweede Kamer stemt voor hate crime-wet! De wet maakt het mogelijk om daders van discriminerende criminaliteit zwaarder te bestraffen en gaat nu voor instemming naar de Eerste Kamer.

Lees verder

EU: Verbied conversie therapie

'Dit is een kans voor onze gemeenschap, vrienden, familie en allies om onze stemmen te gebruiken voor de veiligheid en het welzijn van alle LGBTIQA+ burgers in de EU.' Teken ook tegen conversie therapie.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden