Queer & mentale gezondheid

Nederland mag dan misschien wel een van de meest LHBTQI+ tolerante landen zijn, de kans op mentale struggles – zoals eenzaamheid en depressie – is een stuk groter als je queer bent. Waar komen deze verschillen vandaan? Ook in de (geestelijke) gezondheidszorg is de witte heteroman nog steeds het uitgangspunt, waardoor LHBTIQ+'ers niet altijd de zorg krijgen die ze nodig hebben.

Aflevering 3 van de serie Kopzorgen: Hoe staat het ervoor met de mentale gezondheid van de LHBTIQ+ gemeenschap en wat is er nodig om dit te verbeteren?

Kopzorgen: ongelijkheid & verschillen in mentale gezondheid

'In deze reeks onderzoeken we ongelijkheid op het gebied van mentale gezondheid. Uitgangspunt in de samenleving en in de (geestelijke) gezondheidszorg is vaak nog de witte cis heteroman, waardoor de maatschappij soms letterlijk ziek maakt en je als niet-witte cis heteroman een grotere kans loopt dat de geestelijke gezondheidszorg niet goed aansluit bij wat je nodig hebt. Zo wordt autisme en ADHD vaak gemist bij vrouwen, vergroot discriminatie en racisme de kans op een depressie, ligt het aantal suïcidepogingen in de LHBTQ+ gemeenschap 4 keer hoger dan gemiddeld en leiden interculturele misverstanden vaak tot de verkeerde diagnoses. Kortom: tijd voor bewustwording en verandering. Wat zijn de grootste verschillen in mentale gezondheid en hoe pakken we ze aan?' 

Het programma is ontwikkeld door Pakhuis de Zwijger en Joline Rodermans (De Sociale Stad) in samenwerking met Thrive Amsterdam en Alliantie Gezondheidszorg op Maat (WOMEN Inc., Rutgers en COC Nederland).

De eerste twee afleveringen kun je hier terugkijken. Vanavond (17 september) om 20.30 zie je aflevering 3: Queer & mentale gezondheid, en is ook later terug te zien.

De LIVECAST vind je hier.

 

WOMEN Inc., Rutgers en COC Nederland vormen samen de Alliantie Gezondheidszorg op Maat. Deze Alliantie stelt de mens centraal en niet alleen de aandoening, want: iedere patiënt is anders. In de huidige gezondheidszorg is nog onvoldoende kennis op het gebied van gender, seksuele oriëntatie, geslachtskenmerken en leeftijd. Om het publiek, de zorgsector en de overheid bewust te maken van het belang van gender- en LHBTI-sensitieve gezondheidszorg is bundeling, verbreding en verspreiding van kennis nodig. (…) De Alliantie doet uitgebreid onderzoek om de kennis over gender- en LHBTI-sensitieve gezondheidszorg te vergroten.

Alles met als doel gender- en LHBTI-sensitieve gezondheidszorg door heel Nederland de norm te maken, zodat de zorg inclusief is.

 

*

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Strijd voor vrijheid

Je eigen leven in vrijheid leven, zonder vast te zitten in een systeem dat je onderdrukt; deze docu's laten zien hoe verschillende vrouwen de kracht vinden om op hun eigen manier te strijden tegen onrecht.

Lees verder

Transgender Gedenkdag

Op 20 november 2024 herdenken we trans en genderdiverse mensen die het afgelopen jaar zijn vermoord om wie ze zijn. Er zijn verschillende herdenkingen door het hele land.

Lees verder

Identiteit onbekend

Deze schokkende zaak komt wel heel dicht bij huis... 'Identiteit onbekend' is de 28e Scarpetta-thriller van thrillerauteur Patricia Cornwell en vanaf vandaag verkrijgbaar. De tv-serie is ook onderweg!

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden