Levend monument 50 jaar Pride

Stonewall Forever: Een virtueel monument 50 jaar na de Stonewall-rellen in New York City.

Het was 28 juni 1969, vroeg in de morgen. De politie viel voor de zoveelste keer een bar binnen, de Stonewall Inn, in Greenwich Village NYC. Stonewall was een populaire hang out voor de LGBT-community, en op die morgen in juni besloot de groep aanwezigen, vooral bestaande uit travestietien en transvrouwen, om terug te vechten. Ze waren de jarenlange pesterijen van de politie zat.

De Stonewall-rellen duurden vijf dagen en vormden het startpunt voor de strijd voor LHBT-rechten. Het jaar erop werden de rellen herdacht tijdens de Christopher Street Liberation Day March. Dit moment wordt nu gezien als de eerste Pride march.

Vandaag de dag worden er Pride Marches georganiseerd in 174 steden in 46 landen over de hele wereld, en wordt de legende van 50 jaar geleden in leven gehouden.

De impact van 'Stonewall' is nog altijd voelbaar. En over rellen is nog steeds een hoop te doen. Wie was erbij? Wat gebeurde er precies? Wie gooide 'de eerste steen'?

Bekijk de documentaire Stonewall Forever hier. Je ziet hoe activisme van nu haar basis vindt in voorbije jaren en hoe de Stonewall-legende benadrukt dat de strijd voor queer rights nog lang niet gestreden is.

Stonewall Forever is een levend monument van 50 jaar Pride. Iedereen ter wereld kan het bekijken, online en in Augmented Reality. Het monument kwam tot stand door een samenwerking van het LGBT community Center in New York, de National Park Service en Google, met als doel vele stemmen samen te brengen en de connectie met Stonewall te verstevigen. Het moment is 'levend' omdat iedereen een stukje geschiedenis kan toevoegen en daarmee het monument groter en groter kan maken. Bezoek het monument hier.

Ben je in New York City voor Pride Week? Download dan ook de Stonewall Forever AR App!

 

*

Blijf opde hoogte!

 

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Terug in de kast in Marokko?

'De familie ginder weet niet van mijn lesbische identiteit. Volgens mijn vader is Marokko nog niet ver genoeg met de acceptatie. Ik kan er maar beter over zwijgen, aldus hem. Hier heb ik dus geen zin in.' Wat zou jij doen?

Lees verder

Hate crime-wet

Tweede Kamer stemt voor hate crime-wet! De wet maakt het mogelijk om daders van discriminerende criminaliteit zwaarder te bestraffen en gaat nu voor instemming naar de Eerste Kamer.

Lees verder

EU: Verbied conversie therapie

'Dit is een kans voor onze gemeenschap, vrienden, familie en allies om onze stemmen te gebruiken voor de veiligheid en het welzijn van alle LGBTIQA+ burgers in de EU.' Teken ook tegen conversie therapie.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden