IDAHOT

Op 17 mei is het IDAHOT, de Internationale Dag tegen Homofobie, Bifobie en Transfobie. Het thema is Breaking the Silence, het 'geluid van hoop en solidariteit'.

De internationale dag tegen homofobie, transfobie en bifobie is in 2004 opgericht om de aandacht te vestigen op het geweld en de discriminatie van lesbiennes, homo's, biseksuelen, transgenders, intersekse mensen en alle andere mensen met verschillende seksuele oriëntaties, genderidentiteiten of -uitdrukkingen en seks kenmerken.

De datum 17 mei is speciaal gekozen om de beslissing van de Wereldgezondheidsorganisatie in 1990 te herdenken om homoseksualiteit te classificeren als een psychische stoornis.
De dag vertegenwoordigt een belangrijke wereldwijde jaarlijkse mijlpaal om de aandacht van besluitvormers, de media, het publiek, bedrijven, opinieleiders, lokale autoriteiten, enz. Te vestigen op de alarmerende situatie van mensen met verschillende seksuele oriëntaties, genderidentiteiten of uitdrukkingen, en geslachtskenmerken.

17 mei wordt nu gevierd in meer dan 130 landen, waaronder 37 waar handelingen van hetzelfde geslacht illegaal zijn. Duizenden initiatieven, groot en klein, worden wereldwijd gerapporteerd. 

 

Doorbreek de stilte

Het thema dit jaar is 'Breaking the Silence': De dag is niet één campagne. Het is een moment waarop duizenden ideeën en initiatieven samenkomen in één visie: vrijheid en gelijkheid voor alle seksuele, gender- en lichamelijke minderheden. (…) Door allemaal samen te komen op één wereldwijde dag, zal ons 'geluid' zo luid zijn dat al onze LGBTQI +++ -zusters en -broeders over de hele wereld die niet kunnen spreken het geluid van hoop en solidariteit zullen horen.

Er zijn wereldwijd vele (online) events op 17 mei. Een overzicht vind je op may17.org.

 

Homohaat tijdens de corona crisis

Mensenrechtenorganisatie Hivos deelt verhalen uit landen waar zij zich inzetten voor de LHBT-gemeenschap. 'Deze crisis maakt opnieuw duidelijk dat geen enkele ramp mensen in gelijke mate raakt. Groepen die vóór de uitbraak van coronavirus al aan de randen van de samenleving stonden, krijgen nu de grootste klappen te verduren', vertelt Justus, specialist seksuele rechten en diversiteit bij Hivos.

Kayla uit de Filipijnen vertelt: 'Net als andere delen van de wereld zijn we in de Filipijnen zwaar getroffen door de coronacrisis.' Aan het woord is Kayla, werkzaam voor Hivos in de Filipijnen. 'We zien hoe kwetsbare groepen, zoals de LHBT-gemeenschap, nog meer worden uitgesloten. Veel van hen hebben hun baan verloren. Sommigen hebben het mentaal zwaar, omdat ze er helemaal alleen voor staan. Anderen zijn het slachtoffer van huiselijk geweld en misbruik en leven nu noodgedwongen met hun geweldplegers samen.'

Lees en bekijk meer op de website van Hivos.

Rotterdam

De Rotterdamse IDAHOT viering 2020 zou eerst niet doorgaan, maar gelukkig kan het dit jaar wel op een andere manier. De viering wordt namelijk uitgezonden bij TV Rijnmond. De viering is te zien op zondagmorgen 17 mei in het programma Geloof in Rijnmond. De opname van de viering is in de week daarvoor in de Hoflaankerk. Het thema is Breaking the Silence. Tijdens de viering is een tolk gebarentaal aanwezig die de viering integraal vertaalt in gebarentaal. In verband met de beperkende maatregelen door het coronavirus is de opname zonder publiek.

Hier lees je meer over het event in Rotterdam.

Amsterdam

De IDAHOBIT-wake, een wake ter gelegenheid van de Internationale Dag tegen Homofobie, Bifobie en Transfobie (17 mei), keert voor één keer terug naar de Oranjekerk en wordt online aangeboden. De wake wordt georganiseerd door ds. Wielie Elhorst, LHBTI-predikant, uit naam van het LKP – de landelijke koepelorganisatie van de christelijke LHBT-beweging, en in samenwerking met de ERV – de Evangelisch-Roze Vieringen, de Protestantse Kerk Amsterdam en de Oranjekerkgemeente.

De wake is een ruimte waarin de verhalen van lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgender personen worden verteld, verhalen van wanhoop én van hoop. De getuigen in de wake van 17 mei zijn homoman Johan Verweij en transvrouw Naomi Hoogeweij. Johan schreef onlangs een boek over zijn moeilijke ervaringen in een traditionelere kerkgemeenschap en de joodse Naomi werd nog maar kort geleden zomaar op straat aangevallen. Zij delen hun ervaringen in de wake.

Bijzondere gast is Astrid Oosenbrug, voorzitter van COC Nederland die deelt wat deze tijd van het coronavirus doet met LHBTI+'ers en hun roep om verdere emancipatie en sociale acceptatie. Ds. Wielie Elhorst gaat voor in de wake. Jos van der Bijl zit achter de piano. 

De wake volg je online vanaf 12.00. Hier vind je meer info.

 

*

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Jongensuren

Hanna van Vliet en Kirsten Mulder noemen de voorstelling een soort avonturenroman. 'Het gaat namelijk over haar zoektocht naar haar seksualiteit. Er komen allerlei verschillende vrouwen langs.' Wij spraken ze!

Lees verder

Phenomenon

'Onze nieuwe muziek is in iedere noot een weergave van wie OGENE is. OGENE, zonder 3, die hoef je niet te schrijven, die hoor je wel.' We spreken Lisa, over de nieuwe single en haar coming out.

Lees verder

Zij kwam voor hulp

Van clichés tot spannende ontmoetingen: Minke Douwesz's avontuur in Lesbian Pulp gaat over een jonge psychotherapeute die wel érg gecharmeerd raakt van een vrouwelijke boswachter. We spraken haar!

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden