Op 9 februari beginnen de 23e Olympische Winterspelen in het Zuid-Koreaanse PyeongChang. Wij kunnen niet wachten om onze schaatsende, shorttrackende en andere sportieve landgenoten aan te moedigen op weg naar (misschien wel) eeuwige roem. Zij aan Zij zoekt het roze randje op tijdens het evenement met een 3-delige serie.
Deel 1: Hoe staat het eigenlijk met het aantal Olympische LGBT-sporters?
Tijdens de vorige olympische (zomer)spelen in Rio in 2016 deden er een recordaantal out & proud LGBT-atleten mee, in totaal waren dat 55 sporters. Het grootste deel bestond uit lesbische of biseksuele vrouwen (44), homoseksuele mannen (11) en helaas geen enkele transgender. Het goede nieuws is dat ten opzichte van de Olympische Spelen in London in 2012 het aantal LGBT-atleten met bijna 100% toenam. Bekende namen als Maartje Paumen (hockey), Megan Rapinoe (voetbal) Tom Daley (schoonspringen) hielden de roze eer hoog.
Salt Lake City 2002; Homofobische opvattingen
Waar het bij de Zomerspelen de goede kant op gaat blijven de Winterspelen wat achter. Dit heeft er natuurlijk mee te maken dat de Olympische Winterspelen kleiner zijn en minder deelnemers heeft. Maar de locaties waar de Spelen gehouden worden hebben hier misschien ook wel een aandeel in. Zo vormde in 2002 Salt Lake City het decor voor het wintersportevenement. In deze stad zetelt het hoofd van de Mormoonse Kerk die vooral in de Verenigde Staten bekend staat om zijn extreem homofobische opvattingen. Toch waren er in totaal 8 vrouwelijke atletes uit de kast. De bekendste van deze dames is de Amerikaanse schaatsster Chris Witty, die verrassend het goud op de 1000 meter won.
Sotsji 2014: 7 vrouwen uit de kast
En wat te denken van de Russische stad Sotsji waar de Spelen in 2014 plaatsvonden. De antihomo wetgeving die propaganda voor homoseksualiteit strafbaar stelt kwam een paar maanden eerder tot stand. President Poetin gaf aan dat homoseksuelen welkom waren in Sotsji maar dan moesten ze wel de kinderen met rust laten. Niet echt een lekkere omgeving om jezelf te zijn. Volgens Outsports deden er in Sotsji 7 vrouwen mee die uit de kast waren. Openlijke homoseksuele mannen ontbraken ook in deze Olympische wintereditie. Van de zeven dappere dames kwamen er 3 uit Nederland; Ireen Wust (schaatsen), Sanne van Kerkhof (shorttrack) en Cheryl Maas (snowboard).
Eén van de andere openlijk lesbische sporters in Sotsji was de Canadese schaatsster Anastacia Buscis. De anti-homowetgeving in Rusland zorgde bij haar juist voor het laatste duwtje uit de kast. Ze wilde zichzelf niet langer verstoppen en een paar maanden voor de Spelen kwam ze uit de kast tijdens de Calgary Pride. In een persstatement gaf ze aan zich moreel verplicht te voelen om open te zijn. 'Ik wil andere atleten helpen die uit de kast willen komen want het is het beste besluit wat ik ooit genomen heb.'
PyeongChang 2018: Mannelijke atleten komen eindelijk uit de kast
Het was wachten tot 2018 maar gelukkig komen er in PyeongChang eindelijk een aantal mannelijke atleten in actie die geen punt maken van hun geaardheid. De Amerikaanse slopestyle skier Gus Kenworthy is één van hen. In Sotsji won hij een zilveren medaille maar had erg veel moeite met het anti-LHBT klimaat in Rusland. 'Ik ben nooit echt trots geweest op mijn sportieve prestatie in Sotsji omdat ik niet open kon zijn over wie ik was', vertelde hij in 2015 na zijn coming out.
In het kunstschaatsen is Adam Rippon de eerste man die openlijk voor zijn homoseksualiteit uitkomt tijdens zijn actieve loopbaan als sporter. Kunstschaatspioniers uit het verleden als Brian Boitano en Johnny Weir durfden dit pas na hun sportieve carrière aan. Rippon is sinds 3 jaar out en in een interview met HRC vertelt hij over zijn jeugd 'Toen ik nog in de kast zat las ik veel en keek naar YouTube hoe andere mensen hun coming out verhaal vertelden. Dat zorgde ervoor dat ik me goed voelde over mijzelf en deze stap durfde te nemen.' Naast deze mannen zijn er opnieuw een aantal vrouwelijke LBTI-sporters aanwezig in Zuid-Korea. Onze eigen Ireen Wust die voor de vierde opeenvolgende keer op jacht gaat naar een gouden Olympische medaille kan langs de baan rekenen op de steun van haar vriendin en schaatster Letitia de Jong. Bijna had Letitia die zich ook geplaatst voor de Spelen maar ze werd er op het kwalificatietoernooi op de 1000 meter net afgereden door haar eigen partner Ireen Wust.
Eurosport maakte een documentaire over Cheryl Maas, Nederlandse freestyle snowboardster op weg naar de Olympische Spelen van 2018. De hele docu bekijk je hier.
Een andere dame die wij met bovengemiddelde interesse gaan volgen is de snowboardster Belle Brockhoff. Deze knappe Australische is net op tijd fit na een flinke knieblessure. In Sotsji stond ze ook aan de start en sprak ze zich voorafgaand fel uit tegen President Poetin en de antihomo wetgeving in Rusland. 'After I compete, I'm willing to rip on his ass' riep ze tegen Yahoo Sports. Zover is het niet gekomen maar wij zijn benieuwd naar haar prestaties in de Zuid-Koreaanse sneeuw.
In totaal bestaat de 'roze' olympische ploeg uit 13 atleten. Wie weet komen er tijdens de Spelen nog wel een aantal bij. Wij houden het in de gaten en komen tijdens de Winterspelen regelmatig in de lucht met updates uit PyeongChang.
Beeld: Nederlandse Skivereniging, Randstad, Instagram, YouTube.
Wil je meer weten over LBTI-vrouwen in de sport?
Voor Zij aan Zij dook Judith in de sportgeschiedenis en zette de meest markante vrouwen en affaires op een rijtje.