Fototentoonstelling over LGBTQ + asielzoekers
Hoewel in Europese landen de LGBTQ + -gemeenschap relatief gezien wordt geaccepteerd, blijft de strijd tegen de vooroordelen en het geweld waarvoor mensen zijn gevlucht een langdurig proces. Fotograaf Jean-Christophe Husson: 'We willen een dialoog op gang brengen om stereotypen te doorbreken en maatschappelijke vragen aan te pakken met een andere visuele vocabulaire dan de reguliere media. Onze wens is om een open gesprekssfeer te creëren tussen LHBTQ+ vluchtelingen, asielzoekers en het publiek.
Deze vrouwen en mannen moesten hun land ontvluchten, geconfronteerd met gewelddadige vormen van discriminatie die begonnen binnen hun eigen familie. Ze werden soms geforceerd tot trouwen of verkracht door een naaste verwant, gedwongen om hun huizen te verlaten, hun stad, uiteindelijk hun land, en vaak hun kinderen. In veel gevallen moesten de LHBTQ+ vluchtelingen ontsnappen aan mensenhandel.
We hebben veel mannen en vrouwen ontmoet uit Syrië, Libië, Uganda, Sierra Leone, Nigeria, Marokko. We waren diep geraakt door hun verhalen en we stonden versteld over hun energie, dromen en doelen voor de toekomst.'
De portretten
Alle portretten die worden gepresenteerd tijdens de tentoonstelling zijn zwart-witfoto's, op een witte achtergrond. Dit is een bewuste esthetische keuze. Er is niets anders dan een persoon, tegenover het publiek. De persoon zegt alles. Elke foto bevat een verklaring, een droom, een herinnering of iets anders dat de persoon met de kijker wil delen. De meeste van deze interviews zijn gedaan tijdens de fotosessie. Dit is ook een bewuste keuze.
We vragen de persoon die voor de camera staat om hierover na te denken, over zijn of haar woorden. Ze poseren, wetende dat de kijker zal lezen en hun getuigenis zal horen. De tekst maakt daarom ook deel uit van het portret.
Over de fotograaf
Fotograaf Jean-Christophe Husson (www.jchusson.fr) begon twee jaar geleden zijn werk over LGBTQ + minderheden in Marseille in Frankrijk. Nu werkt hij voor dit langlopende project samen met producer Andrea Wainer.
Wanneer?
De tentoonstelling opent op donderdag 18 april om 18:00 in OBA Amsterdam Oosterdok en is na de officiële opening nog tot 8 juni te bezoeken!
No Land for Love wordt gehost en ondersteund door IHLIA LGBT Heritage. Andere supporters van het project zijn Rainbow Den Haag, Wereldhuis in Amsterdam en LGBT Asylum support in Groningen.
*