Bar Buka = Open!

Marianne opent een nieuwe vrouwenbar in de Amsterdamse Pijp: 'Ik wil de meiden weer bij elkaar brengen!'

Dit weekend opent aan de Albert Cuypstraat 124 in Amsterdam Bar Buka, een spiksplinternieuwe vrouwenbar. Eigenaresse Marianne duikt daarmee in het gat dat ontstaan is na het sluiten van de Vivelavie. 'Met Bar Buka krijgt Amsterdam er weer een fijne en veilige plek bij voor vrouwen die van vrouwen houden!'

Met het sluiten van de Vivelavie (juni '17), verdween voor veel meiden een hotspot. Ook voor Marianne van der Wildt (37). 'Ik kwam er vaak, ging ook regelmatig in mijn eentje. Ik miste daarna het uitgaan, het samenkomen,' vertelt ze.

Marianne, die zelf tien jaar werkzaam was bij Diageo, producent en distributeur van sterke drank, speelde reeds in oktober 2017 met het idee om zélf een bar te openen. 'Maar op dat moment was er nog sprake van een doorstart van de Vivelavie.'

Toen die uitbleef, besloot de onderneemster te gaan voor een eigen zaak. Ze schreef een bedrijfsplan, ging langs bij banken en nam een aankoopmakelaar in de arm.

Marianne: 'Het grootste probleem was het vinden van een goede locatie. Ik heb wel tien panden gezien.' Aanvankelijk had ze haar zinnen gezet op een pand binnen de grachtengordel. Maar ze koos uiteindelijk voor de Pijp. Immers, 'de bereikbaarheid is met de N/Z-lijn top!' Waardoor Bar Buka ook voor vrouwen buiten de stad heel goed aan te reizen is – ondergetekende woont notabene in Drenthe!

Open voor iedereen

Buka is Indonesisch voor 'open'. Maar samen met dat ene Indonesische speciaalbiertje dat ze verkoopt is het de enige link die Marianne wil maken naar haar geboorteland. 'Ik voel me super Nederlands. Indonesië is voor mij puur vakantieland. Als je nasi goreng wilt, moet je niet bij mij zijn!', grapt ze.

De naam Buka verwijst voornamelijk naar het achterliggende idee dat de enthousiaste eigenaresse voor ogen heeft met haar bar. 'We staan open voor iedereen, maar zijn wel gericht op vrouwen.' Ze windt er geen doekjes om. 'Ik wil dat echt uitstralen. Om die reden heb ik ook een extra regenboogsticker op de deur laten plakken.'

Bar Buka moet een fijne en vooral veilige plek zijn voor vrouwen om samen te komen. 'Iedereen is welkom,' benadrukt Marianne. 'Maar je merkt dat de dynamiek verandert als er heteromannen binnenkomen.'

Toch is Bar Buka zeker geen doorsnee roze kroeg. Marianne heeft een heel duidelijk concept uitgedacht waarmee de bar zich moet onderscheiden.

'Bar Buka is voor vrouwen door vrouwen. We willen vrouwen een podium bieden. Dat zit bijvoorbeeld in de productkeuze,' legt ze uit.

Lees meer

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Kerstwensen

Lichtjes, mooi gedekte tafels, cadeautjes onder de boom? Kerst betekent voor iedereen iets anders. Van gezelligheid, warmte en verbinding tot juist eenzaamheid. Wij vroegen onze lezers: Wat is jouw kerstwens?

Lees verder

Een zwaluw in de kamer

'Straal uit dat iedereen er mag zijn. Heb aandacht voor diversiteit, reik zo een helpende hand. De ondertitel van mijn boek is niet voor niets Queer-verhalen die je omarmen.' We spreken Eveline van de Putte.

Lees verder

Terug in de kast in Marokko?

'De familie ginder weet niet van mijn lesbische identiteit. Volgens mijn vader is Marokko nog niet ver genoeg met de acceptatie. Ik kan er maar beter over zwijgen, aldus hem. Hier heb ik dus geen zin in.' Wat zou jij doen?

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden