Coming Out Dag

Het is weer bijna National Coming Out Day! Op Coming Out dag, die jaarlijks op 11 oktober plaatsvindt, wordt aandacht besteed aan het moment dat een lhbt'er openlijk voor zijn of haar seksuele geaardheid of genderidentiteit uitkomt. Coming-Out dag vond voor het eerst plaats in 1988 in de Verenigde Staten en wordt sinds 2009 ook in Nederland gehouden.

Geschiedenis van de Coming Out dag

Op 11 oktober 1987 namen een half miljoen mensen deel aan een mars in Washington voor Gay and Lesbian rights, tegen een uitspraak van het federale hooggerechtshof waarin de rechtmatigheid van een verbod op sodomie (homoseksuele handelingen) erkend werd. Het was de tweede dergelijke demonstratie in de hoofdstad van de Verenigde Staten.

Naar aanleiding van deze mars kwamen de psycholoog Rob Eichberg, oprichter van de zelfhulpgroep The Experience, en Jean O'Leary, directeur van de National Gay Rights Advocates (NGRA), op het idee om een nationale actiedag te organiseren om het uit de de kast komen te vieren. Vanuit dit idee werd de National Coming Out Day geboren. Elk jaar op 11 oktober blijft de National Coming Out Day een veilige wereld promoten, waar LGBTQ-personen 'naar waarheid en openheid kunnen leven'.

Buiten de Verenigde Staten wordt Coming Out dag tegenwoordig ook gevierd in onder andere Australië, Nieuw Zeeland, Canada, Groot-Brittannië, Kroatië, Duitsland, Zwitserland, Polen en Nederland.

Regenboog zebrapaden

In 2009 riep de toenmalige minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in Nederland, Ronald Plasterk, de datum 11 oktober ook voor Nederland uit tot Nationale Coming-Out dag, om daarmee de sociale acceptatie van LGBTQ+mensen te bevorderen. Sindsdien worden op die datum in verschillende steden activiteiten georganiseerd. 

Coming Out Dag wordt in Nederland onder andere zichtbaar gemaakt doordat een elk jaar groter aantal provincies en gemeentes de regenboogvlag uithangen. Bovendien werden met name in 2016 op de Coming Out Dag in meerdere steden en plaatsen regenboog(zebra)paden aangelegd als een permanent teken van tolerantie en diversiteit.

De Nederlandse Coming Out Dag had elk jaar een ander thema of motto, maar sinds 2014 is er geen thema meer vastgesteld. Sindsdien bevestigt de Coming-Out Dag de nadruk 'dat iedereen het hele jaar door zichzelf moet kunnen zijn.' 

 

Beroemdheden uit de kast

Vorig jaar kwamen veel beroemdheden uit de kast! Zo onthulde bijvoorbeeld zangeres, songwriter, rapper en acteur Janelle Monáe in april 2018 dat ze zich identificeert als pansexueel. 'Ik ben een queer zwarte vrouw in Amerika… iemand die een relatie heeft gehad met zowel mannen als vrouwen – ik zie mezelf als een free-*ss motherf*cker!' vertelde Monae tijdens een interview met Rolling Stone. (Lees hier meer over Janelle!)

Andere bekende namen die afgelopen jaar uit de kast kwamen als LGBTQ+ zijn zangeres en danseres Kehlani, actrice Brigette Lundy-Paine, vooral bekend door haar rol in de Netflix-serie Atypical, en actrice Sasha Lane, bekend uit de film The Miseducation of Cameron Post.

 

 

Scholen uit de kast

Op Coming Out Dag hangen honderden Nederlandse scholen (vo en mbo) de regenboogvlag uit. Ze laten zo zien dat iedereen op school zichzelf moet kunnen zijn. De schoolleiders die vrijdag de vlag uithangen worden daartoe uitgenodigd door leerlingen van de Gender & Sexuality Alliances (GSA's).

'Een school kan alleen een veilige plek voor iedereen zijn als de schoolleiding laat zien dat ze dat belangrijk vindt', zegt Daan de Heij (16) van het Calandlyceum in Amsterdam. 'Daarom vragen we aan onze schoolleiding om dit uit te dragen met de regenboogvlag. Zo laat mijn school zien dat zij het belangrijk vindt om LHBTI-leerlingen te steunen.' COC en ING ondersteunen de actie, lees meer op COC.nl.

 

Waarom uit de kast?

Volgens de Human Rights Campaign, een Amerikaanse organisatie die zich inzet om de levens van LGBTQ-personen wereldwijd te verbeteren, doet uit de kast komen er nog steeds toe: 'Wanneer mensen iemand kennen die LGBTQ is, is er een grotere kans dat zij wettelijke gelijkheid ondersteunen. Ook kunnen coming out verhalen zorgen voor empowerment binnen de LGBTQ+ gemeenschap zelf.'

Ook in Nederland wordt er aangenomen dat uit de kast komen de acceptatie en zichtbaarheid van LGBTQ'ers zou kunnen bevorderen. Zo veronderstelde Laurens Buijs, socioloog aan de Universiteit van Amsterdam, die in 2017 onderzoek deed naar anti-homogeweld en homo-emancipatie, dat in het grootste gedeelte van de Nederlandse samenleving het fenomeen uit de kast komen nog altijd een belangrijke functie heeft. 'Het is fantastisch dat er voor lhbt'ers een rite de passage is om met hun seksuele geaardheid naar buiten te kunnen treden. Dit schept ruimte om erover te praten, om het verder te onderzoeken en om gelijkgestemden te ontmoeten,' aldus Buijs in Parool.

 

Coming Out Dag: Wees erbij!

Coming Out dag wordt door heel Nederland gevierd! Zo wordt er sinds een paar jaar in Amersfoort, die zich sinds 2008 regenboogstad mag noemen, een scala een activiteiten georganiseerd in het kader van Coming Out dag. Dit jaar vier Amersfoort de Coming Out dag drie dagen lang onder het motto 'Proud to come out/Proud to be out! Hier lees je meer.

Ook in Nijmegen worden er op deze dag verschillende activiteiten georganiseerd voor jong en oud rondom thema's als seksuele identiteit, gender en hoe het is om (op wat voor manier dan ook) buiten de standaard hokjes te leven en vind je door het hele land verschillende events en activiteiten. Bekijk onze agenda om je te oriënteren op de events die worden georganiseerd op Coming Out dag!

*

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Vrouwejaars 2024

De oudejaarsconference, maar dan nieuw. Verschillende vrouwen uit de wereld van de comedy, spoken word en kleinkunst geven op hun eigen, unieke manier een terugblik op het jaar 2024.

Lees verder

Terugblik 2024

Het jaar waarin Saarein een doorstart maakte en Mijntje haar jubileum vierde. We zagen films en bijzondere expo's, hoorden muziek en vroegen een lesbische escortservice het hemd van het lijf. Maar er was meer!

Lees verder

Vers leesvoer

Van intersectioneel feminisme, raciale rechtvaardigheid en seksuele bevrijding tot de geschiedenis van LHBTIQA+ in Nederland voor iedereen (10+), Confettiregen hertaald én een zinnelijk, poëtisch debuut.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden