1001 vrouwen in de 20ste eeuw

Vanaf 4 oktober 2018 tot en met 10 maart 2019 is in het Amsterdam Museum de tentoonstelling 1001 vrouwen in de 20ste eeuw te zien. Samen met Els Kloek, de initiator en samenstelster van het gelijknamige boek, presenteert het Amsterdam Museum meer dan 125 bekende en minder bekende vrouwen die, ieder op hun eigen manier, een rol hebben gespeeld in de twintigste eeuw. De veelheid aan verhalen geeft een verrassende kijk op de geschiedenis van de vorige eeuw. Al ligt de nadruk op het verleden, de tentoonstelling is uiterst actueel: ook vandaag de dag zijn mogelijkheden en hindernissen voor vrouwen onderwerp van gesprek.

Als vervolg op haar tot beste geschiedenisboek aller tijden uitgeroepen '1001 vrouwen in de Nederlandse geschiedenis'(2013) presenteert historica Els Kloek op 3 oktober 2018 haar boek '1001 vrouwen in de 20ste eeuw' met daarin 1001 biografieën van overleden vrouwen die leefden in de twintigste eeuw. Hieruit selecteerde Kloek samen met het Amsterdam Museum ruim 125 vrouwen met wie de bezoeker van dichtbij kennis maakt; de bezoeker leert hun verhalen kennen en ontdekt wat hen zo bijzonder maakt. Sommige vrouwen zijn beroemd of juist berucht, anderen nauwelijks bekend. Het waren politica's, feministen, wetenschapsters, treinkaapsters, sportvrouwen, directrices of vrijheidsstrijdsters. Ze deden iets voor het eerst, of ze deden iets het best. Ze streden voor rechten, ze veroverden het publieke domein, ze zaten in het verzet, of juist bij de NSB, ze pleegden aanslagen, ze excelleerden in vormen van kunst of ze wilden de wereld veranderen.

Te zien

In de tentoonstelling zijn naast portretfoto's van de vrouwen ruim 300 objecten te zien. Deze documenten, gebruiksvoorwerpen en foto's vertellen steeds het verhaal van een van de 1001 vrouwen, over het bijzondere wat zij heeft gedaan of heeft meegemaakt en over de uitdagingen in de tijd waarin zij leefde. Het zijn vaak persoonlijke gebruiksvoorwerpen, zoals een bril, kledingstuk of schaatsen, waardoor de bezoeker in bijna direct contact met de betreffende vrouw komt. Er zijn ook objecten te zien die iets vertellen over haar betekenis: een boek dat zij schreef, poppenkastpoppen waarmee zij optrad of een microscoop die zij produceerde. Irma Boom, die ook het boek '1001 vrouwen in de 20ste eeuw' vorm gaf, maakt het ontwerp van de tentoonstelling. Zij kiest voor een stoer ontwerp, dat aansluit bij het onafhankelijke karakter van de vrouwen. 

Foto: Beatrix de Rijk, door onbekende fotograaf, ongedateerd (Prieur-Branger / Collectie musée de l’Air et de l’Espace - Le Bourget). Beatrix de Rijk 1883-1958. Eerste Nederlandse vrouw die vliegbrevet haalt – in 1911 in Frankrijk. Koopt een eendekker om vliegdemonstraties te geven, maar moet haar plannen opgeven vanwege het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog. Doet in 1921 met haar echtgenoot mee aan een autorace Parijs-Den Haag. Raakt daarna in problemen en verarmt. Noemt zichzelf in terugblik (1951) trots 'Nederlands eerste aviatrice'. 

Op speeddate met de twintigste eeuw

De vrouwen in de tentoonstelling zijn chronologisch ingedeeld in vijf generatiecohorten. Aan de hand van hun belevenissen en prestaties wordt de Nederlandse geschiedenis verteld. Vrouwen waren betrokken bij grote gebeurtenissen zoals de kiesrechtstrijd, de Tweede Wereldoorlog, de wederopbouw en de jeugdrevolte. Maar ook minder bekende gebeurtenissen komen aan bod. Zo weten weinig mensen dat Beatrix de Rijk als eerste Nederlandse vrouw in 1911 een vliegbrevet haalde en dat vanaf 1958 een vrouw, Jakoba Mulder, als directrice van de Dienst Publieke Werken jarenlang alle stedenbouwkundige beslissingen in Amsterdam nam. Met deze tentoonstelling biedt het Amsterdam Museum een unieke inkijk in de geschiedenis van Nederland in de twintigste eeuw.

Plasrecht (foto)

Nora Rozenbroek (l) tijdens een actie van Dolle Mina voor plasrecht, door onbekende  fotograaf, 1970 (ANP)  Nora Rozenbroek 1944-2012. Was één van de oprichtsters van Dolle Mina, de feministische beweging die eind jaren ’60 en in de jaren ’70 actie voerde voor gelijke rechten voor vrouwen. Op 24 januari 1970 werd in Amsterdam actie gevoerd voor plasrecht voor vrouwen. De plaskrullen, waar mannen kunnen urineren werden dichtgebonden met roze linten om aandacht te vragen voor het ontbreken van dergelijke faciliteiten voor vrouwen. 

