Ruth Bader Ginsberg (1933-2020)

New York - Ze was één van de meest invloedrijke en belangrijke opperrechters van de Verenigde Staten. Sinds 1993, voorgedragen door president Clinton, bekleedde ze een van de negen zetels van het Amerikaanse Hooggerechtshof, de hoogste rechtelijke macht in het land.

Haar invloed op gelijke rechten voor vrouwen en LHBT-ers heeft de weg vrijgemaakt voor velen, vindt ook Hillary Clinton. 'There will never be another like her', laat Clinton weten [Twitter], vlak nadat in de media bekend werd dat Ruth Bader Ginsberg op 18 september op 87-jarige leeftijd is overleden aan de gevolgen van alvleesklierkanker.

Foto: Officieel portret Ruth Bader Ginsberg, Supreme Court of the United States [bron]

'Vandaag is de Verenigde Staten een onvervangbare reus verloren. Ruth Bader Ginsberg heeft geschiedenis geschreven, eerst als advocaat en daarna als rechter. Ze heeft de barricades neergehaald, niet alleen voor vrouwen, maar ook voor de LHBT-gemeenschap en anderen die té lang niet gelijk behandeld werden. (…) Ze vocht voor mensen die aan de zijlijn stonden, in haar strijd tegen ongelijkheid en gender discriminatie.'

In een statement laat Kevin Jennings, namens Lambda Legal, weten in diepe rouw te zijn. 'We zijn een vriend verloren, een held, een kampioen. Ze laat een enorm belangrijke erfenis achter, maar ook een gat in ons hart.' [Lees het hele statement hier.]

Kevin Jennings (hij ontving in januari 2019 de Bob Angelo Penning van COC Nederland, lees meer in dit artikel) is sinds eind 2019 CEO van Lambda Legal, een Amerikaanse mensenrechten organisatie die zich al sinds 1973 richt op (de juridische kant van) LGBT-issues (lees hier meer).

Jennings laat weten dat haar strijd zal worden voortgezet, en dat geluid klinkt vrijdagavond – een paar uur nadat haar overlijden bekend werd – door het hele land. Op de stoep van het Hooggerechtshof hebben zich duizenden mensen verzameld om Ruth Bader Ginsberg een laatste eer te bewijzen. De media vallen over elkaar heen en heftige politieke discussies barsten los. In de lege zetel die RGB achterlaat echoot de toekomst van Amerika, zo voelt het.

Het maakt namelijk nogal uit, wie er na Ruth Bader Ginsberg aangewezen wordt als nieuw lid van dit hof, op dit moment bestaand uit vijf rechters met conservatieve inslag, en drie met een liberale filosofie. Trump, in al zijn wijsheid, heeft een lijstje favoriete kandidaten voor de lege plek, de ene nog rechtser dan de andere, die stuk voor stuk een hoop schade kunnen aanrichten aan verworven (mensen-) rechten. Denk aan álle LHBT-rechten (trouwen, een kind adopteren, ontslag om geaardheid, etc.), vrouwenrechten (zelfbeschikking, het recht op abortus), stemrecht, anti-discriminatie wetten… Een aanstelling als opperrechter is 'voor het leven'. Als er op de plek van Ruth iemand komt te zitten die er hevig conservatieve ideeën op nahoudt, dan is er in dit hoogste hof van het land een ruime meerderheid om al die mensenrechten één voor één weer af te breken.

Ruth Bader Ginsberg liet een paar dagen voor haar dood weten dat haar grootste wens is dat haar zetel pas weer gevuld wordt na de verkiezingen, door de nieuwe president van de Verenigde Staten. Ze spreekt daarmee de hoop uit dat de democraten de verkiezing winnen en dus een progressieve kandidaat voordragen.

Presidentskandidaat Joe Biden en running mate Kamala Harris hebben al laten weten dat zij – vanuit 'the oval office' begin 2021- definitief een vrouw naar voren zullen schuiven als nieuwe opperrechter. Het overlijden van Ruth Bader Ginsberg heeft op vrijdagavond het vuur onder de verkiezingsstrijd behoorlijk opgelaaid, maar laat ook het land achter in rouw. Ruth Bader Ginsberg was een symbool van hoop, en een inspiratie voor velen.

Over haar leven zijn boeken geschreven en films gemaakt, waarvan de twee meest recente: On the Basis of Sex en RBG, te zien op verschillende streaming platformen.

*

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Torch Song

Een excentrieke zangeres bezoekt haar halfbroer en zet zijn leven op zijn kop als ze een onverwachte muze vindt in zijn vriendin. 'Het queerdrama laat zien hoe het vreemde en onbekende ons leven kan opschudden.'

Lees verder

Wat als

Claudia de Breij maakte een voorstelling over aardig zijn en aardig gevonden worden. Over overprikkeld zijn of gewoon eindelijk eens jezelf durven zijn. Over periodieke onthouding, zielige dictators en, wat als...

Lees verder

Het Archief Jilles

Mosse-lezing: Lisa Weeda vestigt de aandacht op haar grootvader Jilles. Steeds dichter komt ze bij hem en ook bij het heden: 'De geschiedenis heeft een hart nodig om weer in te kloppen.'

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden