'Ik heb zelf ervaren hoe mindfulness kan helpen en ondersteunen bij het ontwikkelen van zelfvertrouwen in je genderexpressie en geaardheid. (…) Vanuit mijn expertise ben ik bezig om de mindfulness wereld wat LHBTIQ+ vriendelijker te maken.'
Het laatste jaar hebben we ervaren dat niets meer vanzelfsprekend is. Er is bij bijna iedereen wel iets veranderd in hun leven: meer thuiswerken, kinderen thuis lesgegeven en soms nog steeds, minder activiteiten buiten de deur. Deze veranderingen kunnen veel invloed hebben op hoe jij je voelt; dat je te veel of weinig gedachten hebt, lichamelijke klachten hebt die opspelen of dat je meer of minder bent gaan bewegen.
Mindfulness kan je helpen om te leren omgaan met stressklachten maar ook met gevoelens of patronen waar je tegenaan loopt.
Wat is mindfulness?
Mindfulness is best een groot begrip en ik zal je proberen uit te leggen hoe ik het zie. Mindfulness helpt je bij het hebben van aandacht. Wat er vaak gebeurt is dat je op de automatische piloot leeft. Elke dag naar kantoor, elke dag hetzelfde beleg op je boterham, je tijd zo efficiënt mogelijk indelen en je daardoor vaak moe voelen of 'is dit het nou' gedachten hebben. Het hoeft niet te betekenen dat je het onprettig vindt om structuur te ervaren en veel te kunnen doen, maar je kan ervaren dat je geleefd wordt en dat je het gevoel hebt dat je geen keuze meer hebt.
Stress kan namelijk je blik vernauwen, ervoor zorgen dat je maar blijft doorgaan en jezelf daardoor een beetje vergeet.
Jon-Kabat Zinn heeft in de jaren '80 de achtweekse mindfulness training (MBSR) ontwikkeld voor mensen met langdurige stress klachten, chronische pijnklachten en angst. Inmiddels is gebleken dat mindfulness je kan ondersteunen in het dagelijks leven waardoor je beter om kan gaan met alle omstandigheden waar we in deze tijd mee te dealen hebben.
Kortom: mindfulness is met aandacht dingen doen en beleven.
Wat is er anders bij de mindfulness LHBTIQ+ training?
In deze training is er extra aandacht voor een veilige sfeer in de groep. Er zal ruimte en aandacht zijn in de gesprekken met elkaar voor LHBTIQ+ ervaringen als die er zijn. Juist omdat ik zelf ervaren heb hoe mindfulness kan helpen en ondersteunen bij het ontwikkelen van zelfvertrouwen in je genderexpressie en geaardheid.
Iedereen heeft een ander motief of reden om zich aan te melden voor de training, maar ik heb in de afgelopen jaren ervaren hoe belangrijk en fijn het is om met gelijkgestemden te zijn. Om deze reden ik ook ja gezegd tegen de samenwerking met het Centrum voor Mindfulness voor het opzetten van deze training.
Ik ben onwijs dankbaar dat het Centrum voor Mindfulness hier aandacht aan wil besteden en mij de ruimte geeft om deze training te ontwikkelen.
Sinds vorig jaar is er een taskforce Diversiteit en Inclusiviteit opgezet door enthousiaste mindfulness trainers vanuit de beroepsvereniging de VMBN. Vanuit mijn expertise ben ik bezig om de mindfulness wereld wat LHBTIQ+ vriendelijker te maken.
Trainer
Mijn naam Celina Groothuizen, val op vrouwen en woon in 's-Gravendeel. In de afgelopen jaren heb ik mij naast mijn baan als maatschappelijk werker ingezet als vrijwilliger bij Stichting Outway. Daar heb ik veel LHBTIQ+ jongeren begeleid tijdens de diverse kampen en bij een onwijs toffe reis naar IJsland.
Mijn missie is dat iedereen zichzelf kan zijn, ongeacht alle kwetsbaarheden. En vanuit daar te kunnen stralen en met mildheid en compassie te zorgen voor zichzelf en de mensen om hen heen.
Hoe kun jij je aanmelden?
Wil jij de training in Amsterdam volgen met een groep LHBTIQ+ers, dan kun je je aanmelden via Mindfulnesstraining voor LHBTIQ+ (centrumvoormindfulness.nl) De training begint in januari 2022.
Woon je nou niet in de buurt van Amsterdam, maar wil je wel deze mindfulness training volgen? Dan kun je je aanmelden voor een individueel traject in de buurt van Dordrecht/Rotterdam of woon je verder weg dan kun je ook online de training volgen. Kijk hiervoor op www.celinagroothuizen.nl.
*
Blijf op de hoogte!