In mei 2018 bleek dat Nederland uit de top 10 was gevallen van landen waar LHBTI-rechten goed zijn geregeld. ILGA-Europe sprak van een 'wake-up call': 'Een land als Nederland, dat altijd werd gezien als progressief, zit niet meer bij de koplopers', zei ILGA-Europe-directeur Evelyne Paradis in 2018. 'Dat Nederland ooit als eerste het huwelijk openstelde, is nu niet meer genoeg. Vooral trans- en intersekse personen hebben behoefte aan meer wettelijke bescherming.'
Lees hier het bericht uit 2018.
Voormalig COC-voorzitter Tanja Ineke riep naar aanleiding hiervan het parlement op om een inhaalslag te maken. En dat is gelukt.
COC Nederland: 'Nederland staat weer in de top 10 van Europese landen waar LHBTI-mensenrechten goed geregeld zijn. Dat is het gevolg van het expliciete wettelijke verbod op discriminatie van transgender- en intersekse personen dat onlangs in werking trad.
De wet van Vera Bergkamp (D66), Kirsten van den Hul (PvdA) en Nevin Özütok (GroenLinks) verbiedt discriminatie op grond van geslachtskenmerken, genderidenteit en genderexpressie. Het verbod geldt onder meer op het werk, op school en bij dienstverlening. NNID, TNN en COC hebben lang voor het verbod gepleit. Het maakt onderdeel uit van COC's Regenboog Stembusakkoord.
Nederland stijgt dankzij de nieuwe wet van de twaalfde naar de tiende plaats in Europa als het gaat om landen waar LHBTI-mensenrechten goed geregeld zijn. Dat blijkt uit de Rainbow Europe Index van ILGA Europe. De Europese LHBTI-organisatie actualiseerde de ranglijst op vrijdag 22 november. Bovenaan de lijst van negenenveertig landen staan Malta, België en Luxemburg, onderaan staat Azerbeidzjan. De Index gaat over LHBTI-mensenrechten, niet over acceptatie.
'Het is gewoon super dat we weer vóóruit gaan in plaats van achteruit', aldus COC-voorzitter Astrid Oosenbrug. 'Op die weg wil ik verder: naar méér mensenrechten en méér acceptatie in een land waar iedereen zichzelf kan zijn, ongeacht seksuele oriëntatie, genderidentiteit en geslachtskenmerken.''
Lees het hele artikel op COC.nl.
Nederland staat inmiddels weer op de tiende plek, Malta, België en Luxemburg vormen de top 3:
Lees meer en bekijk data op de website van ILGA: Rainbow Europe.
*
Blijf op de hoogte!