Verliefd op je beste vriendin

Spoiler alert! Stop vooral nu met lezen als je tijdens het kijken 100% verrast wil blijven worden. 

Verliefd worden op je beste vriendin. Bijna onvermijdelijk als je op de middelbare school zit. Maar helaas verloopt dit bij lange na niet zo begripvol en succesvol als bij Casey in het Amerikaanse Atypical en Ola in Britse Sex Education.

 

Atypical

Samen in het hardloopteam van school en samen studeren. Samen tegen de rest van de wereld, soms zelfs een soort van samen tegen je eigen vriendje. Dat Casey 'iets zou gaan spelen' tussen haar en Izzie tegen het eind van het tweede seizoen van Atypical was onvermijdelijk. Elkaar uitdagen en pesten resulteert in een hechte vriendschap, die uitgroeit tot een wederzijdse verliefdheid en een relatie.

Tegen haar moeder Elsa (een fantastische rol van Jennifer Jason Leigh) zet de non-conformistische Casey zich af. Ze communiceert voornamelijk met haar moeder aan de hand van cynische opmerkingen en onvriendelijk sneren. Maar als jongere zus van Sam, de hoofdpersoon van deze serie, is de stoere en laconieke Casey erg beschermend.

Atypical is een oprechte komedieserie die het leven volgt van Sam, een tiener in het autismespectrum. Hij heeft besloten klaar te zijn voor romantiek en vindt dat het tijd is om te gaan daten. Om dit voor elkaar te krijgen, moet hij onafhankelijker worden.

In deze Amerikaanse serie is ieder karakter in het gezin bezig met zijn eigen life changing pad. Ouders Elsa en Doug hebben zo hun problemen binnen het huwelijk die ze, al dan wel of niet, proberen op te lossen. Sam is uiteraard ook bezig grote stappen te nemen. Hij ontwikkelt zich steeds meer, durft meer, raakt meer in de problemen – maar komt daar ook steeds beter uit - en krijgt uiteindelijk een vriendin.

De life changing situatie waarin Casey zit is ook meer dan herkenbaar. Het volgt de lijn van het 'klassieke' coming-out verhaal. De interne worsteling (hoe maak je het uit met je lieve vriendje, op wie je dus niet meer verliefd bent, maar van wie je nog wel houdt) en het daaropvolgend coming-out proces (hoe vertel ik het, wanneer en aan wie) voelen levensecht.

Dan komt er hier voor Casey ook nog eens die berg onzekerheden bij omdat Izzie ook haar stappen en beslissingen moet nemen met betrekking tot haar coming-out proces. En dan is het zo fijn dat het uiteindelijk allemaal goed komt.

 

Sex Education

Als we nu als centraal punt in de serie Otis nemen, de zoon van seks- en relatietherapeut Dr Jean Milburn, krijgen we al direct een eerste goede verrassing. Deze moederrol wordt vervuld door de biseksuele actrice (én toch ook wel een soort van 'lesbisch icoon' door haar rol als FBI Special Agent Dana Scully in de langlopende serie The X-Files) Gillian Anderson.

Gekleed in fabuleus zittende zijde broekpakken en glazen witte wijn drinkend, zweeft de strak gekapte Anderson door een prachtig huis hoog boven de rivier, gelegen in een weelderig bos. In haar houten, Scandinavisch aandoend huis geeft ze relatie- en sekstherapie aan haar cliënten. Alleen al dit is wat mij betreft genoeg redenen om het Britse Sex Education te kijken.

Maar los van de fenomenale rol die Anderson neerzet, is de Britse 'coming of age'-tv-serie een verfrissend, aanstekelijk en eerlijk tienerdrama, doorspekt met een raar – maar zeker ook leuk - gevoel voor humor. Sex Education heeft als uitgangspunt dat een tiener (Otis dus) met een moeder die werkt als sekstherapeut, samen met een klasgenoot een 'ondergrondse' advieskliniek voor seksadvies begint.

De beste vriend van Otis is Eric, een altijd vrolijke en optimistische zwarte homojongen die zich – meestal – erg op zijn gemak voelt in zijn flamboyante en aanwezige voorkomen. De vriendschap tussen deze twee eenlingen binnen het vaak genadeloze middelbare schoolsysteem, is oprecht en eerlijk. Een verademing. Uiteindelijk vechten twee zeer verschillende jongens om de aandacht van Eric, zal ik het advies wat zijn moeder geeft nooit vergeten ('he doesn't make you sparkle') en kijk ik uit naar de toekomstige ontwikkelingen.

In zijn 'sekspraktijk' op school voorziet Otis ook nog het lesbisch stel (de goedwillende Tanya en de stoïcijnse Ruthie) van relatie-advies. Waarbij – o de ironie – hij later Ruthie om advies vraagt als zijn pogingen om seks te hebben met zijn vriendin niet goed verlopen.

Uiteindelijk hebben Otis en Ola geen seks en maakt ze het uit met hem. Ola beseft zich dat ze panseksueel is en gevoelens heeft voor haar beste vriendin Lily. Dan kust ze Lily. Lily wijst Ola aanvankelijk af, maar realiseert zich nog op tijd dat ze toch ook gevoelens heeft voor Ola en de twee krijgen een relatie. En dus ook hier komt het, net zoals in Atypical, zonder te veel uitgesponnen drama en onoverkomelijke problemen goed.

Als een soort extra toegift, krijgen we in de laatste aflevering het eindejaar spektakel Romeo and Juliet: The Musical cadeau. Het is de musicalproductie die je zelf aan het einde van je laatste schooljaar had willen maken, en dan nog grootster dan dat.

*

Blijf op de hoogte van de leukste series, films en meer!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Terug in de kast in Marokko?

'De familie ginder weet niet van mijn lesbische identiteit. Volgens mijn vader is Marokko nog niet ver genoeg met de acceptatie. Ik kan er maar beter over zwijgen, aldus hem. Hier heb ik dus geen zin in.' Wat zou jij doen?

Lees verder

Hate crime-wet

Tweede Kamer stemt voor hate crime-wet! De wet maakt het mogelijk om daders van discriminerende criminaliteit zwaarder te bestraffen en gaat nu voor instemming naar de Eerste Kamer.

Lees verder

EU: Verbied conversie therapie

'Dit is een kans voor onze gemeenschap, vrienden, familie en allies om onze stemmen te gebruiken voor de veiligheid en het welzijn van alle LGBTIQA+ burgers in de EU.' Teken ook tegen conversie therapie.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden