Van zaterdag 27 juli tot en met zondag 4 augustus vindt Pride Amsterdam plaats in de hele stad met als thema: 'Remember the Past, Create the Future'. 'Dit jaar herdenken we de Stonewall-rellen, die 50 jaar geleden in New York uitbraken en die een scheidslijn vormen in de geschiedenis van de LHBT-beweging', zegt directeur Lucien Spee van stichting Amsterdam Gay Pride. Op 28 juni 1969 vond een politie-inval plaats in The Stonewall Inn, in de New Yorkse wijk Greenwich Village. Het jaar na deze rellen werd in New York de eerste Pride Parade ter wereld gehouden. [Hier lees je meer over Stonewall.] Begin juni heeft de New Yorkse politie voor het eerst excuses aangeboden voor de politie-inval in The Stonewall.
Foto: Frans Lemmens / Hollandse Hoogte
Pride Amsterdam onderscheidt zich van Pride festivals op andere plekken door zijn wereldberoemde botenparade. Dit jaar varen er tachtig boten mee, ieder met een unieke boodschap. Zo zijn er boten van lokale en landelijke lhbt-stichtingen, gayhoreca, roze netwerken van grote bedrijven en banken, politieke partijen, ministeries en mediabedrijven die de emancipatiestrijd van de lhbt-community ondersteunen. Hier lees je welke boten meevaren.
Pride is niet meer alleen voor de homogemeenschap
Sinds 2017 heeft stichting Amsterdam Gay Pride de naam van Gay Pride Amsterdam veranderd naar Pride Amsterdam. De stichting wil er nadrukkelijker zijn voor iedereen, ongeacht wie je bent en van wie houdt. Hoewel het van oorsprong vooral een feest was voor de homogemeenschap, zijn er inmiddels heel wat letters toegevoegd aan de verzamelnaam LHBTIQ+ waar het negendaagse festival voor is bedoeld. Volgens Lucien Spee herkennen veel mensen zich niet in het woord gay in de naam van het evenement. Om deze redenen is Pride Amsterdam een feest voor LHBTI'ers en alles daarbuiten!
Canal Parade live uitgezonden
Dit jaar omarmt AVROTROS de Pride met een kleurrijke programmering op tv, radio én online. Bekijk het complete programma van AVROTROS hier: Dat betekent ook dat de Canal Parade dit jaar voor het eerst live wordt uitgezonden bij de publieke omroep! De botenparade zal op zaterdag 3 augustus te zien zijn op NPO1, waar Rik van de Westelaken en Ellie Lust verslag gaan doen van de 23e editie van de Canal Parade. Vorig jaar deden zij dit al voor de regionale zender AT5. De uitzending begint om 13.10 uur en om 22.00 uur is een compilatie te zien van de parade.
Conchita Wurst jurylid Canal Parade
Nog een leuk nieuwtje omtrent de Pride week: Conchita Wurst is één van de juryleden van de Canal Parade in Amsterdam. Andere juryleden zijn Romana Vrede, Jeangu Macrooy en Richard Groenendijk. Net als afgelopen jaren is Cornald Maas de juryvoorzitter. De jury beoordeelt de boten op basis van beste uitvoering, beste verbeelding van het festival-thema en hun eigen gekozen maatschappelijke thema.
Pride Amsterdam wordt cultureel erfgoed
Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed heeft bekend gemaakt dat Pride Amsterdam tot ons culturele erfgoed gaat behoren. Hier lees je meer. 'Ik ben trots dat Pride Amsterdam in de inventaris wordt opgenomen,' zegt directeur Lucien Spee. 'Met het bijschrijven maken we nieuwe stappen in de geschiedenis van Pride.'
'Onze inspanningen krijgen nu officiële erkenning', aldus Spee. 'Wereldwijd zijn we de eerste Pride die deze stap heeft gezet. Doordat we op deze lijst staan, geven we het signaal af dat we samen Pride willen doorgeven aan nieuwe generaties en eventueel knelpunten in de overdracht naar volgende generaties willen oplossen. Uiteindelijk willen we ook op de Internationale Unesco-lijst voor immaterieel erfgoed komen te staan.' De officiële bijschrijving van Pride Amsterdam zal plaatsvinden tijdens de Pride Walk. De route van de Pride Walk wordt hiervoor speciaal aangepast: dit jaar zal de stoer onder het Rijksmuseum doorlopen richting het Concertgebouw.
Pride Walk
Met een manifestatie bij het homo-monument en een demonstratieve en activistische mars naar het Vondelpark, wordt het negen dagen durende festival Pride Amsterdam zaterdag 27 juli met de zogenoemde Pride Walk officieel geopend. Het Rijksmuseum is die dag in regenboogkleuren gehuld. Daar zal van de stoet van duizenden mensen een officiële foto worden gemaakt. In het Vondelpark wordt Pride Amsterdam vervolgens officieel bijgeschreven in Inventaris Immaterieel Erfgoed van Nederland.
Pride Amsterdam wil met haar festival blijvend aandacht vragen voor mensenrechten in het algemeen en de acceptatie en gelijkheid van LHBTI's in het bijzonder, waar ook ter wereld. Iedereen heeft het recht om te zijn wie je bent en te houden van wie je wil. De organisatie verwacht dat bij deze openingsactiviteit weer enkele duizenden mensen gaan meelopen dwars door het centrum van Amsterdam. De afgelopen jaren is de belangstelling voor de Pride Walk alleen maar toegenomen. Lees meer op de Pride Walk website.
Win een meevaarbewijs voor De Trotse LesBoot!
Meevaren in de Canal Parade? Dat kan! Want na jaren van afwezigheid vaart De Trotse LesBoot 3 augustus weer mee tijdens de Amsterdam Pride, hoe geweldig is dat!? Initiatiefneemster Dees Seegers gelooft dat er dit jaar een vrouwenboot mee moet varen tijdens de Canal Pride: 'Wij vrouwen zijn een belangrijk onderdeel van het verleden, wat we op de boot willen laten zien, en we zijn zeker onderdeel van de toekomst.' Hier lees je meer en kun je meedoen met de win actie! – Let op: reageren kan nog t/m 25 juli!
Woman & Pride
Op woensdag 31 juli vind je een complete programma in de A'DAM Toren: Van een Bachata workshop tot een spetterend feest 's avonds (Glow in the Dark Party!): Check de website van Femmazing en de Facebook-pagina Woman and Pride voor meer info.
Ook is er de Pink Tour, Pride at the Beach, een afterparty in Bar Buka en meer!
Kijk voor alle events in onze agenda of op de website van Pride Amsterdam.
Happy Pride!