Belangenorganisaties: verhoog straf bij discriminatie.
Een groep belangenorganisaties stelt vandaag in een brief aan de Tweede Kamer voor om het strafmaximum bij alle vormen van discriminatie te verdubbelen. De Kamer bespreekt op donderdag 16 mei een wetsvoorstel van minister Grapperhaus (Justitie) waarin alleen de maximumstraf op aanzetten tot discriminatie wordt verhoogd van één naar twee jaar gevangenisstraf.
Beeld: StunningArt/ Shutterstock
De belangenorganisaties vragen de Kamer om een duidelijk signaal te geven dat alle vormen van discriminatie op welke grond dan ook afkeurenswaardig zijn en een hogere straf verdienen. De oproep wordt gedaan door onder meer het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI), de Nederlandse organisatie voor seksediversiteit (NNID), Inspraakorgaan Turken in Nederland (IOT), het Samenweringsverband van Marokkaanse Nederlanders (SMN), Transgender Netwerk Nederland (TNN) en COC Nederland.
Volgens de organisaties is discriminatie een ernstig maatschappelijk probleem. Zo deden in het afgelopen jaar 3688 mensen aangifte of melding van discriminatie wegens herkomst. Bij politie en antidiscriminatie voorzieningen kwamen 647 meldingen en aangifte binnen van antisemitisme, 641 op grond van handicap en 477 vanwege discriminatie op grond van godsdienst, waarbij het in 339 gevallen ging om discriminatie van moslims. Er werden afgelopen jaar 1698 meldingen en aangiften van discriminatie van LHBTI’s geregistreerd door politie en anti-discriminatievoorzieningen.
In het wetsvoorstel Actuele delictsvormen van minister Grapperhaus wordt de maximumstraf op aanzetten tot discriminatie in artikel art. 137d van het Wetboek van Strafrecht verdubbeld van één naar twee jaar gevangenisstraf. De belangenorganisaties vragen de Kamer om ook de maximumstraffen in de andere non-discriminatieartikelen in het Wetboek van Strafrecht te verhogen. Het gaat dan bijvoorbeeld om discriminatie en groepsbelediging zelf, het verlenen van (geldelijke) steun aan discriminatie of bijvoorbeeld het discrimineren in een ambt, beroep of bedrijf (artikelen 137c t/m g en 429quater).
Behalve dat van strafverhoging een duidelijk signaal uitgaat dat discriminatie op welke grond dan ook onacceptabel is, vinden de belangenorganisaties het consequenter en evenwichtiger om de straf op alle vormen van discriminatie te verhogen, en niet slechts de straf op aanzetten tot discriminatie. Volgens de organisaties is preventie van discriminatie onontbeerlijk, en zijn daarnaast ook een stevige aanpak van daders en hogere straffen van groot belang.
Bron: COC Nederland
*
Poll: Heb jij je weleens gediscrimineerd gevoeld?
Blijf op de hoogte!