Back to school: Queerboeken

Boeken met een roze randje op de literatuurlijst voor Nederlands? Op Queerboeken.nl vind je een overzicht, wij lazen er alvast een paar.

Queerboeken.nl: '…om te laten zien welke prachtige LHBTI rolmodellen er bestaan in de literatuur.'

De scholen zijn weer begonnen. Voor degenen die de zomer wat langer vast willen houden, hebben we met behulp van queerboeken.nl een lijstje gemaakt van mooie zomerboeken met als thema: queer vrouwen!

Foto: A. and I. Kruk / Shutterstock

Eerder dit jaar is er een nieuwe queer literatuurlijst gelanceerd door de Leescoalitie en COC Nederland. De lijst is te vinden op de website queerboeken.nl en heeft als doel om scholieren door literatuur meer empathie bij te brengen voor LHBT-jongeren. Uit onderzoek van Columbia University (lees meer op coc.nl) blijkt namelijk dat LHBT-leerlingen zich in Nederland vaak onveilig voelen op school, maar positieve aandacht voor LHBT-onderwerpen tijdens de les kunnen zorgen voor een veiliger gevoel.

Boeken voor je lijst

Daarnaast is het handig dat je op de website queerboeken.nl op verschillende categorieën kunt zoeken, zoals bijvoorbeeld meisje-meisje, Young Adult en gender. Nog meer voordelig aan de boekenlijst op queerboeken.nl is dat deze gebruikt kan worden voor het vak Nederlands. 

Op de dag van de lancering kregen 15.000 middelbare scholieren in Nederland het verhalenbundeltje Queer boeken cadeau, met daarin vijf liefdesfragmenten. De passages zijn gekozen door Tim den Besten, Valentijn de Hingh, Rik van de Westelaken, Sherida Spitse en Özcan Akyol. Deze bekende Nederlanders hebben elk bij hun fragment een inleiding hebben geschreven. Het voorwoord is geschreven door Arthur Japin (vooral bekend dankzij zijn roman 'een schitterend gebrek'). Japin: 'Want wie je ook bent, wat je ook voelt en wie je ook liefhebt, het is fijn om te lezen over mensen zoals jijzelf, maar het is misschien nog wel belangrijker om te lezen over het leven van anderen, over dingen die je zelf niet meemaakt of die jij persoonlijk anders voelt. (..) Dat begrip voor anderen, anders op welke manier dan ook, is in onze tijd harder nodig dan ooit.' De bundel kun je hier downloaden.

Het initiatief wordt gesteund door Minister van Onderwijs Ingrid van Engelshoven. Bekijk hier haar video over de lancering van de website queerboeken.nl:

We hebben een aantal boeken uit de lijst met een zomers tintje -voor degenen met na-de-zomer-blues- voor je op een rij gezet. Voor meer boekeninspiratie raadpleeg je onze Encyclopedie!

Spoetnikliefde - Haruki Murakami

 Het is misschien één van zijn minder bekende, maar zeker niet één van zijn minder mooie boeken: Spoetnikliefde. Het verhaal wordt verteld vanuit K., een leraar die verliefd is op zijn beste vriendin Sumire. Helaas voor hem is dat niet wederzijds: Sumire wordt op haar 22ste voor het eerst verliefd op een vrouw, de zeventien jaar oudere én getrouwde Mioe. Via hun telefoongesprekken moet K. de verhalen aanhoren over deze verliefdheid, totdat het ineens Mioe is die hem belt. Tijdens een vakantie op een Grieks eiland is Sumire plotseling verdwenen. Lees hier meer over het boek.

 

 Zij en ik – Nic Stone

Courtney, een van de beste high school-basketbalspelers van het land, is al jaren smoorverliefd op zijn beste vriendin Jupiter. Ondanks dat Jupiter op meisjes valt, blijft Courtney hoop houden. Maar het wordt allemaal wel erg ingewikkeld als er nóg een 'zij' bij komt: Rae. Jupiter wordt meteen verliefd en ook Courtney is diep onder de indruk van dit nieuwe meisje. En Rae? Zij vindt Jupiter én Courtney leuk. Lees hier meer over het boek dat auteur Nic Stone vroeger zelf graag had willen lezen

 

De eigenzinnigheden van Leah Burke – Becky Albertalli

Hoofdpersoon van dit boek is Leah Burke, een grappig maar ook onzeker meisje van zeventien. Misschien ken je haar al wel: ze is namelijk de beste vriendin van Simon uit Simon vs. de verwachtingen van de rest van de wereld (ook wel bekend als Love, Simon). Leah is biseksueel – iets dat nog niemand weet. Niemand mág het ook weten, want Leah is heel erg verliefd op Abby. Zij is een van haar beste vriendinnen en heeft bovendien een relatie met Nick. Leah kan het dus onmogelijk vertellen zonder problemen te veroorzaken… 

Albertalli schreef na Love, Simon dus opnieuw een mooi coming out-boek, maar dit keer over een biseksueel meisje. Natuurlijk doet ze dat door over een heerlijke mega-verliefdheid te schrijven en gebruikt ze weer ontzettend veel Amerikaanse vrolijkheid. Ook belooft dit boek je weer een fijn feel good-einde, daar staat deze schrijfster inmiddels bekend om. Lees hier meer over het boek!

 

Fun Home - Alison Bechdel

Voor wie niet van lezen houdt of geen zin heeft in boeken vol tekst, is er toch nog een mooi (lesbisch) boek: Fun Home. In deze Amerikaanse graphic novel staan de pagina's vol met illustraties in plaats van tekst. Anders dan in een roman, wordt het verhaal verteld aan de hand van tekeningen. Dit geweldige boek van Alison Bechdel laat zien dat graphic novels absoluut dezelfde diepgang en literaire kwaliteiten kunnen hebben als romans. 

Fun home vertelt het verhaal van de jonge Alison die worstelt met haar identiteit als ze ontdekt dat ze lesbisch is. Vlak nadat ze uit de kast is gekomen, overlijdt haar vader bij een auto-ongeluk. Alison ontdekt vervolgens veel nieuwe dingen over haar vader. Zo blijken ze iets bijzonders gemeen te hebben: hun homoseksualiteit. Lees hier meer over Fun Home.

 

Voor meer boeken met een roze randje ga je naar onze Encyclopedie!

Staat jouw lievelingsboek er nog niet bij? Stuur een mailtje naar webredactie@zijaanzij.nl en we voegen 'm toe!

*

Blijf op de hoogte, ook van nieuwe boeken en recensies in onze boekenrubriek!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Partner dreigt met breuk

'Mijn huidige partner bekende gisteren dat ze overweegt om de relatie met mij te beëindigen. Het voelde als een donderslag bij heldere hemel. Wat zou jij doen?'

Lees verder

Torch Song

Een excentrieke zangeres bezoekt haar halfbroer en zet zijn leven op zijn kop als ze een onverwachte muze vindt in zijn vriendin. 'Het queerdrama laat zien hoe het vreemde en onbekende ons leven kan opschudden.'

Lees verder

Wat als

Claudia de Breij maakte een voorstelling over aardig zijn en aardig gevonden worden. Over overprikkeld zijn of gewoon eindelijk eens jezelf durven zijn. Over periodieke onthouding, zielige dictators en, wat als...

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden