In een bijzonder experiment probeert doctor Javid Abdelmoneim erachter te komen of een klas zevenjarige kinderen op basisschool Lanesend op the Isle of Wight anders gaat denken als ze niet meer door een roze of blauwe bril bekeken worden.
De klas van zevenjarigen van basisschool Lanesend op the Isle of Wight wordt getest op een reeks belangrijke psychologische eigenschappen. Doctor Javid Abdelmoneim staat versteld van de uitslag. Die uitslag overtuigt ook meester Andre, de leerkracht, dat er iets moet veranderen. Alles wat het idee versterkt dat jongens en meisjes fundamenteel van elkaar verschillen, wordt uit de klas geweerd, van de boeken die de kinderen lezen tot de manier waarop de meester tegen ze praat. De kinderen maken kennis met vakmensen die ze een nieuwe kijk geven op het soort werk dat mannen en vrouwen kunnen doen. Ondertussen observeert Abdelmoneim een groep volwassen die met baby's speelt en niet weet dat de kleding van de baby's is geruild met die van het andere geslacht.
Aflevering 1 kijk je hier terug, deel 2 zie je op 28 oktober om 19.15 uur op NPO 2:
Bij een bezoek aan neurowetenschapper professor Gina Rippon wordt korte metten gemaakt met het idee van mannelijke en vrouwelijke hersenen. De hersenen zijn juist plastisch en worden gevormd door ervaringen, waarbij de kinderjaren bepalend zijn.Terug op basisschool Lanesend op the Isle of Wight is doctor Javid Abdelmoneim verbaasd over hoe de zevenjarigen zelf denken over de verschillen tussen jongens en meisjes. Hij vraagt doctor Stella Mavroveli van het psychometrisch lab van het Londense University College om verschillen tussen jongens en meisjes in gedrag en in zaken als zelfvertrouwen, gevoel van eigenwaarde, empathie en sociale vaardigheden te onderzoeken. Verontrust door de uitslag komt Abdelmoneim met een pakket maatregelen om iets aan die verschillen te doen, zowel in de klas als bij de kinderen thuis. Zullen er dankzij zijn genderneutrale missie aan het eind van de zes weken andere testresultaten uitrollen?
Bron: NTR, foto: BBC.