Herkenning, verwondering en inspiratie

De bonte verzameling vrouwenlevens roept zowel herkenning als verwondering op. Te zien zijn beroemde vrouwen van wie hun rol in de geschiedenis bekend is, zoals Majoor Bosshardt, Koningin Juliana of Mies Bouwman. Verwondering komt vooral bij onbekende vrouwen die toch een interessante rol speelden. Wie kent bijvoorbeeld de Surinaamse Misi Francina de Neef, die zich als weldoenster inzette voor armen en naamgeefster is van de Mis de Neef-dracht? Of Bet van Beeren, die al in 1927 een café opende op de Amsterdamse Zeedijk waar homoseksuele mannen en vrouwen zichzelf mochten zijn? Veel van de geselecteerde vrouwen zijn een bron van inspiratie. Zoals Carrie Pothuis-Smit, die bij de eerste vrouwelijke gemeenteraadsleden in Amsterdam behoorde en later ook de eerste vrouw in de Eerste Kamer was en Dolle Mina Nora Rozenbroek, die een voortrekkersrol speelde in de tweede feministische golf. Maar lang niet alle vrouwen in de tentoonstelling zijn per se rolmodellen. Zo was Olga de Ruiter, die op verzoek van NSB-voorman Anton Mussert in 1941 leidster werd van de Nationaal-Socialistische Vrouwenorganisatie, een vrouw die aan de 'foute' kant van de geschiedenis stond. Ook haar verhaal wordt verteld in de tentoonstelling.

Bet van Beeren

Foto door onbekende fotograaf, ca. 1954 (Café 't Mandje, Amsterdam).

Bet van Beeren 1902-1967. Caféhoudster. Neemt als 25-jarige in 1927 een café aan de Zeedijk over en noemt dat ’t Mandje. Haar kroeggasten kunnen er openlijk voor hun homoseksuele geaardheid uitkomen – zelf is ze lesbisch. Na haar dood bestaat de kroeg nog 15 jaar. Tegenwoordig is Café ’t Mandje een historisch monument.  Foto: Replica Café 't Mandje in het Amsterdam Museum (Amsterdam Museum)

De diversiteit aan opmerkelijke vrouwen en de verhalen over wat hen zo bijzonder maakt roepen verschillende emoties op. Sommige verhalen zijn vrolijk of stemmen tot trots. Bij andere verhalen zal men woede of verdriet ervaren. De meeste vrouwen en hun verhaal zullen bezoekers echter inspireren. Het zijn namelijk stuk voor stuk krachtige vrouwen die iets hebben gedaan of hebben bereikt in een tijd dat er voor vrouwen veel minder mogelijk was.

Open blik van nu

Bij een aantal vrouwen vertelt een bekende Nederlander, onder wie oud-nieuwslezeres Noraly Beyer, schrijver en filosoof Maxim Februari en voetbalster Tessel Middag, waarom de vrouw hem of haar inspireert. Zo reflecteert politieagente en tv-persoonlijkheid Ellie Lust op het leven van heilsoldate majoor Bosshardt. Met de open blik van nu wordt teruggekeken op de geschiedenis. Bezoekers kunnen ook zelf namen van vrouwen toevoegen aan '1001 vrouwen'. 

Koninklijke opening

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander opent woensdagmiddag 3 oktober de tentoonstelling ‘1001 vrouwen in de 20ste eeuw’ in het Amsterdam Museum. Een tentoonstelling over krachtige en inspirerende vrouwen die leefden in de vorige eeuw. De Koning neemt eveneens het eerste exemplaar van het gelijknamige boek van historica Els Kloek, waarop de tentoonstelling is gebaseerd, in ontvangst.

'1001 vrouwen in de 20ste eeuw' - vanaf 4 oktober te zien in het Amsterdam Museum.

*

Zij aan Zij mocht 5x2 kaartjes weggeven!

Log in om te zien hoe je kans maakte op twee toegangsbewijzen voor deze inspirerende tentoonstelling! [de winnaars hebben inmiddels bericht gehad.]

De tentoonstelling is te zien tot en met 10 maart 2019.

 

 

Lees meer

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Kerstwensen

Lichtjes, mooi gedekte tafels, cadeautjes onder de boom? Kerst betekent voor iedereen iets anders. Van gezelligheid, warmte en verbinding tot juist eenzaamheid. Wij vroegen onze lezers: Wat is jouw kerstwens?

Lees verder

Een zwaluw in de kamer

'Straal uit dat iedereen er mag zijn. Heb aandacht voor diversiteit, reik zo een helpende hand. De ondertitel van mijn boek is niet voor niets Queer-verhalen die je omarmen.' We spreken Eveline van de Putte.

Lees verder

Terug in de kast in Marokko?

'De familie ginder weet niet van mijn lesbische identiteit. Volgens mijn vader is Marokko nog niet ver genoeg met de acceptatie. Ik kan er maar beter over zwijgen, aldus hem. Hier heb ik dus geen zin in.' Wat zou jij doen?

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden