Mix van pot en pink

Poink viert haar verjaardag! Poink organiseert activiteiten voor en door lesbische (LBTQ+) vrouwen in de regio Arnhem-Nijmegen, van wandeltochten tot zangworkshop, en een bezoek aan de klimhal tot actiebreien. Tien jaar geleden werd Poink door Lenny Janssen opgericht, een mooie aanleiding voor een gesprek met haar.

Tien jaar Poink, gefeliciteerd! Wordt het jubileum dit jaar gevierd?

'Bedankt! Helaas, door corona niet echt. We hadden een Poink Parade in gedachten, met verschillende activiteiten rondom een locatie en ruimte voor rond honderd deelneemsters... Maar ja, het gaat dit jaar helaas niet door. We gaan wel onze decembernieuwsbrief, de Poinkpost, in het kader van het jubileumjaar doen. Daarvoor verzamelen we nu verhalen van vrouwen die via Poink de liefde of een bijzondere vriendschap hebben gevonden en van vrouwen die iets hebben georganiseerd.

In mei zijn we, ook vanwege corona, begonnen met het online huiskamercafé, en dat heeft heel goed uitgepakt. We hebben dan een thema, zoals vriendschap, of verandering, we bedenken van tevoren drie vragen, en die vormen de leidraad om met elkaar in gesprek te gaan. Er ontstaan heel mooie, bijzondere gesprekken. Wat mij betreft gaan we daar ook na corona mee door, maar dan in real life.'

Hoe is Poink ontstaan?

'Elf jaar geleden woonde ik in Arnhem, en had net mijn eerste serieuze relatie gehad met een vrouw. Ik wist toen dat ik mijn leven wil delen met een vrouw en ook dat ik het heel mooi zou vinden om een of twee kinderen op de wereld te kunnen zetten. Maar ja, nu nog die vrouw vinden. Vrouwenfeesten waren voor mij nooit zo'n succes, het leek me fijn om op een ongedwongen manier vrouwen te ontmoeten, die lesbisch of biseksueel zijn, elkaar ontmoeten en samen een activiteit ondernemen.

Valentijnsdag vond ik een leuke dag voor de eerste activiteit, dus 14 februari 2010 was de eerste wandeling, in het Sonsbeekpark in Arnhem. Ik had mijn lesbische en biseksuele vriendinnen uitgenodigd en iedereen gevraagd om ook hun netwerk aan te spreken. Ik heb er een Hyves pagina voor aangemaakt, en de naam Poink bedacht, dat is een mix van pot en pink. Ik wilde een naam waarvan een buitenstaander niet meteen zou weten wat het betekent. 

Op de Hyves pagina sloten zich vrij snel vrouwen aan die ik niet kende, daar werd ik heel blij van, het groeide. Mijn idee was dat ik de eerste activiteit organiseer, en vervolgens iemand anders weer iets. Na een tijdje lukte dat ook, en werd bijvoorbeeld een voetbalactiviteit georganiseerd, iets wat ik nooit had gedaan. Dat vond ik juist leuk, ik wilde dat Poink divers is. Inmiddels hebben heel veel verschillende vrouwen een activiteit bedacht en georganiseerd.

En allemaal zonder budget of lidmaatschap. We vragen meestal één euro bijdrage, naast de onkosten voor de activiteit, zodat we de website kunnen betalen en af en toe een ruimte huren.

Of ik nu die éne vrouw heb ontmoet via Poink? Op het moment ben ik single. Nog voordat Poink haar eerste activiteit had ben ik de vrouw tegengekomen met wie ik samen twee kinderen heb. We zijn alweer een aantal jaar gescheiden. Maar het mooiste is misschien wel dat ik heel veel lieve, mooie, bijzondere en vooral ook heel veel verschillende vrouwen bij Poink ontmoet. En ik heb er alle vertrouwen in dat ik - misschien wel binnenkort - die éne tegenkom.'

Wat betekent Poink voor jou persoonlijk?

'Ik vond het belangrijk, besefte ik later, dat iedereen zichzelf kan zijn bij Poink. Poink was wat dat betreft voor mij heel belangrijk. Ik heb lang het gevoel gehad dat ik geen aansluiting kon vinden bij mensen, werd vroeger op de basisschool gepest en ik geloof dat dat dan wat deuken en littekens achterlaat.

Ik weet nog dat ik aan een Poink-activiteit deelnaam, we zaten na afloop in een cafeetje en ik zat daar, keek om me heen en dacht, hé, ik hoef hier niet op mijn hoede te zijn, of bang dat iemand rottig gaat doen, ik ben hier helemaal oké met de mensen om me heen. Ik heb dus eigenlijk met Poink een safe space voor mezelf gecreëerd, en ik hoop dat het dat ook voor anderen is.

Dat vraagt wel veel, merk ik steeds meer, het betekent dat alle gastvrouwen uit een bepaald soort hout gesneden moeten zijn, dat ze er ook mee om kunnen gaan als twee vrouwen bijvoorbeeld elkaars ex zijn en ruzie krijgen. Het gebeurt nauwelijks, maar als het gebeurt, dan kan het zo de sfeer van de activiteit bepalen. Of als er een biseksuele vrouw deelneemt, er zijn in de lesbische scène helaas nog vooroordelen over biseksuele vrouwen, dan vind ik dat de gastvrouw van Poink duidelijk moet zijn dat het om ontmoeten gaat, en niet om elkaar in een hokje te zetten.' 

In het begin was Poink voor 'lesbische en biseksuele vrouwen vanaf 25 jaar', nu is het lesbische (LBTQ+) vrouwen, is dat een bewuste keuze? En bereiken jullie ook bijvoorbeeld transgender vrouwen of non-binaire mensen?

'Heel weinig, maar daar willen we wel iets mee. Ik denk dat het het allermooiste is, als we allemaal elkaar het licht in de ogen kunnen gunnen, en dat is ook in de regenboog community niet vanzelfsprekend. We zijn allemaal gelijkwaardig, hebben allemaal ons eigen verhaal. Een transgender vrouw is meer dan dat alleen, en pas als je met elkaar in gesprek komt... We hadden voor corona plannen om een keer iets samen met de transgender groep Nijmegen te organiseren. Ik weet niet of Poink dé plek is voor transgender personen, ik denk dat het heel goed is dat de transgender groep Nijmegen bestaat, maar ik wil wel dat alle LBTQ+ vrouwen zich veilig en welkom voelen bij Poink.

Ik vind het fijn als we met Poink actief naar elkaar uitreiken. Zoals we een keer in 2013 deden, toen we met moederdag vanuit Poink meededen aan een actie om met een roos op bezoek te gaan bij eenzame ouderen. Ik vond dat toen zo'n mooie activiteit, dat je vanuit jouw netwerk van lesbische vrouwen dan weer iets kunt betekenen voor een andere groep.

Daarnaast  merken we in het algemeen ook dat voor sommige vrouwen de drempel om aan een activiteit deel te nemen best wel hoog kan zijn. Dan komt iemand voor het eerst deelnemen en blijkt al sinds 3 jaar de nieuwsbrief te ontvangen.' 

Heb je enig idee hoeveel relaties en vriendschappen door Poink zijn ontstaan? En is ergens anders in Nederland het concept Poink een keertje overgenomen?

'Nee, dat heb ik ook niet bijgehouden. Soms denken vrouwen ook dat je naar Poink komt om een vrouw te ontmoeten en dat je daarna niet meer komt. Maar het is ook heel fijn om met gelijkgestemden te zijn, en het is gewoon gezellig. En het gaat inmiddels over meer dan duizend vrouwen die we bereiken met onze nieuwsbrief en op Facebook...

Wat Poink ergens anders betreft, ik hoor wel vaak, oh, waarom bestaat dat niet bij ons, in Rotterdam, of Zoetermeer enzovoorts, maar ja, je moet het gewoon doen. Je hebt gewoon iemand nodig die de kar trekt, die zo gek is als ik... (lacht) We zijn nu op het moment met een groep mensen ook aan het kijken hoe we ervoor kunnen zorgen dat het nog een keer tien jaar kan bestaan. Daar willen we echt onze energie in steken. En de Poink Parade is doorgeschoven naar ons 12,5 jaar jubileum.'

De activiteiten van Poink vind je op de Poink-website, in de Zij aan Zij-agenda en op Facebook.

 

*

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Queer kunst van Carla Emmink

Carla's weg naar het maken van queer schilderijen is ook de weg van haar persoonlijke ontwikkeling. Haar worsteling met haar emoties kwam boven in haar werk. We spraken haar.

Lees verder

Horoscoop december 2024

De magische energie van Venus inspireert je om risico's te nemen. Wie niet waagt, die niet wint, maar pas op voor vrouwelijk schoon met een dubbele agenda. Wat staat jou te wachten deze maand?

Lees verder

Niet mijn kleinkinderen

Natuurlijk verheugen we ons op de komst van de eerste kleinkinderen, maar ik ben minder blij met het toekomstperspectief dat mijn vrouw voor ogen heeft: lekker op de kleintjes passen.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden