Minister bezoekt COC

Minister Robbert Dijkgraaf (OCW, Emancipatie) bracht op donderdag 31 maart - Internationale Dag van Transgender zichtbaarheid - een werkbezoek aan COC Nederland. Hij luisterde met veel interesse naar de verhalen van activisten, vrijwilligers en COC medewerkers. De gesprekken gingen over zaken als de aanpak van discriminerend geweld, acceptatie op school en betere wetgeving.

Foto: Geert van Tol voor COC Nederland

COC-directeur Marie Ricardo stelde de minister onder meer voor aan Nanoah. Nanoah is non-binair en kreeg als één van de eerste volwassen Nederlanders via de rechter een X in hun paspoort. Nanoah vroeg de minister er voor te zorgen dat iedereen zonder tussenkomst van de rechter een X in hun paspoort en andere officiële documenten kan krijgen. De minister beloofde dat het kabinet dat gaat regelen. De X is één van de beloften uit COC's Regenboog Stembusakkoord

Nanoah vroeg de minister ook om maatregelen tegen discriminerend geweld, een andere belofte uit COC's Regenboogakkoord. Ook daar gaat minister Dijkgraaf mee aan de slag, zo beloofde hij. Nanoah stelde de vraag over de aanpak van geweld eerder bij COC's verkiezingsdebat. Hen kreeg te maken met discriminatie en bedreigingen om hun huidskleur en genderidentiteit, nadat in de pers bekend werd dat die een X in hun paspoort kreeg.

Met Lucas, een trans jongen van 17 jaar uit Haren, sprak de minister over de situatie op school. Lucas is voorzitter en oprichter van een grote en succesvolle GSA op het Harens Lyceum in Haren. Lucas vertelde hoe de GSA een veilige plek is voor LHBTI jongeren en hoeveel ze samen op school voor elkaar krijgen. Hij bood de minister een werkstuk aan over LHBTI-beleid voor scholen.

Melissa (non-binair, 17 jaar, uit Venlo) vertelde de minister hoe die op hun twaalfde via Jong&Out in contact kwam met andere LHBTI jongeren. Daar ontdekte Melissa dat die non-binair is. Melissa kreeg bij Jong&Out ontzettend veel steun en maakte er vrienden voor het leven.

Minister Dijkgraaf sprak ook met Nancy, een trans vrouw van 28 jaar uit Amsterdam. Zij ontvluchtte Libanon omdat ze daar te maken kreeg met afwijzing en discriminatie. Ook in Nederland ervoer ze discriminatie. In de Respect2Love-community vond ze vriendschap en steun.

Projectleider Daphne van COC vertelde de ondersteuning die COC Nederland biedt aan LHBTI-jongeren met onder andere het GSA Netwerk en Jong&Out.

De minister liet weten zeer onder de indruk te zijn van de verhalen van Nancy, Nanoah, Lucas, Melissa en Daphne. Hij complimenteerde hen met hun moed en werk voor de regenbooggemeenschap.

Na een korte onderbreking sprak de minister met vertegenwoordigers van Transgender Netwerk Nederland (TNN), COC Midden Nederland en COC Nederland over wenselijke wetgeving en beleid.

Lees het hele bericht (+ meer foto's) op de website van COC Nederland.

 

Reacties

Log in om reacties te lezen en zelf te reageren.



Recent nieuws:

Kerstwensen

Lichtjes, mooi gedekte tafels, cadeautjes onder de boom? Kerst betekent voor iedereen iets anders. Van gezelligheid, warmte en verbinding tot juist eenzaamheid. Wij vroegen onze lezers: Wat is jouw kerstwens?

Lees verder

Een zwaluw in de kamer

'Straal uit dat iedereen er mag zijn. Heb aandacht voor diversiteit, reik zo een helpende hand. De ondertitel van mijn boek is niet voor niets Queer-verhalen die je omarmen.' We spreken Eveline van de Putte.

Lees verder

Terug in de kast in Marokko?

'De familie ginder weet niet van mijn lesbische identiteit. Volgens mijn vader is Marokko nog niet ver genoeg met de acceptatie. Ik kan er maar beter over zwijgen, aldus hem. Hier heb ik dus geen zin in.' Wat zou jij doen?

Lees verder
Meer nieuws & achtergronden