Elliot Page op de cover

De beroemde acteur Elliot Page (1987) kwam op 1 december 2020 via social media uit de kast als transgender [lees hier meer] en is vooral bekend van zijn rollen in de films Juno, Inception, en de Netflix hit The Umbrella Academy.

Deze week publiceerde Time Magazine een interview waarin Elliot voor het eerst openlijk praat over zijn transitie. In het interview bekent Page dat hij al op jonge leeftijd worstelde met zijn genderidentiteit. Hij heeft deze gevoelens lang geprobeerd te ontkennen, onder andere omdat hij bezig was met zijn acteercarrière en vaak moest voldoen aan vrouwelijke idealen om rollen te spelen. 

Foto: CBSN Los Angeles / YouTube [bron]

Hardnekkige stereotypes

In 2014 kwam Page publiekelijk uit de kast als lesbienne, terwijl jaren het gevoel te hebben gehad dat 'uit de kast komen onmogelijk was' vanwege zijn carrière. In een emotionele toespraak tijdens de Human Rights Campaign conferentie vertelde Page over zijn negatieve ervaringen met de Hollywood industrie. 'Er zijn hardnekkige stereotypes over mannelijkheid en vrouwelijkheid die bepalen hoe we ons moeten gedragen, kleden en spreken', zegt Page. 'En niemand wordt daar beter van.' De acteur begon pakken te dragen op de rode loper, werd verliefd en trouwde met choreografe Emma Portner in 2018. Ook kreeg Page meer regie over zijn eigen carrière. Hij produceerde zijn eigen films met LHBT+ karakters zoals Freeheld en My Days of Mercy. En hij nam alleen nog maar rollen aan waarvoor hij mannenkleding kon dragen.

Quarantaine: inzicht en acceptatie

Hoewel deze eerdere coming-out hem hielp meer keuzevrijheid in zijn carrière te krijgen, ging het 'ongemak' dat hij in zijn lichaam voelde niet weg. In de periode dat hij gedwongen thuis moest blijven vanwege de corona epidemie is hij zich steeds meer gaan realiseren waar dit ongemakkelijke gevoel vandaan kwam: 'Ik had veel tijd voor mezelf om me echt te concentreren op dingen die ik op veel manieren, onbewust, aan het vermijden was,' zegt hij.

Hij werd geïnspireerd door baanbrekende trans-iconen zoals Janet Mock en Laverne Cox, die hun succes vonden in Hollywood als hun authentieke zelf. Trans schrijvers hielpen hem zijn gevoelens begrijpen; Page zag zichzelf terug in P. Carl's memoires Becoming a man. Uiteindelijk maakten schaamte en ongemak plaats voor een openbaring. Zo heeft de quarantaine tijd van Page hem geholpen om zijn genderidentiteit te accepteren: 'Ik was eindelijk in staat om transgender te zijn,' zegt Page, 'En mezelf volledig te laten worden wie ik ben.'

 

Elliot Page op Instagram.

 

Wit, rijk en beroemd

Als een wit, rijk en beroemd trans persoon heeft Page unieke privileges, die hij graag wil inzetten om op te komen voor degenen die minder bevoorrecht zijn. Volgens de U.S. Trans Survey, een grootschalig onderzoek uit 2015, hebben trans personen, en met name transgenders van kleur, meer kans op werkloosheid, intimidatie door de politie en weigering van medische zorg, in vergelijking met de rest van de bevolking. 'Door mijn voorrecht heb ik de middelen gekregen om erdoorheen te komen en te zijn waar ik nu ben', vertelt hij aan Time, 'en natuurlijk wil ik mijn privileges en mijn platform gebruiken om te helpen op de manieren die ik kan.'

'Er waren geen voorbeelden'

Eén van de manieren waarop hij zijn platform wil gebruiken is door meer zichtbaarheid te creëren voor andere trans personen. Historisch gezien waren transvrouwen altijd meer zichtbaar in Hollywood dan transmannen. Daar zijn meerdere verklaringen voor. Zo vallen transmannen vaak minder op dan transvouwen. Dit komt waarschijnlijk doordat mannelijkheid sowieso al als de norm wordt gezien in onze cultuur. Deze onzichtbaarheid van transmannen heeft ook nadelige gevolgen gehad voor Elliot: hij heeft nooit een rolmodel gehad. 'Er waren geen voorbeelden', zegt Page over zijn jeugd in Halifax, Canada, in de jaren negentig.

Tegenwoordig zijn er veel openlijke trans en nonbinaire acteurs, regisseurs en producenten in Hollywood. Daarnaast komen verhaallijnen waar transgenders bij betrokken zijn ook steeds meer voor, zoals bijvoorbeeld te zien is in de Netflix-serie Pose. Dus wat betekent dit voor Page's carrière?

Het keurslijf van Hollywood

Voordat Page in transitie ging was het voor hem soms wel een uitdaging om rollen binnen te halen, omdat hij niet paste in het 'keurslijf' van Hollywood. Page gaf in het begin van het interview al aan vaak te moeten voldoen aan vrouwelijke idealen om een rol te kunnen spelen. Sinds Page uit de kast kwam als transgender krijgt hij juist veel meer verzoeken dan voorheen. De meeste klussen – om te regisseren, te produceren, of te acteren – zijn trans-gerelateerd, maar er zijn ook een aantal mannenrollen.  

The Umbrella Academy

Op dit moment is Page druk bezig met het filmen van het derde seizoen van The Umbrella Academy [lees hier meer over de serie]. De crew van the Umbrella Academy, eveneens als de producent Netflix, is vanaf het begin heel begripvol geweest. Netflix bood aan om de aftiteling van The Umbrella Academy te wijzigen op dezelfde dag dat Page zijn verklaring plaatste op social media. Wanneer een aflevering nu eindigt, is de eerste naam die de kijkers zien 'Elliot Page'.

Zijn collega's merkten op dat Page zich anders is gaan gedragen sinds zijn transitie. 'Het lijkt alsof er een enorm gewicht van zijn schouders is gevallen, een gevoel van comfort ', zegt showrunner Steve Blackman. 'Er is een lichtheid, hij glimlacht veel meer.' Wel merkt Page dat sommigen nog weleens de verkeerde voornaamwoorden gebruiken, maar 'dat is een kwestie van aanpassen.' Het belangrijkste is dat de collega's van Page hem 'zien en erkennen,' vindt hij.

Op het einde van het interview zegt Page dat hij vol enthousiasme zijn acteercarrière vervolgt, nu hij volledig is wie hij is. 'Ongeacht alle uitdagingen en moeilijke momenten die hiermee gepaard gaan, is er niets wat kan overtreffen hoe ik me nu voel.'

*

 

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Verbinding door begrip

Eline van Gils vertelt over Who's afraid of Oscar Wilde, een voorstelling over de uitdagingen van queer ouderschap, het maatschappelijk debat, zichtbaarheid en haar eigen kinderwens.

Lees verder

Illusion

OGENE is dit jaar goed van start gegaan met de release van een nieuwe single, die gaat over het ontsnappen aan de realiteit en het vinden van troost in een zelfgecreëerde, perfecte wereld.

Lees verder

'Doorgeslagen progressivisme'

Het normaliseren van kwetsend en haatdragend taalgebruik onder de noemer 'vrijheid van meningsuiting' is de nieuwe trend. Zij aan Zij kiest ervoor om Meta niet langer van content te voorzien.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden