Studio/Queer

Studio/K is een bioscoop, café en restaurant in Amsterdam-Oost waar iedereen zichzelf kan zijn. Een belangrijk onderdeel daarvan is de mogelijkheid om vrij te kunnen praten over seksualiteit en gender. Om meer bewustwording rond dit onderwerp te creëren presenteert Studio/K sinds afgelopen zomer een evenementenreeks genaamd Studio/Queer, waar verschillende queer initiatieven de ruimte krijgen om hun verhaal te delen. Zo spreken ze telkens een ander deel van de lgbtiq+ community aan.

Ik werd benieuwd naar de drijfveren van de initiatiefnemer van deze reeks en zo kwam ik in contact met mijn oud-studiegenoot en programmamaker Veerle van Lieshout (27). Ze nodigde mij uit in Studio/K en onder het genot van een kopje gember-citroenthee vroeg ik haar alles over Studio/Queer!  

Hoe ben je op het idee gekomen om Studio/Queer op te zetten?

Ik heb al een lange tijd interesse in queer onderwerpen. In het laatste jaar van de middelbare school begon ik me bezig te houden met feminisme. Ik deed een onderzoek naar schoonheidsidealen waar vrouwen aan moeten voldoen. In mijn bachelor ben ik daar dieper op ingegaan door Gender Studies te gaan studeren als hoofdrichting. Ik merkte dat het taalgebruik in de teksten vaak te moeilijk was. Dat vind ik zonde,  want dit soort onderwerpen zouden juist voor iedereen toegankelijk moeten zijn. Het is eigenlijk iets heel simpels wat ik graag aan een breed publiek wil overbrengen: 'het maakt niet uit op wie je valt.' Bij Studio/K kreeg ik toevallig de ruimte om zelf met een initiatief te komen voor nieuwe evenementen, en zo kwam ik op het idee om een queer reeks op te zetten.  

'Gender bestaat niet'

Voordat ik Gender Studies ging doen had ik een tijdje een relatie met een man. In die tijd ging ik er nog vanuit dat ik hetero was, terwijl ik ook weleens verliefd werd op vrouwen. Er ging toen helemaal niet een belletje bij mij rinkelen. Tijdens mijn studie leerde ik dat 'gender' niet bestaat, dus ik besloot mijn blik wat te verbreden toen ik weer op Tinder ging kijken. Op dat moment realiseerde ik dat ik op iedereen kan vallen, ongeacht gender. Gelukkig vonden mijn ouders alles oké. Zelfs toen ik nog een kind was vroegen ze mij al: Heb je een vriendje of een vriendinnetje? Ik heb er als kind nooit zo bewust aan gedacht. Nu weet ik dus al een tijdje van mezelf dat ik queer ben.

Genderneutrale toiletten

Een groot deel van de medewerkers bij Studio/K is ook queer. Dit geeft een gevoel van verbondenheid en dat voelt voor mij heel fijn. We hebben zelfs vorig jaar nog met z'n allen de toiletten gender neutraal geschilderd, haha. Dat idee kwam vanuit onszelf en het werd gelijk goedgekeurd. Er is hier geen hiërarchie en iedereen staat open voor elkaars ideeën. Daarom heb ik ook het idee dat de queer community zich hier heel welkom zal voelen.

Wat voor thema's worden er besproken tijdens de reeks?

Er zijn verschillende onderwerpen langsgekomen die te maken hebben met queer-zijn. Het eerste evenement was queer en kunst, toen heb ik de queer art brunch club uitgenodigd. Die organiseerden een middag samen eten met andere queer kunstenaars, waarmee je ervaringen kunt uitwisselen. Tijdens het tweede evenement gingen we met KLAUW collective in gesprek over queer uitgaan en safe spaces. De derde editie ging over de korte erotisch film 'Need' van Jonnah Bron. Los van de reeks was er laatst ook een vertoning van de ANNE+ film en een nagesprek met actrice Hanna van Vliet, scenarioschrijver Maud Wiemeijer en regisseur Valerie Bisscheroux. Voor de vierde editie van de reeks, studio/queer & storytelling, screenen we de pilot van Selfmade Man, een nieuwe coming-of-age webserie waarin we een jonge transman volgen tijdens de zoektocht naar zijn gender. Deze laatste editie van de studio Queer reeks is vanwege de coronamaatregelen verzet naar 31 januari 2022.  

Wat is jouw favoriete queer film?

Mijn favoriet is denk ik Pride (2014), een film over Britse homo- en lesbienneactivisten die mijnwerkers helpen met de staking van de National Union of Mineworkers in de zomer van 1984. Het is een echte 'feelgood' film. Verder ben ik erg fan van de film The Favourite (2018). Hoewel het één van de vele lesbische kostuumdrama's is, vond ik deze echt goed in elkaar zitten en precies mijn humor. De film gaat over een hertogin en een dienstmeid die allebei de favoriet van de koningin willen worden, dus het is eigenlijk eerder een zwarte komedie dan een dramafilm.

Wat zijn de toekomstplannen van Studio/K?

Er zullen zeker nog meer queer avonden georganiseerd worden, want zowel het personeel als de bezoekers zijn heel enthousiast over de Studio/Queer reeks. Het was zo'n groot succes dat we het queer thema verder willen doortrekken. We zijn bijvoorbeeld ook bezig met een queer pagina specifiek voor films op onze website. Ga naar onze website om op de hoogte te blijven van de films en evenementen die eraan komen en volg ons op Instagram!

 

*

Blijf op de hoogte!

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Verbinding door begrip

Eline van Gils vertelt over Who's afraid of Oscar Wilde, een voorstelling over de uitdagingen van queer ouderschap, het maatschappelijk debat, zichtbaarheid en haar eigen kinderwens.

Lees verder

Illusion

OGENE is dit jaar goed van start gegaan met de release van een nieuwe single, die gaat over het ontsnappen aan de realiteit en het vinden van troost in een zelfgecreëerde, perfecte wereld.

Lees verder

'Doorgeslagen progressivisme'

Het normaliseren van kwetsend en haatdragend taalgebruik onder de noemer 'vrijheid van meningsuiting' is de nieuwe trend. Zij aan Zij kiest ervoor om Meta niet langer van content te voorzien.

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden