Pronken met gebakken lucht

Na lang wachten is er eindelijk een openlijk lesbisch karakter in een grote Disney animatiefilm: Officer Specter. Maar de representatie is wel erg minimaal en oppervlakkig: het is te weinig, en te laat.

Eindelijk, een openlijk lesbisch karakter in een grote Disney animatiefilm. Haar naam is Officer Specter, en ze is een Cyclops politieagent in Onward van Pixar (Walt Disney Co.). De openlijke gay scenarioschrijver en actrice Lena Waithe leent haar stem aan dit karakter.

Ik had het moment bijna gemist.

Ergens op de helft van het verhaal verschijnt Officer Specter in beeld. Ze heeft een kort gesprekje met de twee jonge hoofdpersonen in het verhaal en dan zegt ze over het opvoeden van kinderen: 'My girlfriend's daughter got me pulling my hair out'. Dit is de korte scene waarop de headlines gebaseerd zijn dat er eindelijk een 'out gay character' is in een Pixar film.

Beeld: Disney / Pixar

Eerdere hints

Al eerder werd er gehint dat er een gay karakter in animatiefilms voor zou komen. De pijlen waren gericht op het vrijgevochten karakter Elsa. In 2019 hoopte de gay community nog dat Frozen 2 de eerste film van Disney zou worden met Elsa als de eerste openlijke gay hoofdpersoon. Het internet vroeg het via de hashtag #GiveElsaAGirlfriend. Disney ging - zoals we nu weten - hier niet in mee. (Lees hier meer.)

Eerder - in 2016 - leek het er door het verschijnen van de trailer van de animatiefilm Finding Dory dat het moment daar was. We zagen flits waarin het leek alsof een lesbisch stel met een kinderwagen liep tijdens een bezoek aan het aquarium. In film kwam de relatie tussen deze vrouwen – tot grote teleurstelling van velen - niet aanbod.

Ook in Toy Story 4 uit 2019 was er zo'n scene waarin het leek alsof er een lesbisch stel voorkwam. Twee vrouwen brengen samen een kind naar het kinderdagverblijf. Genoeg aanleiding om voor de anti-LGBTQ-lobby om op te roepen tot een boycot van de film. Ook hier waren de vrouwen in de film geen onderdeel van het verhaal.

Magisch

Onward speelt zich af in een magisch universum, met bewoners zoals blauwe elven, draken, centauren (bovenlijf mens, onderlijf paard) en manticores (een beest met het lichaam van een leeuw, de staart van een schorpioen en het hoofd van een mens). Door de jaren heen zijn ze hun geloof en kunde in de magische kunsten kwijtgeraakt.  

Totdat Ian op zijn 16e verjaardag een magische staf krijgt van zijn moeder, waarmee hij en zijn oudere broer Barley een dag kunnen doorbrengen met zijn overleden vader, die hij nooit heeft gekend. Wanneer de betovering niet helemaal goed verloopt, is dit het begin van een Indiana Jones meets Harry Potter-achtige zoektocht naar een magische steen om de spreuk te kunnen voltooien en hierdoor zijn vader te kunnen ontmoeten.

 

 

Representatie

In een interview met Yahoo voor het verschijnen van de nieuwe Pixar film Onward zegt de producent: 'De scene die we geschreven hebben, die paste in het verhaal. Het opent de wereld een klein beetje en dat is wat we wilden.' De regisseur voegt er aan toe: 'Het is een moderne fantasy wereld en daarin willen we een representatie van de moderne wereld.' De rol van Specter wordt door hen ook aangeduid als 'essentieel voor de emotionele spanningsboog in de film'.

Een paar problemen met voorgaande opmerkingen doemen zich onvermijdelijk op. Onward is een fantasy animatiefilm en Officer Specter is een cyclope, een eenogig monster met een eenhoorn op haar hoofd. Alleen – in relatie tot alle andere personages in dit fantasy verhaal, ziet ze er toch redelijk uitzonderlijk uit. Behalve de centaur en de manticore, is de rest van de karakters redelijk gewoon en ziet er bijna menselijk uit. Daar komt bij dat met slechts 1 LGBTQ-karakter de representatie van de moderne wereld in Onward wel erg beperkt is. En emotioneel essentieel zou ik de scene met Specter al helemaal niet willen noemen. 

Zoen

Interessant is dat Disney vorig jaar ook al heeft gezegd zich sterk te maken voor de representatie van gay karakters in films. Hier werd in een vroeg stadium in de persberichten over de Star Wars film The Rise of Skywalker gehint op LGBT-representatie. Ook dit moment had ik tijdens mijn bioscoopbezoek zowat gemist omdat ik bijna op het verkeerde moment met mijn ogen knipperde. Tegen het eind van de film is er een kort moment waarin twee vrouwen elkaar omhelzen en een zoen geven, te midden in een flinke menigte medestrijders die de overwinning op de vijand vieren.

Censuur

Inmiddels heeft de Russische distributeur de scene al gecensureerd. Kijkers die de Russische ingesproken film al gezien hebben, laten weten dat het woord 'girlfriend' is vervangen door het neutrale woord 'partner'. Het censureren is een praktijk die helaas vaker wordt toegepast. Disney heeft – wat tot de nodige controverse heeft geleid – de kus van de vrouwen in de Star Wars film verwijderd uit de versies voor de Verenigde Arabische Emiraten en Singapore.  

Inadequaat

Voor Onward geldt wat mij betreft hetzelfde argument als bij The Rise of Skywalker. Het geeft de belofte van representatie, maar het is wel erg weinig. Het zou anders geweest zijn als Disney er in de aankondigingen geen aandacht aan had besteed. Als ze zichzelf niet op de borst hadden geklopt dat ze het belangrijk vinden om een representatie van de moderne wereld te geven, en dan komen met deze twee wel heel erg minimale scenes. Een beetje pronken met gebakken lucht, en ten koste van de LGBTQ-community.

We leven in 2020 en wat Disney laat zien is in Star Wars een gay kus – van veraf gefilmd en niet langer dan twee seconden in beeld. In Onward is het een korte zin van een bij-karakter die refereert aan de kinderen van haar vriendin. We maken zelfs nooit kennis met deze vrouw. Het is een onacceptabele en inadequate representatie van de wereld waarin we leven. Is dit echt het beste wat ze kunnen doen?!

*

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Terug in de kast in Marokko?

'De familie ginder weet niet van mijn lesbische identiteit. Volgens mijn vader is Marokko nog niet ver genoeg met de acceptatie. Ik kan er maar beter over zwijgen, aldus hem. Hier heb ik dus geen zin in.' Wat zou jij doen?

Lees verder

Hate crime-wet

Tweede Kamer stemt voor hate crime-wet! De wet maakt het mogelijk om daders van discriminerende criminaliteit zwaarder te bestraffen en gaat nu voor instemming naar de Eerste Kamer.

Lees verder

EU: Verbied conversie therapie

'Dit is een kans voor onze gemeenschap, vrienden, familie en allies om onze stemmen te gebruiken voor de veiligheid en het welzijn van alle LGBTIQA+ burgers in de EU.' Teken ook tegen conversie therapie.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden