Elk jaar op 11 oktober is het Coming Out Dag, een dag waarop aandacht wordt besteed aan LHBTI+'ers die openlijk voor hun seksuele geaardheid of genderidentiteit uit willen komen. In diverse gemeenten in ons land worden activiteiten georganiseerd en wordt 's ochtends de regenboogvlag gehesen, als zichtbare ondersteuning voor de LHBTI+'ers, maar ook als boodschap aan alle Nederlanders om zich in te zetten voor de acceptatie van diversiteit. Er zijn verschillende hashtags actief op internationale en nationale sociale media-kanalen om zo meer mensen te bereiken en bewustwording te creëren, zoals #comingoutdag2020, #regenboogvlag2020, #ComingOut2020 en #ShareWithPride.
Een internationale dag
Wist je dat Coming Out Dag over de hele wereld bestaat? Het begon in de Verenigde Staten waar op 11 oktober 1987 in Washington D.C. meer dan een half miljoen mensen de straat opgingen voor gelijkwaardige rechten van LHBTI+-personen. Dit trok wereldwijd veel aandacht. Deze dag heeft ervoor gezorgd dat er verschillende belangenorganisaties werden opgericht en er meer publieke aandacht kwam voor dit onderwerp. LHBTI+-activisten Rob Eichberg en Jean O'Leary hebben ervoor gezorgd dat 11 oktober een nationale Coming Out Dag werd. In Nederland is er sinds 11 oktober 2009 een nationale Coming Out Dag. [Movisie]
Belang van Coming-Outdag
Sommigen vragen zich af of het tegenwoordig nog wel nodig is om 'uit de kast te komen.' Desondanks blijkt uit een recent (online) onderzoek, uitgevoerd in september 2020, dat de Coming Out Dag een belangrijk moment blijft om de zichtbaarheid van seksuele en genderdiversiteit te vieren. Bijna de helft van de Nederlanders (44%) vindt het van belang dat Coming-Outdag wordt gevierd. Onder mensen uit de LHBTI+ gemeenschap is dit zelfs 70%.
Het onderzoeksbureau maakt uit deze cijfers op dat acceptatie van LHBTI+'ers niet meer iets is van de grote steden alleen, maar dat het belang van Coming-Out dag breed gedragen wordt. Er is maar een vrij kleine groep die deze dag niet zo belangrijk vindt. Volgens Lex van Meurs, één van de onderzoekers, onderstreept dit onderzoek de toegenomen zichtbaarheid in het hele land en in alle lagen van de bevolking: 'Maar uit de kast komen is zeker niet voor iedereen altijd even makkelijk. Dat het belang van Coming-Outdag zo breed gedragen wordt is een steun in de rug voor wie uit de kast komen ook nu nog lastig is.' [Motivaticon]
Ouders en LHBTI+ onderwerpen
Elk jaar wordt er weer op nieuwe manieren aandacht besteed aan de jaarlijkse Coming Out Day. Volgens staatssecretaris Paul Blokhuis van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport draait de campagne dit jaar vooral om de rol van de ouders, omdat zij een belangrijke rol spelen bij het wegnemen van het taboe, onzekerheid en schaamte bij jongeren die worstelen met hun seksuele geaardheid of genderidentiteit. Volgens recent onderzoek, uitgevoerd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in het kader van Coming Out Day, missen Nederlandse ouders vaak de kennis om met hun kinderen een goed gesprek te kunnen voeren over seksuele geaardheid of genderidentiteit. Dit komt doordat het kennisniveau van ouders gebrekkig is; ze weten wel wat LHBTI betekent, maar als je doorvraagt wat dat inhoudt, hebben ze geen idee. Ze staan open voor een gesprek hierover, maar de meeste ouders denken dat hun kind daar geen behoefte aan heeft. [Rijksoverheid]
Volgens staatssecretaris Paul Blokhuis vinden jongeren het belangrijk dat ouders hierin de eerste stap zetten. Uit eerder onderzoek uit 2019 onder LHBTI-jongeren bleek dat zij het er graag met hun ouders over willen hebben. Ook Loiza Lamers (1995) gelooft dat het belangrijk is dat ouders en jongeren openlijk kunnen praten over onderwerpen als seksuele geaardheid of genderidentiteit. Ze maakt zelf ook deel uit van de LHBTI+ gemeenschap: 'Mijn familie heeft mij altijd onvoorwaardelijk gesteund. En zonder hun steun had ik het niet gekund. We hebben het proces met elkaar doorlopen. Ik hoop dat ouders en jongeren het gesprek met elkaar aan willen gaan en open durven te staan voor elkaars gevoelens.'
