Volgens de politie is de brand in de studentenflat aan de Krelis Louwenstraat in Amsterdam-West van vanmorgen mogelijk aangestoken en lhbti-gerelateerd. De brand brak uit om 5.45 uur. Alle elf verdiepingen en 245 kamers zijn ontruimd.
Politie: De brand ontstond op de achtste etage van de flat en was binnen een uur brandmeester. Vier slachtoffers raakten gewond en zijn overgebracht naar het ziekenhuis, vier andere bewoners moesten door de brandweer met een ladderwagen van een balkon gered worden. De politie houdt er sterk rekening mee dat deze brand is aangestoken en dat er op verschillende andere locaties in de flat ook brand is geprobeerd te stichten.
De politie zoekt getuigen.
Volkskrant: In het gebouw was al langer een strijd gaande. Die begon in juli, zegt de 24-jarige student Melissa Bakker, die twee verdiepingen boven de brandhaard woont. 'Een vriendin van mij hing een poster van 20 jaar homohuwelijk op haar deur. Die is toen in de fik gestoken.' Een nieuwe poster ging ook in vlammen op. 'Begin augustus heeft ze daarom bij flatgenoten regenboogvlaggetjes van A5-formaat in de bus gedaan. Als een soort statement.' Ook andere studenten melden het in brand steken van regenboogvlaggen in het gebouw.
Een woordvoerder van de Amsterdamse politie bevestigt dat er eerder aangiftes zijn gedaan van 'incidenten met regenboogvlaggen'.
Geluk dat er niemand dood is
NOS: 'Het is gewoon een hate crime,' zegt een bewoonster. 'Mensen zijn zo massaal in die flat bezig een liefdevolle boodschap uit te stralen. Van: wij staan voor iedereen van wat voor geaardheid dan ook. En dan worden er vlaggen verbrand en nieuwe vlaggen opnieuw in brand gestoken, met deze keer dit als gevolg. We hebben nog geluk dat er niemand dood is.'
Lees meer en bekijk de video op nos.nl
Burgemeester Femke Halsema: 'We leven zeer mee met de mensen die gewond zijn geraakt bij de brand. En ook met al die bewoners die halsoverkop hun woning hebben moeten verlaten. Dat moet zeer beangstigend zijn geweest.'
Voorzitters COC Nederland en COC Amsterdam geschokt
'Gekkenwerk en een levensbedreigende actie', zo typeert Margriet Veeger, voorzitter COC Amsterdam e.o. de brandstichting in de flat in Amsterdam-West. 'Hoe kom je erbij zoiets te doen? Bewoners moeten doodsangsten hebben uitgestaan. We leven mee met de slachtoffers. We moeten er niet aan denken hoeveel slachtoffers hierbij hadden kunnen vallen.'
Astrid Oosenbrug, voorzitter COC Nederland: 'Het vermoeden is dat de brandstichting te maken heeft met het ophangen van regenboogvlaggen. Absurd natuurlijk. Het is hoog tijd dat bedreigingen, intimidaties en geweld tegen leden van onze gemeenschap worden aangepakt. De politie moet dit incident tot op de bodem toe uitzoeken, zodat de daders worden opgespoord'.
Oosenbrug en Veeger pleiten voor het nemen van maatregelen om geweld te stoppen. Bij COC Amsterdam is een veiligheidsteamactief die goede contacten heeft met gemeente en politie. Verder wordt veel geïnvesteerd in voorlichting op scholen en het voeren van gesprekken in de wijken.
Lees meer op de website van COC Nederland.
Roze in Blauw
Roze in Blauw is het landelijk netwerk van de politie en biedt een luisterend oor, verwijzen door, bemiddelen en ondersteunen hen die melding of aangifte willen doen van LHBTIQ-gerelateerde incidenten. Ook mensen die vermoeden dat iemand in hun omgeving bedreigd of lastiggevallen wordt vanwege het feit dat zij lesbisch, homo, biseksueel of transgender zijn, kunnen contact opnemen. Wilt u iemand van Roze in Blauw spreken? Bel dan met 088-1691234. Mailen kan ook via RozeinBlauw@politie.nl.
*
Blijf op de hoogte!