KID ook na 2019 vergoed

COC Nederland: Kunstmatige inseminatie lijkt ook na 2019 vergoed te blijven voor lesbische stellen en single vrouwen. Dat meldt De Telegraaf op zaterdag 27 april. 'Een geweldig resultaat,' volgens belangenorganisaties COC, Meer dan Gewenst en NVOG, die zich afgelopen maanden hard maakten voor blijvende vergoeding.

'Als dit klopt, is het geweldig nieuws voor al die single vrouwen en lesbische stellen met een kinderwens,' aldus de belangenorganisaties. 'Na maanden van onzekerheid lijkt er nu dan toch een definitieve oplossing in zicht. Dat is voor een groot deel te danken aan bijna 100 duizend mensen die de petitie tekenden.'

NOS meldt dat kunstmatige inseminatie voor lesbische en alleenstaande vrouwen inderdaad ook na 2019 vergoed wordt, 'bevestigen bronnen na berichtgeving daarover in De Telegraaf.'

De Telegraaf bericht op 27 april dat kunstmatige inseminatie volgens Haagse bronnen ook na 2019 vergoed zal blijven. Dat zou voortaan gebeuren buiten de zorgverzekeringswet om. Het geld hiervoor zou zijn geregeld tijdens de gesprekken in de coalitie over de zogenoemde voorjaarsnota.

Op 13 maart werd al bekend dat kunstmatige inseminatie in 2019 voorlopig vergoed zou blijven voor lesbische paren en single vrouwen. De belangenorganisaties drongen toen aan op een definitieve regeling.

Bijna 100 duizend handtekeningen
KID-behandelingen werden de afgelopen jaren altijd vergoed voor vrouwenstellen en singles, maar minister Bruins maakte daar in februari plotseling een einde aan. COC, Meer dan Gewenst, NVOG en Bam-mam tekenden protest aan. Samen met activisten Nicole Visscher en Eliene van Geest startten de organisaties een petitie die in korte tijd door bijna 100 duizend mensen werd getekend. Ook demonstreerden ze tijdens de Women's March in Amsterdam op 9 maart. Vanuit de Tweede Kamer zetten onder meer coalitiepartij D66 en oppositiepartijen PvdA en GroenLinks zich in voor vergoeding.

De belangenorganisaties vonden het discriminerend dat KID wél werd vergoed als een man een vrouw niet kan bevruchten, maar niet als een vrouw een vrouw niet kan bevruchten of er geen sprake is van een partner. Aan deze vorm van discriminatie lijkt nu een einde te komen.

Foto: COC, Meer dan Gewenst, NVOG en Bam-mam demonstreerden voor vergoeding van KID tijdens de Women's March in Amsterdam op 9 maart. Foto door Rik Spier.

*

Lees ook:

 

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Kerstwensen

Lichtjes, mooi gedekte tafels, cadeautjes onder de boom? Kerst betekent voor iedereen iets anders. Van gezelligheid, warmte en verbinding tot juist eenzaamheid. Wij vroegen onze lezers: Wat is jouw kerstwens?

Lees verder

Een zwaluw in de kamer

'Straal uit dat iedereen er mag zijn. Heb aandacht voor diversiteit, reik zo een helpende hand. De ondertitel van mijn boek is niet voor niets Queer-verhalen die je omarmen.' We spreken Eveline van de Putte.

Lees verder

Terug in de kast in Marokko?

'De familie ginder weet niet van mijn lesbische identiteit. Volgens mijn vader is Marokko nog niet ver genoeg met de acceptatie. Ik kan er maar beter over zwijgen, aldus hem. Hier heb ik dus geen zin in.' Wat zou jij doen?

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden