#HartvoorHappy

Het was de verjaardag van haar vriendin Esther. Happy ging bij haar en haar zoontje op bezoek, in het asielzoekerscentrum in Gilze. Esther en Happy komen allebei uit Nigeria. Op de avond van de verjaardag van Esther noemde een mannelijke landgenoot haar 'vuile lesbienne', waarop een conflict ontstond tussen Esther en een Nigeriaans echtpaar, waarvan de vrouw ten strijde trok met een gevulde waterkoker en Happy, die haar vriendin en zoontje wilde verdedigen, overgoot met kokend water.

Happy liep tweedegraads brandwonden op. Ze werd behandeld, maar mocht niet blijven om te herstellen. Ze had haar bezoek die dag niet aangekondigd en daarmee de regels overtreden. Met de trein reisde zij terug naar haar eigen azc in Friesland, een reis van bijna 5 uur.

Sandro Kortekaas, voorzitter van belangenorganisatie LGBT Asylum Support, was furieus over de gang van zaken. Hij noemde het onbegrijpelijk dat een vrouw die duidelijk in hevige pijn verkeert zo aan haar lot wordt overgelaten. 'Van een slachtoffer wordt een dader gemaakt', zei hij.

Happy heeft aangifte gedaan tegen het echtpaar, Esther en haar zoontje zijn overgeplaatst naar een ander azc.

Ernstige mishandeling

Er is een onderzoek ingesteld en op 12 augustus bleek dat de 26-jarige man uit Nigeria weer is vrijgelaten. Dat bevestigt het OM. Zijn 21-jarige vrouw zit, in ieder geval nog 14 dagen, vast op verdenking van ernstige mishandeling.

Sandro Kortekaas stelt dat de man in het azc al meerdere keren op lesbische vrouwen zou zijn afgestapt en om seks zou vragen. 'Wanneer ze dat niet wilden, liet hij ze niet met rust. Dit is een situatie die we vaker zien bij alleenstaande lesbische vrouwen.' [bron]

COC Noordoost-Brabant en Tilburg en de stichting LGBT Asylum Support demonstreerden op 9 augustus bij het azc Gilze. 'Dit hoort niet in Nederland', benadrukte Kortekaas nogmaals. Wij pleiten voor een eigen azc voor asielzoekers uit de LGBT-gemeenschap. Mensen die al op de vlucht zijn, verwachten niet dat ze ook in Nederland niet veilig zijn vanwege hun geaardheid. Jaarlijks zijn er verschillende incidenten, maar zo erg hebben we nog niet meegemaakt,' vertelt hij. [bron]

Aparte opvang voor lhbti-asielzoekers?

Na meerdere homofobe incidenten in azc's werd in 2016 door D66 een wetsvoorstel ingediend voor gescheiden opvang voor kwetsbare groepen. Het kabinet-Rutte II zag hier echter niets in, omdat dit niet strookt met het principe dat iedereen in Nederland gelijk is. Ook de huidige staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Asiel) ziet meer in het aanpakken van de daders dan het afschermen van kwetsbare groepen. [bron]

Waar blijft de Gay AZC? Interview met LGBT Asylum Support voor RTLnieuws editie.nl over de noodzaak van LHBTI-units in AZC's voor LHBTI-asielzoekers waarbij ook vragen werden gesteld over opvolging van incidenten naar LHBTI-asielzoekers. Bekijk het hier.

 

#HartvoorHappy

LGBT Asylum Support zit boven op de zaak en strijd voor grondrechten voor LHBTI-asielzoekers. Op hun Facebook-pagina lees je daarover meer. Om Happy en haar vriendin een hart onder de riem te steken zijn ze een actie gestart: #HartvoorHappy.

 

De Nigeriaanse lesbische asielzoekster Happy werd op 3 augustus in AZC Gilze met kokend water overgoten door een heteroseksuele landgenote. De rechterhelft van haar lichaam heeft tweedegraads brandwonden.

Laat zien dat je tegen anti-LHBTI-geweld bent. Maak samen met je geliefde of alleen met je handen een #HartvoorHappy en deel hier een foto van.

Je kunt een kaartje voor Happy sturen naar: Happy, p/a Noorderstationsstraat 40, 9717 KP Groningen. Een financiële bijdrage doen kan ook, via IBAN NL47 TRIO 0212 4621 72 o.v.v. #HartvoorHappy.

 

*

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Terug in de kast in Marokko?

'De familie ginder weet niet van mijn lesbische identiteit. Volgens mijn vader is Marokko nog niet ver genoeg met de acceptatie. Ik kan er maar beter over zwijgen, aldus hem. Hier heb ik dus geen zin in.' Wat zou jij doen?

Lees verder

Hate crime-wet

Tweede Kamer stemt voor hate crime-wet! De wet maakt het mogelijk om daders van discriminerende criminaliteit zwaarder te bestraffen en gaat nu voor instemming naar de Eerste Kamer.

Lees verder

EU: Verbied conversie therapie

'Dit is een kans voor onze gemeenschap, vrienden, familie en allies om onze stemmen te gebruiken voor de veiligheid en het welzijn van alle LGBTIQA+ burgers in de EU.' Teken ook tegen conversie therapie.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden