De film werd bejubeld en bekritiseerd: Girl schetst het leven van de 15-jarige Lara die ervan droomt om carrière te maken als ballerina. Maar haar lichaam stribbelt tegen, want Lara is geboren als jongen. Samen met haar vader en jonge broertje tracht ze de wereld te trotseren.
'Haast onmogelijk volmaakt debuut'
De jonge hoofdrolspeler Victor Polster won de prijs voor de Beste Vertolking in Un Certain Regard. De internationale pers beloonde Girl met de Prix FIPRESCI en de film won óók nog de Queer Palm.
'Girl is het filmdebuut waarmee de jonge Vlaamse regisseur Lukas Dhont hoge ogen wist te gooien op de laatste editie van het filmfestival van Cannes. Uiteindelijk ging zijn film met onder meer de Camera D'Or en de Un Certain Regard trofee aan de haal. Een terechte zegetocht, want Dhont levert met zijn debuut een bijzonder indringend en invoelend portret af', vindt Filmtotaal.
''Girl' laat je hoofd en hart pirouettes draaien tot je ervan duizelt. Film Fest Gent opent met haast onmogelijk volmaakt debuut van Lukas Dhont', kopt De Morgen: 'Girl is spectaculair in zijn eenvoud en precisie. Klein van opzet, maar enorm van impact.'
'Misplaatst medelijden'
De medaille heeft ook een andere kant: De film 'Girl', hoe goed bedoeld ook, levert transgenders slechts misplaatst medelijden op, vreest Sophie Schers, beleidsmedewerker Transgender Netwerk Nederland (TNN). 'Net als in andere Oscar-winnende films als 'Dallas Buyers Club' en 'The Danish Girl' steelt Girl de show met een transgendervertolking door iemand die zelf geen transgender is. Stuk voor stuk zetten deze films een beeld neer van transgenders die lijden onder hun eigen bestaan. En daar gaat het mis, want dat beeld doet hen geen goed. (…)
Dhont kiest ervoor zijn hoofdpersonage ten onder te laten gaan aan haar innerlijke strijd. (…) Het leed bestaat, maar komt veelal van buitenaf door stigma's en vooroordelen of door het ontberen van noodzakelijke zorg en ondersteuning. Transgenders zijn dus niet hun lijden. Regisseur Dhont zet dat beeld wel neer.' Lees het opiniestuk van Sophie Schers op Trouw.nl.
'Als er één ding is dat we leren van Lara – de danseres, de opgroeiende tiener, het transgender meisje – is het dat we zoveel nog niet weten.' Lauren Murphy is hoofd content bij Cineville*. Zij regisseerde ook het gesprek tussen de maker van de film, Lukas Dhont en Valentijn de Hingh, met als doel meer context aan de discussie toe te voegen.
Het verhaal van schrijfster, model en dj Valentijn de Hingh lijkt veel op dat van Nora Monsecour, de transgender danseres waar de film Girl van Lukas Dhont op gebaseerd is. Voor Cineville gaan de twee in gesprek over dans en het belang van representatie. Hoe is het als trans meisje in de binaire wereld van het ballet?
*Op Cineville.nl ontdek je altijd iets nieuws en je vindt er de complete filmagenda.
'Girl' gecensureerd in de VS
Lukas Dhont: 'Ik begrijp nog altijd niet waarom, maar we moeten de scène hermonteren.' Eerder deze week lazen we in De Morgen: 'Wanneer Girl in januari in de VS op Netflix komt, zal dat niet in de originele versie zijn. Al het (behoorlijk essentiële) naakt wordt er uitgesneden, om controverse te vermijden en geen stokken in de wielen van de Oscarcampagne te steken. Blij wordt regisseur Lukas Dhont daar niet van, 'maar ik heb mij erbij neergelegd. Netflix wil niets aan het toeval overlaten.' Netflix kocht in Cannes de distributierechten voor de Amerikaanse markt en doet er op dit moment alles aan om ervoor te zorgen dat Girl straks een Oscarnominatie krijgt.
Girl is te zien in de Nederlandse bioscopen en trok de afgelopen twee weken ruim 50.000 bezoekers. De film draait ook op het What You See Festival. Check de draaitijden in bioscopen in heel Nederland op Cineville.
*