Inclusieve Pride vlag
Utrecht hijst vrijdag voor Coming Out Day en op de eerste dag van het Utrecht Rainbow Festival, de digitale Progress Pride-vlag. De vlag staat voor meer inclusie en vooruitgang. Behalve regenboogkleuren heeft de vlag ook een bruine, een blauwe, een roze, een zwarte en een witte baan. Die kleuren staan voor lhbti-personen van kleur, transgenderpersonen, non-binaire personen en voor personen die met hiv of aids leven of eraan zijn overleden. [Nu/Duic]
De organisatie Colored Qollective ziet het hijsen van de inclusieve Regenboogvlag als een belangrijk onderdeel van het uitdragen van steun aan de diversiteit van mensen en ervaringen binnen de LHBTIQA+- gemeenschap.
Ook werd deze inclusieve Regenboogvlag in Amsterdam gehesen tijdens de Pride-periode en in Rotterdam zal de vlag verschillende plekken wapperen tijdens de week van de Coming Out Dag 2020.
Regenboogbussen PostNL
Elk jaar komen verschillende bedrijven in Nederland met vernieuwende ideeën om hun steun te uiten voor de internationale Coming Out Day op 11 oktober. Zo ook PostNL: in het kader van de Coming Out Dag rijden er de hele maand oktober regenboogbussen door heel Nederland. De bussen zijn in samenwerking met het Pride-netwerk van PostNL in het leven geroepen. PostNL benadrukt hiermee als grote werk- en opdrachtgever het belang van diversiteit en inclusie.
Jack Brilleman, voorzitter van het PostNL Pride-netwerk: 'Dit jaar was er vanwege corona geen Canal Parade tijdens de Amsterdam Gay Pride waar wij aan konden bijdragen. Daarom hebben we deze actie genaamd 'Hoe zichtbaar ben jij?' bedacht om aandacht te geven aan Coming Out Day. Dus zwaai vooral even als je de gekleurde bussen ziet rijden.' [PostNL]
'Verrassing, ik ben bi!'
Uit de kast komen kan op vele manieren (lees ook deze Coming out verhalen), en in de Volkskrant-column van Lisa Bouyeure lezen we dat het medium TikTok daar tegenwoordig ook een goede plek voor is. Zo zag Lisa een filmpje van Tatjana, die een taart bakte met roze en blauw glazuur en de boodschap: 'Verrassing, ik ben bi!' In het filmpje is te zien is hoe het meisje hem neerzet, vol spanning naar de overkant van de tafel kijkt en in een opgelucht snikken uitbarst als haar ouders opstaan om haar te omhelzen. Lees: Op TikTok is het fijn uit de kast komen – Volkskrant.
In dezelfde krant lezen we ook een opinie artikel van Ahmed Marcouch, burgemeester van Arnhem. Hij roept premier Rutte op om elk jaar op 11 oktober de vlaginstructie in Nederland aan te passen voor de Bevrijdingsdag voor LHBTI+'ers, om de beruchte catch 22 tegen te gaan: faken zij hun leven, dan verliezen zij zichzelf; en leven zij hun eigen echte leven, dan raken zij verstoten. Gelukkig kent vrijheid naast offers ook bondgenoten. Dat is wat de regenboogvlag vertelt en die wil ik graag zien op alle overheidsgebouwen bij Coming Out Day. Hij richt zich ook tot moslims: 'Laten wij accepteren wat God heeft geschapen.' Lees het Volkskrant-artikel hier.
Demi Lovato, Tan France, Ruby Rose en anderen zijn te zien in een Facebook watch video ter gelegenheid van Coming Out Day 2020. 'Coming Out Day is meer dan één dag, of één moment en één verhaal, het is een levenslange zoektocht die voor iedereen uniek is en wij delen graag een paar van deze verhalen,' aldus Facebook. De reacties op het social media platform zijn gemengd… Wat het belang van meer zichtbaarheid maar weer eens bevestigd.
Activiteiten Coming Out Dag
Op en rond zondag 11 oktober worden in het hele land Coming Out Dag-activiteiten georganiseerd, zoals bijvoorbeeld het Utrecht Rainbow Festival, Hillywood Coming Out Day en de Coming-Out Week in Nijmegen. Benieuwd welke activiteiten er in jouw omgeving worden georganiseerd in het kader van de Coming Out Dag? Raadpleeg de agenda!
*
Blijf op de hoogte!