Veilig in de klas

COC Nederland: Alle scholen in Nederland worden verplicht om te zorgen voor veiligheid en acceptatie van LHBTI-jongeren in de klas. De Eerste Kamer stemde op dinsdag 22 juni voor een wetsvoorstel met die opdracht; alleen PVV, Forum en SGP waren tegen.  COC had de wetswijziging samen met Rutgers voorgesteld en is gelukkig met de uitkomst.

'Dit is een prachtige stap op weg naar scholen waar iedereen zich veilig en geaccepteerd voelt, wat ook je seksuele oriëntatie, genderidentiteit, gender expressie of geslachtskenmerken zijn,' reageert COC-voorzitter Astrid Oosenbrug. 'Hoewel steeds meer scholen op de goede weg zijn, is er nog een wereld te winnen als het gaat om acceptatie van onze jongeren.'

'Homo' is op school nog altijd het meest gebruikte scheldwoord. LHBTI-jongeren worden tot vier keer vaker dan gemiddeld gepest. Bijna de helft (43%)  van de openlijke transgender scholieren is slachtoffer van verbaal geweld.

Het COC drong ook aan op de wetswijziging aan omdat er nog steeds scholen zijn die LHBTI's actief afwijzen. In een brief aan de Tweede Kamer stelde het COC afgelopen najaar samen met Rutgers voor om de wet op de burgerschapsopdracht voor scholen aan te scherpen. Dat leidde tot een voorstel van voormalig PvdA-Kamerlid Kirsten van den Hul (PvdA) en van Peter Kwint (SP) en Lisa Westerveld (GroenLinks). Het voorstel werd in november 2020 overgenomen door de Tweede Kamer.

Lees het hele artikel op de website van COC Nederland.

Scholen zijn sinds 2021 al verplicht om leerlingen bij te brengen respectvol om te gaan met seksuele diversiteit in de samenleving, na jarenlange campagne van het COC.

*

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Een zwaluw in de kamer

'Straal uit dat iedereen er mag zijn. Heb aandacht voor diversiteit, reik zo een helpende hand. De ondertitel van mijn boek is niet voor niets Queer-verhalen die je omarmen.' We spreken Eveline van de Putte.

Lees verder

Terug in de kast in Marokko?

'De familie ginder weet niet van mijn lesbische identiteit. Volgens mijn vader is Marokko nog niet ver genoeg met de acceptatie. Ik kan er maar beter over zwijgen, aldus hem. Hier heb ik dus geen zin in.' Wat zou jij doen?

Lees verder

Hate crime-wet

Tweede Kamer stemt voor hate crime-wet! De wet maakt het mogelijk om daders van discriminerende criminaliteit zwaarder te bestraffen en gaat nu voor instemming naar de Eerste Kamer.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden