Qtopia Queer Arts Festival

Nederland is weer een roze festival rijker! Van 29 september tot en met 14 oktober, oftewel 15 dagen lang, kun je je op 19 locaties in Nijmegen onderdompelen op het gebied van Queer Art. Films, muziek, beeldende kunst, performances, lezingen; je kunt je kunstzinnige regenbooghart ophalen. De thema's van deze eerste editie zijn gender en seksualiteit.

Yette Rohde, een van de medeorganisatoren, laat zich niet verleiden om uit te leggen wat Queer nou eigenlijk betekent, dat laat ze liever aan de kunstenaars en de bezoekers van het festival over. Na enig aandringen zegt ze dit: 'Het woord queer heeft in de loop van de geschiedenis verschillende definities gehad. Het is begonnen met dat het woord letterlijk vreemd betekent, met Oscar Wilde werd het woord verbonden aan homoseksualiteit en kreeg het een negatieve connotatie. Later hebben homoseksuelen de term queer juist omarmd en als trots gebruikt: We're queer, we're here, get used to it. Nu wordt de term weer breder getrokken omdat er ook genderdiversiteit en mensen die nergens in vallen bij worden geschaard'. 

Als je je afvraagt wat queer is, hoef je op het festival geen antwoorden te verwachten. Volgens Yette Rohde is het ook helemaal niet mogelijk om tot een eenduidige definitie te komen. Net als met kunst, daar heeft ook iedereen een ander idee over. 'Wat dat betreft hebben we onszelf een mooie taak gegeven om als organisatoren juist die twee diffuse componenten te combineren. Wel laten we tijdens het festival verschillende uitingen zien, zowel van kunst als van het begrip queer. Hopelijk komen de bezoekers zelf tot een antwoord of krijgen ze een idee wat het voor hen betekent'. De kunstenaars en bezoekers worden via de website van het festival uitgenodigd om mee te schrijven aan een manifest over wat queer-zijn voor hen betekent.

Gender is momenteel een 'hot-item', je leest erover in de kranten en in tv-programma's zie je hoe iemand zijn of haar transitie beleeft. Ook bij de eerste editie van het Queer Art festival is 'gender' een van de thema's die extra wordt uitgelicht. 'In de media is er erg weinig ruimte voor de 'middenmens' om ze zo maar even te benoemen, degene die genderfluïde zijn. Waar nu vaak aandacht voor is, is de mens die van het ene hokje overgaat naar het andere hokje. Terwijl wij ook graag de grote groep mensen die zich niet in het ene of het andere hokje (uitsluitend) thuis voelen zichtbaar willen maken'.

Het festival is een initiatief van het Kunstmagazijn in Nijmegen. Yvette Hexspoor, Marianne Berkers, Zorah Michels en Yette Rohde zijn medeorganisatoren. Met dit festival hopen zij kunstenaars die buiten de mainstream vallen een podium te geven en ook een breder kunstminnend publiek kennis te laten maken met de (belevings)wereld van queere mensen. Persoonlijk hoopt Yette Rohde dat het festival voor verbinding zal zorgen tussen de verschillende bezoekers (en kunstenaars) van het festival.  

Een paar festival onderdelen uitgelicht:

Beeldend kunstenaar Yette Rohde neemt je op 30 september en 12 oktober mee langs de verschillende Qtopische exposities, performances en evenementen.

Op 4 oktober is er een debat over BDSM onder leiding van Basti Baroncini met ervaringsdeskundigen en kunstenaars. Wat is het? Wie doen dat? En heeft queer een relatie tot BDSM? Na afloop wordt de documentaire 'The Artist and the Pervert' (2018) vertoond, over de relatie tussen Oostenrijkse Componist Georg Friedrich Haas en kink-seksuologe / schrijfster Mollena Lee Williams-Haas.

Beeldend kunstenaar Risk Hazekamp en Spokenword artiest Tania Witte performen op 12 oktober samen met Sands Murray-Wassink Trans*Amazons. Deze performance is ontstaan tijdens een residency in Kansas, niet de meest homovriendelijke plek. Trans*Amazons is een empowering kunstwerk.

Collectief de Plak organiseert op 13 oktober van 21:00 tot 3:00u Vreemd Q DOllhouse. De Plak is niet alleen beroemd in en rondom Nijmegen vanwege de kaasgehakt die zij serveren maar ook om de Vreemd- feestjes die ze geven. Voor dit festival zijn ze de samenwerking aangegaan met Dollhouse.

Beeldend kunstenaar Thijs Rutten exposeert op 14 oktober een serie doeken over travestie: mannen van alle leeftijden poseren trots in een jurk of in de fijnste dameslingerie. De serie gaat over eenzaamheid, over kwetsbare mensen die niet anders kunnen dan de wereld confronteren met hun anders zijn.

Het Qtopia Queer Arts Festival: 29 september t/m 14 oktober in Nijmegen.

Meer informatie en het complete programma vind je op de website.

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Terug in de kast in Marokko?

'De familie ginder weet niet van mijn lesbische identiteit. Volgens mijn vader is Marokko nog niet ver genoeg met de acceptatie. Ik kan er maar beter over zwijgen, aldus hem. Hier heb ik dus geen zin in.' Wat zou jij doen?

Lees verder

Hate crime-wet

Tweede Kamer stemt voor hate crime-wet! De wet maakt het mogelijk om daders van discriminerende criminaliteit zwaarder te bestraffen en gaat nu voor instemming naar de Eerste Kamer.

Lees verder

EU: Verbied conversie therapie

'Dit is een kans voor onze gemeenschap, vrienden, familie en allies om onze stemmen te gebruiken voor de veiligheid en het welzijn van alle LGBTIQA+ burgers in de EU.' Teken ook tegen conversie therapie.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden