Mijn ziekte schrikt af

'Ik heb dan geen corona, maar ben wel ziek. Ik heb een auto-immuun ziekte, die zich in verschillende gedaantes laat zien. Soms gaat het een tijdje heel goed, maar ik kan ook wekenlang in bed liggen. Dat is dat vooral omdat ik geen energie heb, want pijn heb ik eigenlijk altijd maar daar kan ik mee omgaan. Maar goed, mijn ziekte is dus mijn handicap, het bepaalt een groot deel van m'n leven, en wat ik wel en niet kan doen. Ik heb niet veel vrienden, ga eigenlijk nooit uit en mijn sociale leven is vooral online. Ik game veel en heb daar veel plezier in. Ik ben op zich niet ongelukkig, maar ik zou wel weer eens een vriendin willen. Ik weet alleen niet hoe ik moet vertellen dat ik ziek ben. Als iemand me al leuk vindt nadat we elkaar bijvoorbeeld via internet leren kennen, wil ik haar niet wegjagen met mijn ziekte. Maar ja, niet vertellen hou ik ook niet zo lang vol als we elkaar in het echt leren kennen en er over liegen wil ik niet.

Ik denk vaak dat ik gewoon geen relatiemateriaal ben, maar daar word ik wel verdrietig van. Ik kan heel stoer denken dat iemand me moet nemen zoals ik ben, maar zo werkt het gewoon niet. Ik ben diegene nog niet tegen gekomen. Ziekte schrikt af, zeker als je iemand net ontmoet. Dat snap ik ook. Misschien zit een relatie er voor mij gewoon niet in en moet ik dat accepteren. Heb jij advies? Oja ik ben 33 jaar en tien jaar geleden had ik voor het eerst en het laatst een vriendin. Dat ging ook uit omdat ze niet met mijn ziekte kon en wilde omgaan. Groetjes van T.'

 

Lieve T.,

Je leeft met een handicap, die je leven op onvoorspelbare momenten stevig beïnvloedt. Niet iedereen durft daarmee om te gaan, dat heb je ook ervaren. Dat lijkt me een verdrietige gewaarwording.

Zelfliefde

Je gebruikt zelfs de frase 'relatiemateriaal'. Dat klinkt alsof je een ding bent, een object waarvan mensen de waarde kunnen vaststellen: goed genoeg voor een relatie of niet goed genoeg. Da's een nare manier van met jezelf omgaan, dus daarom wil ik beginnen met je een hart onder de riem steken: je bent ontzettend de moeite waard, met welke beperkingen je ook leeft.

Hoe klef het ook klinkt, het is belangrijk om eerst van jezelf te houden. Dus ook van je auto-immuunziekte en van alle gevolgen die dat heeft. Dat is een groot project met ups en downs. Soms is het genoeg om simpelweg met jezelf af te spreken om alleen nog maar dingen te doen die bijdragen aan jouw persoonlijke groei. Voor de meeste mensen is het meer werk. Mindfulness en positieve psychologie kunnen je daarbij helpen. Ook een netwerk van mensen die in hetzelfde schuitje zitten als jij kan steunend zijn.

Wat is een relatie voor jou?

Het lijkt soms door zoete verhalen alsof een relatie een specifieke vorm moet hebben, alsof je op een soort relatieroltrap staat: chatten, daten, fysieke intimiteit cq. seks, het 'exclusief' maken, het een 'relatie' noemen, reizen, samenwonen, kat nemen, trouwen, kinderen krijgen, pensioen, De Dood. Dat zou dan een geslaagde relatie zijn.

Verrassing verrassing, dat werkt voor bijna niemand zo. Relaties gaan vaak voorbij en veel mensen willen grote stukken van zo'n format helemaal niet. Ga voor jezelf na: wat betekent dat, een relatie? Wat is een relatie precies? Hoe zou jij dan met elkaar willen omgaan? Maak eens een realistische lijst van wat je verwacht van een relatie. Onderwerpen die je zeker niet wil missen:

– Tijdsinvestering (hoeveel tijd per week of maand wil je met elkaar spenderen? Wat is daarin je wens en intentie?)

– Digitale en analoge communicatie (hoe communiceer je graag? Hoe frequent en waarover?)

