Wanhopig omdat je weer eens single bent? Het overkwam ook Alexandra Heering. Na een sniksessie bij de psycholoog deed ze braaf haar huiswerk. Ze moest maar eens opschrijven wat voor ongekende mogelijkheden ze nu had, omdat ze niet meer gebonden was. Op allerlei gebied. Het werd een inspirerend boek. Na het lezen vraag je je af of een vaste relatie nog wel een optie is. Gevaarlijke kost!
Toegegeven, ik begon wat aarzelend aan Single geluk. Zo doe je dat!. Er is al zoveel over singles geschreven. Over dat ze best gelukkig kunnen zijn en zo. Bij het lezen van hun stoere verhalen krijg je alleen de indruk dat ze het liefst zo snel mogelijk bij een vaste vrouw/man op de bank zouden kruipen. 'Straal uit dat je jezelf ook in je eentje best vermaakt. Dan ben je veel aantrekkelijker.' Uh, wat? We waren toch happy single? Willen we dat dan niet blijven? Al die schrijfsels gaan trouwens over hetero's en zo ook dit boek. Toch is dat niet storend. Niet omdat ik toevallig bi ben, maar door de insteek van het boek. Weer single? Dan roept het avontuur! Je bent vrij om op alle levensterreinen te experimenteren. Ook seksueel mag het weer kriebelen. Schrijfster Alexandra behandelt in elk hoofdstuk een deelgebied, met vele voorbeeldverhalen van ervaringsdeskundigen en commentaar van 'echte' experts, van professoren tot coaches. Want in essentie is Single geluk een groeiboek. Het draait om zelfontplooiing. En daarbij legt het misschien onbedoeld de nare bijwerkingen van vele relaties bloot.
Nooit meer kamperen
Op avontuur dus. Geen wonder dat het boek start met solo reizen. Losbreken van je gewone routines kan nergens beter dan ver weg. Daar dringt al snel het besef door dat dat je veel meer aankunt dan je dacht. Dat je lekker op jouw manier op reis mag. Nooit meer kamperen, omdat je partner dat zo leuk vindt. Jij gaat nu naar Afrika, terwijl zij dat nooit wilde. Fijn low budget in plaats van vijfsterren. En o ja, liever ook met kerst naar Kuala Lumpur dan aan de kalkoen van de familie. Of andersom natuurlijk. Iedereen zijn smaak. Het gaat erom dat je terug bij jezelf komt, dat je weer op een rij krijgt wat jij nu eigenlijk zelf wilt, wat jouw behoeften zijn. Dat wordt de rode draad door het boek. Je verloren zelf terughalen. Niet alleen voor vrouwen nodig, zo blijkt. Pieter zag na het verbreken van zijn relatie eindelijk de mogelijkheid om een lang gekoesterde wens te realiseren: drie maanden alleen naar Canada. Dat kon dus moeilijk met partner. Als een relatie zo werkt, mag je blij zijn dat je er vanaf bent. Écht. Of ben ik nou zo vrijgevochten?
De ambivalentie over het alleen zijn, komt helaas toch ook in dit avonturenboek naar boven. Alexandra noemt bijvoorbeeld een reis voor singles. Waarom, vraag je je als lezer af, neem je aan zo'n reis deel als je happy in je uppie bent? Is de kans niet groot dat de helft van de deelnemers ernstig zoekende is? Of gaat het er werkelijk alleen om dat je het gênant vindt om in je eentje aan een restauranttafel te zitten? In sommige voorbeelden tasten singles ook duidelijk de (reis)voorkeuren van anderen af. Als iemand een huismus is, valt hij direct af. Als potentiële partner, wel te verstaan. Hoe rijmt de schrijfster dit soort ambivalentie met het 'in het Hier en Nu zijn' dat ze propageert? Juist in je eentje kon je toch beter schoonheid én jezelf ervaren? Omdat je anders te druk met de ander bezig bent? Natuurlijk snap ik het deels wel. Voor velen is het al een stap om single te worden. Wellicht hebben ze dat ook niet zelf besloten. Maar als je nog niet eens alleen naar een café durft, als dát al ver buiten je comfortzone is, dan kun je zo'n solo meditatietrip door Azië vergeten. Niet iedereen heeft die moed. Een groepsreis naar Oostenrijk of een stedentrip naar Marrakech met een vriendin zijn dan zeker een optie, waarom niet? Maar die uiteenlopende reizen hebben natuurlijk niet hetzelfde effect op een mens. Daarvoor zijn de reizen en de mensen te verschillend. Dat feit negeert de schrijfster. Daarbij idealiseert ze het effect van reizen ook. Velen worden helemaal niet wijzer van reizen. Je neemt namelijk jezelf en je (single) issues mee. Op je reis kunnen die issues grotere proporties aannemen en angstaanjagend confronterend zijn. Die je dan lekker gaat projecteren. Dan is Peru plots een k*tland, terwijl jezelf degene bent die de vreemde omgeving niet aankan. Tuurlijk, nieuwe dingen zijn niet altijd leuk, maar als je niet eerlijk bij jezelf te rade gaat hoe dat komt, wat heb je er dan aan?
En dan de seks…
Na wat voorspel met avontuur op andere terreinen mag de single ook met seks en erotiek los. Want ook bij seks waren je eigen verlangens wellicht wat in het slop geraakt. Of ben je er zelfs misschien wel nooit achter gekomen wat die precies zijn. Omdat je het steeds maar op dezelfde manier deed bijvoorbeeld. Nu je niet meer aan één partner vastzit, kun je tijdens wisselende dates (opnieuw) meer over jezelf uitvinden. Je seksuele script ontdekken. Niks moet, maar alles mag. Misschien is een trio wel jouw ding of een parenclub. Of kun je meer halen uit masturberen door eens advies in te winnen bij een seksshop. Zelfbevrediging wordt nooit een sleur. Om in de mood te komen, levert het boek zelfs wat seksuele fantasieën aan. Of nou ja, fantasieën. Alle clichés zijn erin opgestapeld, ook van die meneer die het wel spannend vindt om zijn oude en nieuwe secretaresse met elkaar te zien zoenen. (….)
Lees het hele artikel hier!