'We Are Queer - The Gym wordt een plek waar iedereen zichzelf mag en kan zijn. Waar veiligheid de norm is en waar je met gelijkgestemden samen kan sporten. Nog belangrijker is het een plek waar je samen kan komen, je begrepen voelt, mensen zoals jij kunt ontmoeten en waar het gesprek centraal staat en vooroordelen bij de voordeur gelaten worden. Wij willen een leden- en personeelsbestand in alle diversiteit.'
Begin december 2021 startte Senn van Beek een crowdfunding om in Amsterdam een queer gym te kunnen openen. Volgens Senn zorgt het toenemende anti-queer geweld en intimidatie voor een steeds groeiende behoefte binnen de gemeenschap aan veilige en inclusieve plekken. Een sportschool hoort daar zeker bij. Queer mensen willen ongestoord en 'gesupport' kunnen sporten, maar dit kan helaas vaak niet. Daarom is We Are Queer in actie gekomen om zelf een sportschool te openen in Amsterdam en lanceerden zij de campagne 'Build that gym!' voor een 100% queer gym, voor en door queers, community driven en community based.
Waarom een queer gym?
Veel mensen die tot de LHBTQIA+ gemeenschap behoren, voelen zich nog steeds onveilig op plekken waar zij niet de norm zijn. Uit diverse onderzoeken is gebleken dat geweld jegens mensen uit de queer community toeneemt. Straatintimidatie behoort tot de orde van de dag. In de sportschool is dit niet anders. Zo voelen 6 op de 10 transgender personen zich wel eens onveilig bij de sportclub, blijkt uit onderzoek van Transgender Netwerk Nederland.
Dreiging van buiten daargelaten, is de sportschool een kwetsbare plek, aldus Senn. 'Queers herkennen zich niet in de zichtbare schoonheidsidealen en ervaren druk om te voldoen aan masculiene of feminiene genderrollen.' Kleedkamerstress is onder queer mensen een bekend fenomeen. Zij ervaren daardoor een extra hoge drempel om de sportschool in te stappen. 'Terwijl queer mensen juist zoveel baat hebben bij de positieve effecten van sport op het mentaal en fysiek welzijn.'
Mensen uit de LHBTQIA+ gemeenschap zijn vaker eenzaam. In de We Are Queer gym wil Senn zich ook richten op sociale binding binnen de gemeenschap. 'Er is een enorme behoefte aan meer queer spaces, niet alleen in het uitgaansleven, maar juist ook daarbuiten.'
Senn's verhaal
Senn van Beek (32 jaar) is personal trainer en voedingscoach. Die identificeert zich als non-binair en ervoer tijdens diens transitie eenzaamheid, een negatief zelfbeeld en discriminatie jegens diens genderidentiteit. 'Wat mij enorm hielp was sporten,' vertelt Senn. 'Maar ik voelde me vaak onbegrepen of niet thuis. Welke kleedkamer stap ik in als non-binair persoon?' Senn had behoefte aan een plek waar die kon sporten en zich veilig en gezien voelde en zag deze behoefte ook bij andere personen in de community. Daarom besloot Senn dat het tijd was voor een queer gym.
Crowdfunding campagne Build That Gym
De opening staat gepland in 2022. De exacte openingsdatum van de (fysieke) gym is afhankelijk van de ontwikkelingen rondom de corona pandemie en het rondkrijgen van de financiën. Inmiddels is de crowdfunding wél al sinds 9 december van start gegaan. Wij vroegen Senn hoe het er nu voor staat: 'Met de crowdfuning gaat het goed. We zitten inmiddels over de €6500 heen en hebben onwijs veel mooie, leuke, steunende en emotionele reacties gehad. Je kan deze hier lezen. Bekijk ook dit campagnefilmpje:
We Are Queer - The Gym: Een plek war je jezelf mag en kunt zijn en de ruimte krijgt om je fysieke kracht te vinden en daarmee je innerlijke kracht te vergroten. Een plek waar iedereen welkom is en veilig, waar geen onderscheid wordt gemaakt tussen gender, geslacht, afkomst, lichaamsbouw of maatschappelijke status. Want dat is het mooie aan sport, iedereen is bezig met hun eigen doelen maar uiteindelijk deel je dezelfde strijd en/of passie.
Voor meer informatie volg je @wearequeer.nl via Instagram of bezoek je de website Build that Gym. Daar kun je ook doneren om de gym mogelijk te maken.
*
Blijf op de hoogte!