– Gezamenlijke bezigheden (Hobby's? Klusjes? Vrienden/familie bezoeken? Binnenshuis, buitenshuis?)

– Seks (wanneer wel/niet, welke seks dan, alleen met elkaar of ook met anderen)

– Intimiteit (wanneer voel jij je verbonden met iemand?)

– Toekomstwensen (samenwonen? Kinderen krijgen? Reizen? Levensverwachting?)

– Verwachtingen in zorg en steun, zowel mentaal als fysiek (hoeveel kun jij zorgen voor een ander? Hoeveel zorg wens jij van een partner?)

Check bij elk punt wat jij hierin wenst van de ander en wat je zelf te geven hebt. Op die manier kom je er achter wat je nou werkelijk zoekt in een relatie.

Dan, ongeacht of die andere persoon al in je leven is, is 't fijn om je leven in te richten volgens die wensen. Dus tijd investeren in de mensen die je belangrijk vindt, je communicatie met jezelf en anderen doen zoals bij je past, seks met jezelf hebben en daarin jezelf ontdekken, nadenken over je toekomst, etc. Op die manier leef je congruent en wanneer je dan iemand treft die dit tof vindt, dan ben je helemaal klaar voor hun komst.

Transparantie

Je schrijft dat je je veel online bevindt èn een vriendin wil. Online dating is dan een logische stap die je waarschijnlijk zelf al genomen hebt. Het samenstellen van een datingprofiel is een kunst op zich, maar mijn suggestie hier is om zowel die leuke kanten van jezelf als je verwachtingen over relaties mee te nemen in je profieltekst.

Liegen (of essentiële zaken verzwijgen) tijdens het daten is een slechte basis voor (zelf)vertrouwen, dus mooi dat je dat niet wilt doen. Het maakt niet uit of dat nou gaat over handicaps, seksuele voorkeur, je werk, of wat dan ook. Een prettige aanpak is je mate van transparantie kiezen. Je kunt al je ziektebeelden met linkjes naar de wikipediapagina in je datingprofiel zetten. Je kunt ook schrijven over hoe jouw handicaps je leven beïnvloeden en wat dingen zijn die daarom wel en niet bij je passen. Een goeie vuistregel is: duidelijkheid is functioneler dan like-able. Je bent immers niet op zoek naar veel generieke matches, maar naar mensen die echt in jou als persoon geïnteresseerd zijn. En dat hoeven er helemaal niet zo veel te zijn. Misschien is die éne al genoeg.

Veel succes en liefs, Roos

*

 

Loopt het niet lekker op het gebied van relaties? Heb je vragen die je aan niemand anders durft te stellen? Heb je behoefte aan een onafhankelijk perspectief op jouw kwestie?

In onze relatierubriek 'Roos weet raad' kijkt Roos Reijbroek (relatiecoach @ De Vrije Ruimte) met je mee en beantwoordt jouw vraag. Geen onderwerp is haar te gek; van leeftijdsverschillen tot BDSM, van hechtingsproblemen tot alledaags gekibbel, van consentkwesties tot open relaties, alles wat te maken heeft met relaties kun je bij haar kwijt.

Meer info over Roos en De Vrije Ruimte vind je hier!

Lees ook: 'Ik kan haar niet loslaten'

 

Heb je een prangende vraag, waarbij je wel wat hulp kunt gebruiken? Log in om te zien hoe je jouw vraag kunt stellen!

Lees meer

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Horoscoop januari 2025

Onverwachte maar spannende veranderingen, een diepere verbinding in je seksleven, meer grip op je emoties of nieuwe moed om haar eindelijk te vertellen wat je voelt – Wat staat jou te wachten deze maand?

Lees verder

Vrouwejaars 2024

De oudejaarsconference, maar dan nieuw. Verschillende vrouwen uit de wereld van de comedy, spoken word en kleinkunst geven op hun eigen, unieke manier een terugblik op het jaar 2024.

Lees verder

Terugblik 2024

Het jaar waarin Saarein een doorstart maakte en Mijntje haar jubileum vierde. We zagen films en bijzondere expo's, hoorden muziek en vroegen een lesbische escortservice het hemd van het lijf. Maar er was meer!

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden