'Nog nooit heb ik zoveel van iemand gehouden als van haar. Toch voel ik me al een tijd niet happy meer in onze relatie. Ik voel me alleen, niet gezien en onbegrepen. Maar durf het haar niet te zeggen. Ik pas me aan en zeg maar beter niks, want dan doe ik moeilijk, vindt zij. Het zelf uitmaken is écht geen optie. Ik wil haar niet verliezen.' (K.S.)
Verlatingsangst en bindingsangst zijn twee van de meest voorkomende codependentie patronen binnen liefdesrelaties, met als grondslag emotionele (on-)beschikbaarheid. Verslaafd aan de liefde, deel 2.
Keer op keer vind je jezelf terug in dezelfde ongelijkwaardige, soms zelfs destructieve relatie, waar je maar geen afscheid van kunt nemen. Als een achtbaan ga je met een rotgang steeds opnieuw naar de allerhoogste liefdespiek, om vervolgens nog harder onderuit te gaan en te belanden in een almaar dieper wordend emotioneel zwart dal. Je moddert nog een tijdje verder. Het gaat uit, weer aan, uit, aan... Totdat jullie samenzijn met veel drama uit elkaar klapt. Je raapt jezelf bij elkaar en wacht... Tot het hele cirkeltje weer van voren af aan begint. Herkenbaar? Grote kans dat jij kampt met een relatieverslaving!
Lees ook deel 1:
Onder de loep: Verlatings- en bindingsangst
Laten we even inzoomen op twee van de meest voorkomende codependentie patronen binnen liefdesrelaties: Verlatingsangst en bindingsangst, patronen die voortkomen uit hetzelfde hechtingstrauma, aldus codependentie therapeut Sarah Hofman.
'Eén van beiden is in zo'n relatie de verlatingsangstige. Die gaat zijn best doen voor de relatie, vecht voor de relatie en gaat overactief aandacht proberen te krijgen van de ander. Maar hoe meer die dat doet, hoe meer de ander, de bindingsangstige, een stap terug doet. Want bindingsangst is eigenlijk ook verlatingsangst, maar met een jasje, een muurtje eromheen. Feitelijk gaat het bij beide partners om dezelfde onveiligheid, dezelfde onveilige hechting, maar je hebt allebei een andere strategie ontwikkeld om ermee om te gaan. De verlatingsangstige heeft geleerd dat ze haar best moet doen om aandacht en verbinding te krijgen, terwijl de bindingsangstige, met een zogenaamde
Lees meer