Gendercode

Over de maatschappelijke druk om te kiezen tussen man of vrouw zijn: De gendercode, in De Kennis van Nu.

Bij de geboorte is het meteen duidelijk, je bent òf een jongetje, òf een meisje. En daar worden meteen allerlei conclusies aan verbonden, wat je interesses zullen zijn, welke kleren je waarschijnlijk gaat dragen, wat voor beroep je zal hebben. Maar wat nu als die genderrol echt niet bij je past en je daar een diep gevoel van onbehagen bij hebt? Volgens hoogleraar gendergeschiedenis Geertje Mak hebben we daar in onze maatschappij maar één echte oplossing voor, en dat is een geslachtsveranderende operatie. 'Maar het is een maatschappelijk probleem, geen individueel probleem,' zo zegt Mak.

De Israëlische neurowetenschapper Daphna Joel legt uit dat het concept van het bestaan van een specifiek mannenbrein en een specifiek vrouwenbrein echt verouderd is: 'We zien een heel groot mozaïek aan verschillende herseneigenschappen.'

Maar die diversiteit is volgens haar te weinig terug te zien in de genderrollen in onze maatschappij, die heel binair verdeeld is in man of vrouw.

De 31-jarige computerprogrammeur Martijn de Hoog weet al bijna zijn hele leven dat hij een hele vrouwelijke kant heeft, en hij laat dat sinds een jaar ook zien, hij kleedt zich als een vrouw, ook op  het werk. Zijn familie en collega's maken er geen enkel probleem van, maar toch voelt hij de maatschappelijke druk om een keus te maken.

'Ik zit er tussenin, en dat is zo zichtbaar, en dat voelt niet prettig. Ik heb het gevoel dat de maatschappij een keus van me verwacht… man òf vrouw. Daar tussen zit niks.'

De pijn van het moeten kiezen, in 'De gendercode', De Kennis van Nu, woensdag 22 april om 22.30 uur bij de NTR op NPO 2 met dit seizoen nieuwe presentatoren: Elisabeth van Nimwegen, Dirk de Bekker en Lieven Scheire.

Foto: Roy Beusker.

*

Blijf op de hoogte!

  

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Terug in de kast in Marokko?

'De familie ginder weet niet van mijn lesbische identiteit. Volgens mijn vader is Marokko nog niet ver genoeg met de acceptatie. Ik kan er maar beter over zwijgen, aldus hem. Hier heb ik dus geen zin in.' Wat zou jij doen?

Lees verder

Hate crime-wet

Tweede Kamer stemt voor hate crime-wet! De wet maakt het mogelijk om daders van discriminerende criminaliteit zwaarder te bestraffen en gaat nu voor instemming naar de Eerste Kamer.

Lees verder

EU: Verbied conversie therapie

'Dit is een kans voor onze gemeenschap, vrienden, familie en allies om onze stemmen te gebruiken voor de veiligheid en het welzijn van alle LGBTIQA+ burgers in de EU.' Teken ook tegen conversie therapie.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden