Persoonlijk: 'Mijn vriendin is biseksueel en blijft dat maar benadrukken. Het maakt me onzeker. Ben ik niet genoeg voor haar?'
'Eigenlijk weet ik niet goed wat biseksueel is', vertelt An (27). 'Nou ja, dat weet ik natuurlijk wel. Ik heb zelf ook lang gedacht dat ik biseksueel was. Dat ik kon vallen op een man of een vrouw. Of gewoon op iemand, los van gender. Maar waar het voor mij verwarrend wordt is wanneer je een relatie hebt. Met één iemand, bedoel ik. Wat gebeurt er dan met je biseksualiteit? Waar blijft dat dan?
Ik heb sinds een paar maanden een vriendin. We hebben elkaar ontmoet op een feestje van een gemeenschappelijke kennis en het was vrij snel raak. Ik vond haar leuk en zij mij, we zijn datzelfde weekend nog samen koffie gaan drinken en zijn sindsdien behoorlijk onafscheidelijk. We slapen bijna elke nacht bij elkaar, kennen elkaars vrienden inmiddels en binnenkort ga ik mee naar haar ouders. We passen bij elkaar, willen hetzelfde en ook ons toekomstbeeld komt overeen. We willen bijvoorbeeld allebei graag trouwen en kinderen. Daar is het nog veel te vroeg voor nu, natuurlijk. Maar ik vraag me af of het ooit überhaupt kan gebeuren.
Het label lesbisch
Mijn vriendin is biseksueel. En anders dan ik, moet ze dat steeds tegenover iedereen erg benadrukken. Het label lesbisch past haar niet, zegt ze. Dat kan natuurlijk, ik heb zelf ook nooit zoveel gevoeld bij dat woord. Maar nu ik een relatie met haar heb, kan ik er toch niet omheen dat ik dus op een vrouw val. Met een vrouw samen ben. Seks heb met een vrouw. Dat gaat dan toch de boeken in als 'lesbisch'? Ik vind het prima, het is wat het is.
Mijn vriendin daarentegen, roept te pas en te onpas dat ze ook op mannen valt. En ook die kan ik volgen. Als ik single was, zou ik het ook niet uitsluiten.
Maar ik ben niet single, ik heb een relatie met haar.
En zij met mij. Waarom moet ze dan steeds benadrukken dat ze mannen ook leuk vindt? Ben ik niet genoeg voor haar?
In bed begin ik er ook last van te krijgen. De seks was vanaf het eerste moment
Lees meer