Een alcoholische moeder, een vriend die door zijn criminele broer in de problemen dreigt te komen, een vriendin met wie je mot hebt en die in gevaar is en óók nog een vriendin die eerst verdwijnt en vervolgens in coma ligt na halfdood te zijn gevonden. Je zou ze maar hebben. En dan ben je ook nog lesbisch. Dat zijn wat ingrediënten van dit boek. Cara heeft heel wat te vertellen en dat maakt ze al duidelijk in de inleiding waar ze een positieve boodschap heeft voor iedereen die het moeilijk heeft.
Haar boodschap heeft ze verpakt in een spannend verhaal over een stel tieners die elkaar vinden tijdens de muziekles op school waar ze verplicht worden samen een band te starten. Met flashbacks wordt duidelijk hoe het contact verloopt tussen de hoofdpersoon Red en de andere bandleden op het moment dat het vierde bandlid verdwenen is en in de maanden voorafgaand aan een concert dat ze gaan geven voor hun teruggevonden en in coma liggende bandlid.
Beetje bij beetje kom je er ook achter wat er speelt bij de verschillende personages en waarom het vierde bandlid in coma ligt. In veel dialogen, berichtjes via de telefoon en songteksten zie je de relaties sterker worden en kapot gaan. Irritaties, gevoelens van liefde, onzekerheden, het even niet meer weten of diep in de problemen zitten: je leert ze allemaal beter kennen en vooral Red. De stukken met de berichtjes zijn aardig gevonden, de songteksten poëtisch, maar de dialogen zijn af en toe nogal geforceerd en lijken soms erg op elkaar.
Lees meer over Cara Delevigne in onze Encyclopedie
Cara heeft alles heel ingenieus geconstrueerd, maar dat is ook gelijk het manco van dit boek. Het is te bedacht en daardoor verliest het aan geloofwaardigheid. Het lijkt alsof Cara zich niet heeft kunnen bedwingen met wat ze allemaal te vertellen heeft. Het is te veel voor één verhaal. Wat wel leuk is, is dat Red lesbisch is en meemaakt wat veel van ons hebben meegemaakt, namelijk de twijfels over je gevoelens, de coming outfase, de reacties daarop en het uiteindelijk voor jezelf kiezen. En als toegift is er dan ook nog enige romantiek.
Lees hier meer over Spiegel & koop het boek
Eva van der Linden schrijft graag over zaken die haar raken. 'En dan ben ik bij Zij aan Zij aan het juiste adres. Het biedt tegenwicht aan een overdaad van heteroseksualiteit en hetero-agressiviteit in onze maatschappij. We hebben nog veel werk te verzetten om onze plek te veroveren en te behouden en dan heb ik het ook over de literatuur, de wetenschap, sport, mode, alles wat met ons leven te maken heeft. We moeten zichtbaar zijn.'